Världens bästa mat för ett långt och friskt liv

Sugen på ett långt och friskt liv?

Foto: Shutterstock

1 av 2: Sugen på ett långt och friskt liv?

Enligt professorn, överläkaren och forskaren Mai-Lis Hellenius har vår kost stor betydelse.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

2 av 2: Enligt professorn, överläkaren och forskaren Mai-Lis Hellenius har vår kost stor betydelse.

Ingenting har så stor betydelse för din hälsa som det du äter. Välj rätt mat och du håller dig frisk, i fin form och kan få ett riktigt långt liv!

Det är livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius enkla budskap, vars bok ”Livsviktigt” nyligen vunnit pris på Gourmand World Cookbook Awards i Kina.

Här är hennes bästa råd.

Andra har också läst

 Hellenius tog hem titeln ”Best in the world” i kategorin ”Health & Nutrition” i tävlingen där deltagare från över 100 länder återfinns.

– Det är fantastiskt! Jag kunde inte tro att det var sant. Det här är kokböckernas Oscarsgala, jag fick inte veta något förrän vid prisutdelningen, säger Hellenius som är både överläkare, livsstilsprofessor och forskare, till Hälsoliv.

Boken började säljas i augusti 2018 och i samband med släppet berättade hon närmare om sin filosofi. 

Det var nämligen när Mai-Lis Hellenius insåg att våra matvanor har hamnat överst på listan över vad som orsakar mest ohälsa, som hon insåg att det nog var en bra idé att skriva ännu en bok om hur vi ska äta.

– Men jag ville vända på det, och inte förbjuda och varna, utan prata om det som är bra, som ger ett välbefinnande, säger hon. 

– Jag vill att vi ska bli bättre på att äta gott, läckert, enkelt och lustfyllt. Man talar om ”nudging”. Det är ett fantastiskt bra ord som går ut på att underlätta det goda valet.

LÄS OCKSÅ: Ät fibrer och lev längre – lista över fiberrik mat 

Kosthållningen har blivit sämre med åren

Hon skrev boken ”Livsviktigt”, men den kunde lika gärna heta ”Livsmedelsverkets kostråd”, så enkelt är det, menar hon. Nästan samma sak gäller i dag, som för många år sedan. Vi ska äta mycket frukt och grönt, rotfrukter, bär, grovt bröd, bönor, frön…

– På många sätt åt vi bättre för 20–25 år sedan. Nu har det blivit mycket mer rött kött, korv, smör, ost och snabbmat. När vi säger att man inte ska äta bröd, så slänger vi ut inte bara det vita, utan också det nyttiga rågbrödet. Vi väljer snabba kolhydrater och mättade fetter i för stor utsträckning. På listan över hur friska vi är och hur länge vi lever, har svenska kvinnor ramlat ner från toppen till 12:e plats, under de senaste decennierna. Och så behöver det inte vara.

Foto: Tukan förlag / Tukan förlag

Mai-Lis Hellenius kokbok ”Livsviktigt” släpptes av Tukan förlag i augusti 2018. Nu har den prisats på kokböckernas Oscarsgala i Kina.

Många studier visar att rätt kost inte bara minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och viss typ av cancer. På senare tid har kosten också visat sig ha stor betydelse för vår hjärn-hälsa. Vi kan bli ”smartare” och minska risken för demens. Med rätt mat kan vi må så mycket bättre, vara så mycket friskare och leva så mycket längre.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Ät frukt och grönt för bättre mental hälsa 

Trender och kroppsideal påverkar

Men mat är komplext.

– Mat är så centralt i livet, så känsloladdat och kopplat till traditioner och kulturer. Men vi är allätare och det finns inget däggdjur som måste äta så varierat som vi.

Hon tror att trender, mode och ett skevt kroppsideal gör att vi hakar på dieter som förbjuder det ena och överdoserar det andra. Till exempel kan lågkolhydratdieter visserligen ge en snabb viktminskning, men de mängder animaliska och mättade fettet som man då fokuserar på i stället, innebär att man på sikt förkortar livet.

Mai-Lis Hellenius bästa råd

Var inte rädd för kolhydrater, men välj klokare. Vi gillar mackor i Sverige - och rågbröd är utmärkt! 

Var inte rädd för fett, men byt från smör till olja. 

Välj frukt i stället för saft.

Välj protein från fisk och bönor ibland, i stället för rött kött. 

I stället för förbud:

Öka är alltid roligast: Ät mer grönsaker, mer fisk, ärter och frön 

Begränsa charkprodukter, rött kött, godis och drycker med socker. 

Byt ut vitt mjöl mot fullkorn och feta mejerivaror mot magra

Det glöms gärna bort, inför möjligheten att gå ner någon storlek.

– Men övervikt behöver inte vara ohälsosamt. Man ska ta det på allvar, men det handlar inte om hur många kilo man väger, utan om man till exempel har högt blodtryck, höga blodfetter, och om man löper risk att drabbas av typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det är bukfetma som farligast. Vi måste komma längre än att bara prata om fett och kolhydrater. Det finns bra och dåligt av båda, och vi väljer ofta att äta för mycket av det dåliga. 

”Människor är kloka”

Trots att det ständigt kommer nya rön och studier, är Mai-Lis Hellenius inte rädd att det dyker upp forskning som visar att det vi i dag tror är nyttigt, plötsligt visar sig vara helt fel och till och med skadligt. 

– Nej inte alls! Forskningen har gått åt samma håll i 50 år, så jag känner mig bara tryggare och tryggare i det som kommer fram. Det är som att lägga ett stort pussel, där vi hittar fler och fler bitar som passar. 

Hon väljer att vara optimist inför allas vår hälsa. 

– Människor är kloka, säger hon. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här