Att fira kärleken och lyckan är inte alltid helt enkelt.
1 av 2: Att fira kärleken och lyckan är inte alltid helt enkelt. Foto: COLOURBOX
Hur full får man egentligen bli? "Drick så mycket du vill så länge det inte stör någon annan" svarar experten.
2 av 2: Hur full får man egentligen bli? "Drick så mycket du vill så länge det inte stör någon annan" svarar experten. Foto: COLOURBOX

Vett & etikett: Så lyckas du som bröllopsgäst

Som bröllopsgäst vill du inte göra fel.

Expressens expert guidar dig i djungeln av presenter, klädkoder och tal.

– Att man inte får bära rött är en gammal myt, säger Mats Danielsson, etikettexpert.

Att fira kärleken och lyckan är inte alltid helt enkelt. Bröllop kan vara ett virrvarr av formella regler och oskrivna koder.

Talen är en viktig del av bröllopet. Men se till att ha övat in det ordentligt i förväg. Presenten ska vara personlig snarare än dyr.

– Det kan rentav vara så att du hittar den perfekta presenten för 17 kronor på loppis. Kör då på den! Ta annars reda på om brudparet har något specialintresse eller någonting de samlar på. Ge inte bort någon tråkig tidningsprenumeration eller så.

Inte ens ett abonnemang på Expressen i mobilen?

– Haha, jo om du ger den tillsammans med exempelvis ett presentkort på en resa. Så att de ska kunna hålla sig uppdaterade på vad som händer i Sverige när de är på resande fot. Då har du tänkt på syftet och då blir det genast kul. Att komma tomhänt är inte vidare smart. Men det finns faktiskt ingen som kan förvänta sig att gästen ska ha med en present.

Barnen tar du bara med om det tydligt framgår på inbjudan.

– Du får inte ringa och fråga om lilla Edvin får följa med för då sätter du brudparet i en sits där det kan kännas pinsamt att säga nej.

Däremot kan det fungera att ringa och säga att man tyvärr inte kan komma eftersom man inte kunnat ordna barnvakt. Då har brudparet möjlighet att välja om de vill säga att man kan ta med barnen.

LÄS MER PÅ AMELIA.SE: Klädkod – vad betyder kavaj, mörk kostym och sommarfin på bröllop? (EXTERN LÄNK)

10 frågor du inte vågat fråga!

1. Vad ska jag ge i present?

Var personlig! Ta reda på om brudparet har något specialintresse eller samlar på någonting. Annars är det alltid ett säkert kort att köpa någonting från önskelistan. Var inte rädd för att presenten är för billig. Har du hittat en klockren present för 17 kronor på loppis? Kör!

2. Vad får jag inte ha på mig?

Följ klädkoden från inbjudan. Kvinnor ska inte bära helvitt på bröllop, det gör endast bruden. Helsvart är inte heller en bra färg, det betyder sorg. En kvinna ska inte visa sina bara axlar i ett kyrkans rum.

3. Får jag klä mig i rött?

– Ja! Det är en gammal myt att man inte får klä sig i rött på bröllop. Kronprinsessan Victoria hade exempelvis en korallröd klänning på danska prins Joachims och prinsessan Maries bröllop.

4. Får jag ta med barnen?

– Ett jättevanligt misstag är att folk per automatik tror att barnen är medbjudna. Står det Lisa och Bosse Karlsson på inbjudan så ÄR det Lisa och Bosse, inte Lisa, Bosse och lilla Edvin som är bjudna. Om barnen är medbjudna framgår det på inbjudan.

5. Vad ska barnen ha på sig?

– Det finaste de har. Klädkoderna gäller inte barnen. Du måste inte köpa dyra, nya kläder som de ändå växer ur.

6. Vad händer om mina barn är stökiga?

– Öva hemma! Lek finmiddag och låt barnen få leka värdpar och ta emot mamma och pappa som gäster. När de sedan kommer till bröllopet har de det här klart för sig hur det går till. Men kom ihåg att barn är barn så om de är medbjudna får du räkna med läsk på golvet och att de pratar under talen.

7. Hur full får jag bli?

– Drick så mycket du känner att du klarar. Jag skulle inte rekommendera någon att bli redlöst berusad. Sedan sen vet man ju att det kan vara mycket alkohol på bröllop. Drick så mycket du vill så länge det inte stör någon annan eller någon annan far illa.

8. Vad får jag inte säga i talet?

– Du ska överhuvudtaget inte driva med någon i brudparet. Du ska inte dra upp gamla idiotiska historier som innehåller ”Oj vad många tjejer på rummet du hade när du var 17, Marcus lille”. Talen ska innehålla glada, positiva minnen och inget elakt.

9. Hur långt ska talet vara?

– Mellan tre och fem minuter. Är det längre hinner folk tröttna. Se till att repetera ditt tal i förväg.

 

Läs också: "Så håller du festens bästa tal"

10. Får jag klä mig spexigt?

– Om klädkoden är exempelvis ”smoking med en twist” går det bra. Annars finns det ingen anledning att bryta in och göra sig själv märkvärdig. Det är inte du som ska vara i fokus.

Källa Mats Danielsson

 

Läs också: Världens 10 galnaste bröllop?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!