Vegogrilla i sommar - grillmästarens 5 bästa tips

Allt fler gör det - äter vegetariskt. Utbudet av vegetariska alternativ har aldrig varit så stort som nu.

Många har upptäckt färdiga vegoburgare och annat växtbaserat ”kött”. Men man kan förstås experimentera hemma och grilla exempelvis grönsaker.

Sveriges främste vegogrillare, Martin Nordin, delar med sig av sina bästa vegetariska grilltips.

Colette van Luik
Martin Nordin har släppt boken ”Eld Rök Grönt - vegetariska rätter från grillen” Foto: Oscar Falck/Adobe Stock

Allt går att grilla!

De säljer som smör, de nya vegetariska alternativen: Vegoburgare som ”blöder”, nymalen vegofärs och andra växtproteinbaserade produkter som är betydligt mer köttlika än tidigare varianter.

Men för den som inte vill köpa färdiga burgare, finns det så mycket annat gott man kan slänga på grillen. Martin Nordin har skrivit flera böcker om att grilla grönt.

– Att laga grönsaker över öppen eld är oslagbart när det handlar om djupa smaker, men glöm inte att du även kan komma långt med din vanliga spis, säger han i den senaste boken ”Eld Rök Grönt - vegetariska rätter från grillen” (Bonnier Fakta).

Martin Nordin är inte vegetarian, men ville dra ner på sin köttkonsumtion och började experimentera med grönsaker. Om man är ny på området rekommenderar han att man börjar med rotfrukter, aubergine och purjolök.

– Rödbetor är till exempel jättegott att grilla, var bara noga med att det bort det yttersta brända lagret. Samma sak med purjolök som får en ljuvlig smak när den grillas. Medan kolen håller på att brinna till sig kan man lägga på aubergine och sedan göra en aubergineröra, baba ganush, av den. När man får bättre glöd kan man lägga på de grönsaker som man vill ska ha krispig yta på, som potatis.

LÄS OCKSÅ: Dietisten krossar 5 myter om vegetarisk kost

Våga testa dig fram

Martin Nordin menar att det inte är svårt att grilla grönsaker och råder en att testa sig fram. Man kan till exempel prova att lägga grönsaken direkt i lågorna eller när lågorna precis dött ut kan man kolrosta grönsaken. Eller invänta den perfekta glöden om grönsaken ska grillas mer varligt. 

Martin Nordin jobbar med textur och smak när han grillar grönsaker. 

– Purjolök blir god och får tuggmotstånd om man grillar den på ett galler. Lägger du den i stället direkt i glöden kan man nästan låta den koka sönder. Tänk vad du ska använda grönsaken till. 

 

Foto: Interstid - Stock.Adobe.Com / INTERSTID - STOCK.ADOBE.COM 158383785

1. Var kreativ!

Allt går att grilla, menar grillmästaren Martin Nordin.

– Jag kan inte komma på någon grönsak som inte funkar. Man kan till och med grilla gurka och sallad! Grilla det snabbt när grillen är väldigt varm så får du en sotad yta. Man kan även grilla avokados och vattenmelon.

Andra tips är aubergine, purjo, svamp och tomater.

– Jag kommer att grilla mycket svamp och kål i sommar. Kål är en klar favorit. På med smör eller olja och lite örter efteråt, det blir så gott! 

LÄS OCKSÅ: Forskning: Fibrer minskar risken för att dö i förtid

 

I princip allt grönt funkar på grillen Foto: Mikhail Malyugin / DRAGONFLY - STOCK.ADOBE.COM 90857773

2. Våga testa!

Det finns olika sätt att grilla: Direkt på glöden, på galler, över öppen eld, i en panna, i en metallsil...

– Rotfrukter kan man grilla direkt på glöden och det gör inget att utsidan blir bränd. Ta bara bort det yttersta som är svart. Kålrot och rotselleri åt jag aldrig innan, nu grillar jag det jätteofta, säger grillexperten Martin Nordin

– Även mjuka grönsaker blir goda om grillar dem direkt i glöden och sedan på indirekt värme. Testa en eller två gånger så lär du dig hur man gör. 

LÄS OCKSÅ: 4 lyxiga och goda vegetariska middagar

 

En grilltermometer funkar även för grönsaker Foto: Arina Habich / ARINAHABICH - STOCK.ADOBE.COM 69568969

3. Ta tempen!

Hitta grönsakens ”köttigaste” del och mät temperaturen där. Tänk på att det är stor skillnad på till exempel en färsk sommarvitkål än en lagrad vintervariant. Sommarkålen blir snabbare klar.

– En tumregel är att ju högre densitet grönsaken har, desto högre innertemperatur bör den ha när den är klar. En potatis bör gärna gå upp över 95 grader medan en zucchini eller sparris är som bäst vid 75 grader, säger grillgurun Marin Nordin.

Har du ingen termometer känn efter med en sticka hur mjukt innanmätet är. 

LÄS OCKSÅ: Grön nystart! 7 goda vegorecept du inte kan motstå

 

Foto: Nadia-Nb / NADIANB - STOCK.ADOBE.COM 189657288

4. Smaksätt!

För att få till det där lilla extra ska man inte snåla med smaksättning. Använd dig av olja, yoghurt, smör, kryddor…

– Gör en marinad av till exempel smör, olja, finriven citron, vitlök, finhackad persilja, salt och svartpeppar, säger Martin Nordin, grillexpert.

– Eller testa att ta en kolbit som glöder och lägg ner i olja, eller i yoghurt, och sila för att få en smaksättning med den brända, rökiga smaken. Ett gott tillbehör!

LÄS OCKSÅ: Nybliven vegan? 4 viktiga ämnen för att undvika näringsbrist

 

Foto: Iliya Mitskavets - Stock.Adobe.Com / ILIYA MITSKAVETS - STOCK.ADOBE.COM 191046895

5. Sila! 

Små grönsaker som svamp ramlar lätt igenom grillgallret. Använd därför en sil att lägga mindre grönsaker i. 

Och en mjölsikt i stål kan man använda när man till exempel ska grilla kålblad. 

– Gröna burgare kan ofta vara svåra att få att hålla ihop på ett galler, så där rekommenderar jag grillhalster eller grillnät i stället, säger grillmästaren Martin Nordin.

LÄS OCKSÅ: GUIDE: Vitaminer som du verkligen behöver

Aktuellt just nu