Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 18 nov 2016 11:14

Varningen: Farligt köpa antibiotika på nätet

Att köpa antibiotika över nätet kan vara livsfarligt befarar Läkemedelsverket.

Att köpa antibiotika över nätet kan vara livsfarligt befarar Läkemedelsverket.

1/2

Foto: iStock

2/2

Foto: Colourbox

Att kringgå läkare och köpa antibiotika över nätet riskerar inte bara att öka resistensen, det kan också vara direkt livsfarligt befarar Läkemedelsverket.

– Det går inte att se på en tablett vad den innehåller. Det är perfekta varor att luras med, säger utredaren.

1 200 tabletter med antibiotika har beslagtagits när Läkemedelsverket och tullen gjorde stickprover på Arlanda. Utseendet på paketen vittnar om att det är inhandlade från nätet. Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på beslagen och varnar för flera risker.

– Det finns otroligt många steg som kan bli fel. Man kan inte ställa en diagnos på sig själv, man kanske väljer fel läkemedel och fel dos. Man kan få ett läkemedel som innehåller stora mängder av en substans som i värsta fall kan vara farlig eller livsfarlig, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.

LÄS MER: Resistenta bakterier växande problem 

Perfekt att luras med

När Läkemedelsverket analyserat de beslagtagna tabletterna upptäcktes brister i tillverkningsprocessen och i kvalitet. Krossade tablettkapslar och trasiga förpackningar hittades. En produkt innehöll rester från paracetamol, vilket tyder på att maskinerna inte rengjorts ordentligt mellan de olika tillverkningarna.

– Det var den här gången och det var en liten mängd paracetamol, en annan gång kan man helt ha tagit fel substans. Det går inte att se på en tablett vad den innehåller. Det är perfekta varor att luras med, säger Elin Maria Bergsten.

Stort mörkertal

För att minska risken för resistenta bakterier genomförs flera projekt för att minska förskrivningen antibiotika, men den privata importen riskerar istället att bidra till resistensutveckling.

Det kan verka som en liten mängd, 1 200 tabletter, men beslagen ska ses som en ögonblicksbild. Av de 160 000 paket som varje dag kommer in till Arlandas postterminal är det endast ett fåtal som granskats under en veckas tid, samtliga har skickats utanför EU. Mörkertalet bedöms därför vara mycket stort.

LÄS MER: Ny resistens mot antibiotika skrämmer forskarna