1 av 2 Foto: Shutterstock
Ett vanligt knep för att slippa hicka är att hålla andan.
2 av 2: Ett vanligt knep för att slippa hicka är att hålla andan. Foto: Shutterstock

Varför hickar man? Och hur blir man av med det?

Varför får vi egentligen hicka? Och varför låter det så konstigt? Vi har samlat svar på de vanligaste frågorna om hickan (som ju är så jobbig!)

Forskarna vet inte helt säkert varför vi får hicka, men däremot vet man ganska mycket om vad som händer och vad som orsaker den. Här är svar på några av våra vanligaste frågor om hicka.

Vad är hicka?

Hicka är sammandragningar i diafragman, en muskel som sitter i nedre delen av bröstkorgen och som hjälper oss att andas. När diafragman drar ihop sig så andas du kraftigt in.

LÄS OCKSÅ: 6 saker du inte visste om nysningar

Varför får man hicka?

Du får hicka för att något irriterat diafragman. Det kan varit något du ätit/druckit, eller hur du ätit/druckit. Det kan också vara för att du skrattat för häftigt eller andats in kall luft. Det är inte heller helt ovanligt att man får hicka när man är nervös, eller vid fysisk ansträngning. Man kan även få hicka utan att något särskilt ligger bakom.

Vad får man hicka av?

Förutom plötsliga temperaturförändringar och skratt så kan du få hicka av stark mat, alkohol, nikotinläkemedel, gaser i magen och vissa mediciner. Man kan också få hicka av vissa sjukdomar, även om det är ovanligt.

Varför låter det när man hickar?

När du hickar så drar diafragman ihop sig och du andas in mycket luft på en gång. Inandningen bryts på reflex av luftstrupen. Det är då ljudet kommer.

Hur blir man av med hickan?

Det finns ingen vetenskapligt bevisad kur mot hickan, som vanligtvis brukar försvinna av sig själv så småningom. Men här är några knep som kan hjälpa för att bli av med den snabbare. Flera av dem gör att koldioxidhalten i blodet ökar, vilket alltså kan hjälpa mot hickan.

Håll andan och svälj samtidigt.

Andas i en papperspåse.

Drick vatten medan du lutar dig lite framåt.

Sätt dig ner, krama dina knän och andas lugnt och fokuserat.

Andra, mindre beprövade knep, är att gurgla med riktigt kallt vatten, bita i en citron eller att försiktigt trycka på diafragman.

LÄS OCKSÅ: Varför gäspar man egentligen?

Kan hicka vara farligt?

Sjukdomar i hjärta, magsäck och/eller lungor kan påverka diafragman. Men det är som sagt ovanligt.

När ska man söka hjälp för hicka?

Har du hicka som återkommer ofta och/eller håller sig kvar i flera timmar så ska du för säkerhets skull kolla upp det hos din husläkare.

LÄS OCKSÅ: Varför nyser vissa personer extremt högt? 

Psst! Det finns ett världsrekord i hickning

Världsrekordet i hickning innehas, enligt Guiness World Records av amerikanen Charles Osborne som hickade i hela 68 år. I början cirka 40 gånger i minuten, senare cirka 20 gånger per minut.

Källor: 1177.se, Allt om Vetenskap, doktorn.com, hicka.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!