Foto: Shutterstock

Varför är blodkärl blå när mitt blod är rött?

Om blod nu är rött som alla säger, varför ser mina blodkärl ut att vara blå?

Har vi blivit förda bakom ljuset i alla dessa år?

Rådet: Läs det här innan du kastar dig över ett konspirationsforum.

Här är nämligen förklaringen. Åtminstone en del av den.

Att blod är rött är alla relativt överens om vid det här laget. Och detsamma gäller dina blodkärl även om de kan se blåaktiga ut.

Det finns således ingen konspiration. Det handlar snarare om en optisk illusion. Enligt Illustrerad Vetenskap har anledningen bland annat att göra med hur ljus reagerar när det träffar din hud och dina blodkärl.

Vi upplever en viss färg när ljus från den färgen når våra ögon, antingen direkt från en ljuskälla eller när det reflekteras mot en yta. Vitt ljus innehåller som bekant alla färger, men då börjar färgernas våglängder att spela roll.

Det är en aning invecklat, men håll ut.

Färgen rött har långa våglängder medan blått har kortare. Detta betyder att rött ljus tränger djupare och inte har några problem att nå blodkärlen. Det innebär också att det har mindre sannolikhet att reflekteras tillbaka, skriver sajten The Conversation.

LÄS OCKSÅ: Varför nyser vissa personer extremt högt? 

Därför ser blodkärlen blå ut

När det röda ljuset når blodkärlen absorberas det av hemoglobinet, proteinet som ger blodet dess röda färg. Det blå ljuset når inte fram och kan inte absorberas på samma sätt, i stället reflekteras det tillbaka. Detta är för övrigt ett sätt för sjukhuspersonal att hitta just blodkärl hos patienter. Genom att lysa enbart rött eller infrarött ljus mot huden så kan man få den här effekten:

https://www.youtube.com/watch?v=NS68ePykav0

Enbart blått ljus kommer däremot ha motsatt effekt. Då kommer du sannolikt bara se hud som ser helt blå ut. Enligt The Conversation är det en av anledningarna till att vissa allmänna toaletter och platser använder sig av blått ljus för att motverka intravenöst drogbruk.

LÄS OCKSÅ: Därför rycker din kropp till precis innan du somnar 

Men vissa blodkärl ser ju röda ut?

Under normala omständigheter träffas din hud emellertid av både rött och blått, då vitt ljus som sagt är en blandning av alla färger. Blått kommer då reflekteras tillbaka i större utsträckning än rött och voilá! Blodkärlen ser blåa ut. Enligt sajten ABC Science kan det också spela roll hur mycket syre som finns i blodet, eftersom blodet blir mörkare när det bär på mindre syre. Däremot blir det aldrig blått så det är alltså ingen förklaring.

Den effekten gäller inte alla kärl. Det kan bero på hur djupt de sitter eller hur tjocka de är. Väldigt tunna kärl som sitter nära ytan, exempelvis kapillärer, kommer inte se blå ut,. Artärer har tjockare muskelväggar, sitter djupare och är svårare att se. 

Vener, däremot, sitter lagom djupt och har tunnare muskelväggar och syns därför bättre.

Som en extra kuriosa kan detta vara bakgrunden till uttrycket ”blått blod” relaterat till kungligheter. Blå vener syns tydligare hos personer med blek hy och eftersom överheten sällan var utomhus och arbetade blev de inte heller särskilt solbrända.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!