Vänsterhänta tjänar mindre än högerhänta

Sämre tillgång till praktiska redskap och större risk att drabbas av schizofreni.

Har inte vänsterhänta nog med problem?

Nu visar en ny studie att de dessutom tjänar mindre än högerhänta personer.

Låt oss börja med något positivt. Tidigare har Hälsoliv rapporterat om att vänsterhänta människor är mer snabbtänkta än högerhänta. Enligt australisk forskning är kommunikationen mellan de två hjärnhalvorna mer effektiv hos personer som använder vänster hand som huvudhand, vilket gör att de kan hantera flödet av intryck bättre när de exempelvis sportar, kör bil eller spelar dataspel.

 

Men tidigare studier har även visat att vänsterhänta löper större risk att drabbas av sjukdomen schizofreni, på grund av en gen som styr vad respektive del av hjärnan kontrollerar. Och nu kommer ytterligare en tråkig nyhet.

Enligt forskning från Harvarduniversitetet i USA tjänar vänsterhänta personer 10 till 12 procent mindre än högerhänta människor, uppger Elite Daily. Ekonomiprofessorn Joshua Goodman har kommit fram till studieresultatet genom att analysera faktorer som inkomst, begåvning, familjehistoria och provresultat med hjälp av flera databaser.

 

En bakomliggande orsak till löneskillnaden kan vara de motsatta signalerna i hjärnan, vilket försvårar inlärningen för vänsterhänta. Som konsekvens av detta går de kortare tid i skolan, påpekar Joshua Goodman.

– Vänsterhänta individer uppvisar genomgående färre kognitiva egenskaper och högre grad av mentala och beteendemässiga handikapp, skriver han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!