Vattkoppor är en vanlig sjukdom som är extremt smittsam. Men för de flesta är det ingen idé att skydda sig.
1 av 3: Vattkoppor är en vanlig sjukdom som är extremt smittsam. Men för de flesta är det ingen idé att skydda sig. Foto: Vadim Zaitsev
Du kan lindra klådan genom att bada med alsollösning, kylbalsam eller bara fukta med vatten.
2 av 3: Du kan lindra klådan genom att bada med alsollösning, kylbalsam eller bara fukta med vatten. Foto: Photographer: Beneda Miroslav
Så här ser utslagen ut vid bältros ut. Oftast dyker utslagen bara upp på ena sidan av kroppen.
3 av 3: Så här ser utslagen ut vid bältros ut. Oftast dyker utslagen bara upp på ena sidan av kroppen.

Vattkoppor och bältros – allt du behöver veta

Vattkoppor är en vanlig sjukdom som de flesta barn får någon gång. Viruset är kvar i kroppen hela livet och kan sen orsaka bältros i vuxen ålder.

Men hur smittar sjukdomarna och hur behandlas de bäst? Läkaren Line Sjöström svarar på allt du vill veta.

VATTKOPPOR

Vattkoppor är en av de vanligaste barnsjukdomarna, de allra flesta får sjukdomen någon gång under uppväxten. Vattkoppor beror på ett virus och är mycket smittsamt. Det smittar via luften och smittsamheten är hög redan några dagar innan de vätskefyllda blåsorna framträder.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

Hur smittar vattkoppor?

Vattkoppor smittar från person till person främst via luften runt den som är sjuk. Det är mycket smittsamt och i Sverige får de flesta vattkoppor som barn. De kan behandlas med dämpande läkemedel. Det tar oftast minst en vecka innan man är helt frisk och smittfri.

Sjukdomen kan smitta andra så länge man har nya utslag, men efterhand torkar de ut och försvinner och då är man smittfri. Vanligtvis är det bara kliandet på blåsorna som besvärar, men det händer att blåsorna infekteras av bakterier.

LÄS OCKSÅ: Svinkoppor - så skyddar du ditt barn

Allvarligare komplikationer, som lunginflammation eller hjärninflammation, kan också förekomma även om det inte är så vanligt.

– Om barnet är väldigt påverkat, trött och taget och har hög feber så ska man söka vård. Det gäller också om febern inte går ner, det kan vara ett tecken på en följdinfektion som lunginflammation.

Men ring till vårdcentralen innan ni åker dit, på grund av smittorisken kan det vara olämpligt att ni sitter i väntrummet med alla andra patienter.

De som får vattkoppor först som vuxna kan bli betydligt sjukare och behöva virushämmande och starkare smärtstillande läkemedel.

Vattkoppor: Vanliga symptom

Fakta från Netdoktor om vattkoppor

• Kliande utslag, som i regel börjar på mage, rygg samt i ansiktet. Utslagen kan sedan spridas till hårbotten, armar och ben.

• Utslagen börjar som små röda prickar, som inom loppet av några timmar utvecklar sig till blåsor.

• Utslagen kan sprida sig till slemhinnor, t.ex. i munnen, på könsorganen och i ögonen.

• Det kan bildas nya blåsor under 3–6 dagar.

• Ibland tillkommer feber de första dagarna.

• Barn är ofta endast lindrigt påverkade av vattkoppor, vuxna är vanligtvis sjukare.

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se

Behövs vaccin mot vattkoppor? Vad händer om jag är gravid?

För de flesta är det ingen idé eller poäng med att försöka skydda sig mot vattkoppor.

– Det beror lite på vem man är. Friska barn behöver inte försöka undvika smitta. Däremot kan det vara känsligt för spädbarn vars mamma inte haft vattkoppor. Och för vuxna som inte haft vattkoppor som barn, då kanske man ska överväga att vaccinera sig, säger Line Sjöström, läkare och specialist i allmänmedicin på Carlanderska sjukhuset.

Risk för fosterskador och andra komplikationer är dock liten enligt 1177 Vårdguiden

LÄS OCKSÅ: Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med

Mängden blåsor varierar

Sedan kommer de kliande, vätskefyllda blåsorna. Oftast syns de först på bålen och sprider sig sedan. Hur mycket blåsor man får kan variera, i upp mot en vecka kan nya blåsor dyka upp.

Man kan också få hosta, på grund av vattkoppor i luftrörens slemhinnor.

– Man kan hjälpa sitt barn genom att minska symtomen, oftast är det klådan som ger mest besvär. Då kan man badda med alsollösning, kylbalsam eller bara fukta med vatten. Det finns också receptfria läkemedel mot klåda och starkare, receptbelagda om man har mer besvär.

Vaccin mot vattkoppor

Man kan vaccinera sig mot vattkoppor men det får man själv bekosta. Det är inget som allmänt rekommenderas till barn, men om man vuxen inte haft vattkoppor kan det vara en idé att vaccinera sig. Om man inte haft vattkoppor som barn och i stället får det som vuxen kan man nämligen bli betydligt sjukare. Då behöver man ofta läkarvård.

