Chilins hälsofördelar är många, men varför rinner näsan när vi försöker äta den?
Chilins hälsofördelar är många, men varför rinner näsan när vi försöker äta den? Foto: Shutterstock

Varför rinner näsan när vi äter stark mat?

De allra flesta vet hur det känns att stoppa in något starkt i munnen. Hur det bränner och liksom domnar av hela käften.

Och är det riktigt starkt börjar näsan och ögonen rinna – men varför?

Om du någonsin råkat beställa en thailändsk eller indisk maträtt illustrerad med tre chilifrukter på menyn så vet du sannolikt vad som händer med kroppen efteråt.

Från ingenstans känns det som om hela kroppen är förkyld. Näsan fylls av vätska och du tvingas torka tårar ur ögonen. För vissa leder det dessutom till mer eller mindre explosiva toalettbesök.

Orsaken bakom denna, på papperet, överdrivna reaktion är faktiskt inte särskilt konstig. Sajten Time jämför med att spola vatten på en smutsig bil. Din kropp sätter helt enkelt i gång sitt sprinklersystem för att tvätta bort den aggressiva kryddan.

– När din mun eller hals påträffar ett främmande objekt som uppfattas som skadligt är tanken att vätska ska hjälpa till att förflytta det ut ur kroppen, säger ögon-näsa-halsspecialisten Brett Comer.

LÄS OCKSÅ: Varför är blodkärl blå när mitt blod är rött? 

Kapsaicin gör att vi upplever hetta

Samma sak händer i magen där tarmarna där extra slem börjar produceras. För vissa kan det leda till en orolig mage eller diarré.

Boven i dramat stavas kapsaicin. Ett både färglöst och doftlöst ämne som ligger bakom den uppleva hettan som uppstår i munnen.

Carolina Reaper, världens starkaste chili enligt Guinness rekordbok. Foto: TOMAS LEPRINCE

Enligt en studie från 2012 uppstår retningen när kapsaicin målinriktat söker sig till en viss typ av smärtreceptorer i kroppen.

– Stimulansen leder till upplevelsen av hetta eller en brännande smärta, blodkärl som vidgas, rodnande hud och en stegring av kroppstemperaturen, säger studieförfattaren Anthony Dickenson till Time.

Koncentrationen av kapsaicin mäts i så kallade scoville-grader, vilket ungefär är detsamma som upplevd hetta. För lite perspektiv brukar en habanero-chili ligga mellan 100 000-350 000 på scovilleskalan. Världens hetaste chili, Carolina Reaper, når enligt Guinness rekordbok upp till 1 641 183 scoville.

Den bör med andra ord ätas på egen risk.

Varför gillar vi stark mat?

Om nu chili orsakar smärta och gör att både ögon, näsa och tarm rinner – varför i hela friden vill vi äta det då?

Några av teorierna:

Vi söker spänning

På samma sätt som vi utsätter oss för bergodalbanor, fallskärmshopp och skräckfilmer är chiliätande ytterligare en form av självspäkning. Vi gillar helt enkelt att undersöka var våra gränser går.

Vi lär oss möta utmaningar

Människor dras ibland till obehagliga men ofarliga upplevelser eftersom det kan lära oss något nytt om oss själva och förbereda oss för utmaningar i vårt verkliga liv.

Många hälsofördelar

Att något retar kroppens smärtsystem låter kanske inte särskilt positivt, men kapsaicin har genom åren tillskrivits en rad goda egenskaper. Tack vare sina egenskaper användes det i vissa smärtlindrande hudsalvor och kan ge tillfällig lindring mot muskel- och ledvärk.

Kinesisk forskning menar att det finns en koppling till ökad livslängd. Andra experter hyllar ämnet för sina antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper som kan minska risken för cancer, skriver Time.

Allt är förstås inte guld och gröna skogar. En studie från 2011 menar exempelvis att användandet av hudkrämer med kapsaicin kan öka risken för hudcancer på lång sikt.

På det hela taget verkar det hursomhelst vara en god idé att låta kryddstark mat vara en del av din kosthållning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!