"Varför är Kama Sutra så häftigt för sexlivet?"

<p>Kama Sutra handlar om hur man ska närma sig varandra i närhet, intimitet och njutning som är mer än sex" menar sexologen Suzanne Lindström.</p>

Foto: Shutterstock

1 av 2: <p>Kama Sutra handlar om hur man ska närma sig varandra i närhet, intimitet och njutning som är mer än sex" menar sexologen Suzanne Lindström.</p>

<p>Suzanne Lindström, 55, är barnmorska och sexualrådgivare. Vill du ställa en fråga till henne? Mejla sex@expressen.se</p>

Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

2 av 2: <p>Suzanne Lindström, 55, är barnmorska och sexualrådgivare. Vill du ställa en fråga till henne? Mejla sex@expressen.se</p>

Jag är nyfiken på Kama Sutra. Vad går det ut på? Varför ska det var så häftigt för sexlivet? Har du några bra tips?

Karin

Andra har också läst

Kama Sutra är den gamla berömda österländska­ kärlekskonsten. Den ursprungliga boken heter Vatsyayana Kama Sutra och är från Indien. Man tror att den är skriven och illustrerad för ungefär 2 000 år sedan. Det som gjort boken mest berömd är nog de instruktiva och tydliga illustrationerna på olika sexställningar.

En del är väldigt gymnastiska och teckningarna har självklart fascinerat människor genom två årtusenden.

Kama Sutra är mer än bara ställningar

Jag skulle vilja slå ett slag för att Kama Sutra är mer än så. Boken och filosifin, handlar väldigt mycket om hur man ska närma sig varandra i närhet, intimitet och njutning som är mer än sex.

Den beskriver det jag brukar prata om – att sex handlar om att bli kåt på livet, om kommunikation med sin partner och om att verkligen se och bekräfta varandra och göra härliga saker i vardagen.

Sensuella handlingar lyfts fram, som att se varandra djupt i ögonen, smeka varandra, använda hela sin uttrycksförmåga. Hur man hittar olika erogena zoner och intima vägar till att nå lycka.

 

LÄS OCKSÅ: 5 frågor om orgasm: "Får alla kvinnor det?"

Tips på flört och förspel

Man får också tips om hur man ska flörta, bjuda varandra på god mat och leda in på magiska förspel - utdraget, långsamt, triggande, hur man använder musik, mat, vin, dryck för att uppvakta och bekräfta varandra.

Det beskrivs hur vi kan använda alla våra sinnen i mötet med den andre: långsam beröring av kroppen, andas in varandra, se varandra i ögonen som själens spegel,

Släpp kraven på orgasm

Något som också betonas är att släppa kravet på orgasm och prestation, att i stället njuta helt kravlöst, det tycker jag att många ska inspireras av.

Att älska längre stunder, vara i kärleksakten som en helhet, inte bara penetration och samlag, det är berikande för hela livet.

 

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här