Varm näsa håller borta förkylningen

Undvik att bli förkyld – genom att hålla näsan varm! Det rådet ger amerikanska forskare efter att ha upptäckt att kyla får näsans immunförsvar att fungera sämre.

Andra har också läst

Så kallade rinovirus är en av de vanligaste orsakerna till vanlig förkylning med nysningar och rinnande näsor som följd.
Forskare vid Yale University i USA testade dessa virus vid två olika nästemperaturer – 33 grader Celsius respektive "normal" kroppstemperatur om 37 grader Celsius.
– I 50 år har vi vetat att detta virus förökar sig bättre i näsan, men orsaken har aldrig blivit riktigt klarlagd, säger forskaren Akiko Iwasaki, till BBC News.

 

LÄS OCKSÅ: 12 udda tips att stoppa förkylning och influensa

 

Anledningen visar sig vara att immunförsvaret försvagas vid lägre temperaturer, vilket ger viruset större möjligheter att föröka sig. Både kroppens förmåga att känna igen och svara på infektionen blir sämre.
– Generellt sett verkar det vara att ju lägre temperatur, desto sämre respons från immunförsvaret, säger Iwasaki.
Fyndet, som publiceras i tidskriften Pnas, kan – tillsammans med andra faktorer – förklara varför förkylningar är vanligare vintertid än övriga tider på året.
Så hur bör man göra då, för att inte bli förkyld?
– Man kan antingen stanna i ett varmt, tropiskt klimat, eller så kan man försöka undvika att utsätta näshålan för kalluft.

 

LÄS OCKSÅ: 6 förkylda personer som vi retar oss på

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här