Vattkoppor som barn – bältros som vuxen

Man kan bara få vattkoppor en gång, efter att man har haft vattkoppor finns viruset kvar i kroppen, men det är vilande och ger inga besvär och påverkar inte heller hälsan. Men den som har haft vattkoppor som barn kan som vuxen drabbas av bältros, det är vanligast bland personer över 50 år.

BÄLTROS

Hur smittar bältros?

Viruset som ger vattkoppor är en form av herpesvirus. Det innebär att viruset finns kvar i kroppen, oftast vilande. Men det kan, av okända anledningar, aktiveras och då får man bältros. Man får bara bältros om man tidigare haft vattkoppor. De flesta som får bältros är över 50 år gamla.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar och undviker du höstblåsor

Har man aldrig haft vattkoppor kan man inte få bältros, också kallat herpes zoster. En person med bältros kan inte heller smitta någon annan med bältros. Men någon som inte haft vattkoppor kan få det genom att smittas av någon som har bältros. Sjukdomen är inte särskilt smittsam, men kan smitta via direktkontakt med sårvätska från blåsorna.

– Viruset ligger som ett minne i nervcellsknutor längs ryggraden. Ofta vet man inte varför det löses ut. Ibland handlar det om nedsatt immunförsvar eller att man har någon annan sjukdom, ibland kan det utbryta när man har varit väldigt stressad.

Bältros: Vanliga symptom

Fakta från Netdoktor om bältros

Vanliga symtom

• Brännande känsla på huden.

• Lätt feber och svullna lymfknutor.

• 2–3 dagar efter att smärtan startat, utvecklas små blåsor med svullen och röd bakgrund.

• När blåsorna går sönder bildas sår, som efterhand bildar skorpor. Efter 2–3 veckor faller skorporna av.

• Hos vissa, främst äldre, kan det göra ont flera veckor efter att skorporna fallit av. Smärtorna, som benämns postherpetisk neuralgi, kan bli mycket svåra.

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se

Behandling av bältros - är det farligt?

Om du upplever smärta eller klåda kan du använda receptfria läkemedel, exempelvis Alvedon eller Panodil. Om detta inte hjälper kan du be om starkare alternativ på recept.

Klådan kan lindras med exempelvis kylbalsam, alsosprit eller svalt vatten.

Enligt Netdoktor är bältros inte en farlig sjukdom men kan göra mycket ont och smärtlindring är därför viktig. Drabbade kan även få bestånde ärr.

Upplever du kraftig smärta eller känner dig väldigt sjuk och är över 50 år bör du uppsöka vård. Personer med nedsatt immunförsvar bör vara extra försiktiga eftersom sjukdomen kan sprida sig till inre organ och hjärnan, vilket är allvarligt. Om du får utslag nära ögat bör du uppsöka en ögonläkare.

Hur länge har man bältros?

Enligt 1177 Vårdguiden brukar bältros läka av sig själv. Inom en till två veckor torkar blåsorna oftast ut och försvinner. Det kan dröja ytterligare någon vecka innan sårskorporna faller av. Enligt Netdoktor kan det emellertid uppstå komplikationer som leder till ihållande smärtor i flera månader eller år.

4 frågor och svar om sjukdomen

1. Var femte människa drabbas

Var femte person drabbas av bältros någon gång under sin livstid. Det är med andra ord en vanlig sjukdom. Alla som haft vattkoppor är mottagliga, men risken ökar ju äldre vi blir: Nästan hälften av alla rapporterade sjukdomsfall har inträffat i 60-årsåldern. Risken är även större bland personer med nedsatt immunförsvar, till exempel hiv-smittade och vissa cancersjuka.

2. Det visar sig på huden

För det mesta startar bältros med en intensiv smärta i ett begränsat område på huden. Efter ett par dagar uppkommer en rodnad på samma ställe. Så småningom utvecklas kliande blåsor kring de inflammerade nerverna, vanligen på ena sidan av överkroppen i form av ett bälte eller band. Men sjukdomen kan även involvera nervrötter på andra delar av kroppen, varför vätskefyllda blåsor ibland kan uppkomma kring nacken, ansiktet eller ögonen.

3. Det kan göra förbannat ont

Smärtan som uppstår i början av sjukdomsförloppet kan komma i stötar och känns ofta brännande. En del patienter har beskrivit upplevelsen av att något kryper under huden. I regel försvinner smärtan inom ett par månader, men hos äldre personer kan det bli kvar längre. Receptfria smärtstillande tabletter kan hjälpa ibland, men inte sällan behövs starkare utskrivna läkemedel för att lindra plågan.

4. Viruset är obotligt

När man väl drabbats av vattkoppor stannar det orsakande varicella zoster-viruset kvar i kroppen hela livet. Det ligger så att säga latent i nervtrådarna. Senare under livet kan det återaktiveras, vilket då resulterar i bältros. Man kan aldrig eliminera viruset från kroppen helt, däremot finns det effektiva mediciner som kan lindra blåsorna vid upprepat insjuknande.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!