Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Vegogrilla i sommar - grillmästarens 5 bästa tips

Allt fler gör det - äter vegetariskt. Utbudet av vegetariska alternativ har aldrig varit så stort som nu.

Många har upptäckt färdiga vegoburgare och annat växtbaserat ”kött”. Men man kan förstås experimentera hemma och grilla exempelvis grönsaker.

Sveriges främste vegogrillare, Martin Nordin, delar med sig av sina bästa vegetariska grilltips.

Martin Nordin har släppt boken ”Eld Rök Grönt - vegetariska rätter från grillen”

Foto: Oscar Falck/Adobe Stock

1 av 6

Allt går att grilla!

De säljer som smör, de nya vegetariska alternativen: Vegoburgare som ”blöder”, nymalen vegofärs och andra växtproteinbaserade produkter som är betydligt mer köttlika än tidigare varianter.

Men för den som inte vill köpa färdiga burgare, finns det så mycket annat gott man kan slänga på grillen. Martin Nordin har skrivit flera böcker om att grilla grönt.

– Att laga grönsaker över öppen eld är oslagbart när det handlar om djupa smaker, men glöm inte att du även kan komma långt med din vanliga spis, säger han i den senaste boken ”Eld Rök Grönt - vegetariska rätter från grillen” (Bonnier Fakta).

Martin Nordin är inte vegetarian, men ville dra ner på sin köttkonsumtion och började experimentera med grönsaker. Om man är ny på området rekommenderar han att man börjar med rotfrukter, aubergine och purjolök.

– Rödbetor är till exempel jättegott att grilla, var bara noga med att det bort det yttersta brända lagret. Samma sak med purjolök som får en ljuvlig smak när den grillas. Medan kolen håller på att brinna till sig kan man lägga på aubergine och sedan göra en aubergineröra, baba ganush, av den. När man får bättre glöd kan man lägga på de grönsaker som man vill ska ha krispig yta på, som potatis.

LÄS OCKSÅ: Dietisten krossar 5 myter om vegetarisk kost

Våga testa dig fram

Martin Nordin menar att det inte är svårt att grilla grönsaker och råder en att testa sig fram. Man kan till exempel prova att lägga grönsaken direkt i lågorna eller när lågorna precis dött ut kan man kolrosta grönsaken. Eller invänta den perfekta glöden om grönsaken ska grillas mer varligt.

Martin Nordin jobbar med textur och smak när han grillar grönsaker.

– Purjolök blir god och får tuggmotstånd om man grillar den på ett galler. Lägger du den i stället direkt i glöden kan man nästan låta den koka sönder. Tänk vad du ska använda grönsaken till.

KLICKA VIDARE FÖR GRILLMÄSTARENS BÄSTA TIPS

1 av 6