Ringa in vad som är viktigt för dig och vad du brinner för, då blir det lättare att avgöra vad du borde jobba med.
Har du någon i din närhet som säger att det är omöjligt? Lyssna inte!
Kanske har du en hobby som du egentligen skulle vilja satsa på?
1 AV 3
Ringa in vad som är viktigt för dig och vad du brinner för, då blir det lättare att avgöra vad du borde jobba med.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Har du någon i din närhet som säger att det är omöjligt? Lyssna inte!
Foto: Panthermedia
3 AV 3
Kanske har du en hobby som du egentligen skulle vilja satsa på?
Foto: Panthermedia

Våga ta steget – så kan du hitta ditt drömjobb

Låt inte drömmen om en förändring på jobbfronten förbli en fantasi. Det kan kännas som ett stort steg att ta, men med tanke på hur stor del av ditt liv du faktiskt tillbringar på jobbet är det definitivt värt ett försök. Smid planer, samla mod – och våga ta steget.

Frida Anter

Många känner nog igen sig i att fantisera om att göra något annat. Men drömmen om det där fantastiska jobbet stannar ofta vid just drömmar. Det kan kännas läskigt att släppa det som är tryggt och faktiskt fungerar för att ge sig in i det okända. Tänk om det går åt skogen? Men att sitta still i båten och invänta pensionen känns ju inte särskilt utvecklande det heller. Så hur ska vi då bära oss åt om vi faktiskt är beredda att ta steget och låta karriären ta en ny riktning?

I en Ted talk-föreläsning, upplagd hos den amerikanska nättidningen The Huffington Post, berättar entreprenören Scott Dinsmore om hur man bär sig åt för att hitta sitt drömjobb. Just detta med strategier för att förändra sin karriär och nå sin dröm var det budskap han brann för att sprida. Föreläsningen Dinsmore höll i San Francisco 2013 var redan populär, men efter att han nyligen tragiskt gick bort i en olycka har spridningen tagit ny fart i sociala medier världen över.

Han lämnade själv ett jobb som gjorde honom olycklig och ägnade mycket tid åt att hitta en sysselsättning som kändes meningsfull. Här är Scott Dinsmores tre bästa tips, grundade på egen erfarenhet, för att hitta det jobb som passar just dig som handen i handsken. Och det fina är att det är helt upp till dig själv att uppnå – du kan alltså inte skylla på någon annan om du vantrivs på jobbet.

Hitta dina styrkor och använd dina erfarenheter! Foto: Panthermedia

1. Bli expert på dig själv

Fråga dig själv varför du jobbar med det du gör? Det kanske bara blev så? Ofta är våra yrkesval en kombination av slump, omgivningens förväntningar på oss och egna förväntningar att leva upp till normer i samhället. Men om du stannar upp och känner efter: Vad skulle du helst vilja göra om du fick önska fritt? För att ta dig vidare från ett jobb du är missnöjd med måste du veta vad du letar efter i stället. Här är tre råd på vägen:

+ Hitta dina unika styrkor: Vad är du bra på? Du kanske brukar få höra att du har talang för något och att andra uppskattar vissa egenskaper hos dig.

+ Ringa in dina värderingar: Vad brinner du för? Vad är viktigt för dig att leva efter? Om du ska känna dig nöjd och få jobba med något för dig meningsfullt bör det inte gå emot dina grundvärderingar.

+ Använd dina erfarenheter: Vi har alla olika erfarenheter, vilka fyller oss med värdefull kunskap. Varför kasta bort detta? Försök i stället att hitta en sysselsättning där du får användning av dem till vardags.

2. Gör det "omöjliga" 

Det är lätt att av ren bekvämlighet avfärda stora drömmar och ambitioner. För det är klart att det kräver ett visst mått av ansträngning att nå sina drömmar. Att göra stora förändringar är sällan något som kommer gratis. Men stanna inte vid det där första motståndet, försök i stället att flytta fram dina gränser. Är det du avfärdar som omöjligt verkligen så svårt att uppnå?

Du är säkert påverkad av omgivningens attityd och har kanske en för svag tro på vad du själv klarar av. Men kom ihåg att alla framgångsrika personer som har lyckats uppnå sina drömmar förmodligen kände likadant, allt är omöjligt tills man har bevisat motsatsen. Dinsmore jämför med idrottsprestationer. För en person som aldrig har tränat förut verkar det troligen omöjligt att lyckas springa en mil. Men ofta är det enda som krävs tid, ansträngning och målmedvetenhet.

3. Skapa rätt miljö för dig

Omge dig med inspirerande människor som uppmuntrar dina idéer i stället för att dra ner dem och förklara för dig varför de är omöjliga att uppnå. Miljön har stor betydelse för driv och inspiration. Och du är inte utelämnad till att bara låta saker förbli som de är. Det är helt upp till dig själv att aktivt jobba för att omge dig med människor som lyfter dig och fyller dig med rätt sorts energi.

Människor som är passionerade och vill utvecklas kommer att påverka dig i rätt riktning. Och de som har accepterat att befinna sig på en plats där de inte är nöjda med att vara riskerar att bromsa dig. Sikta på att skapa en kreativ miljö där du får energi att utvecklas och nå dina drömmar. Sätt dig ner och fundera över hur din omgivning ser ut i dag – och jobba målmedvetet för att omforma den om du inte är nöjd.

 

LÄS OCKSÅ: Du kan ha fel jobb

LÄS OCKSÅ: Våga förändra ditt liv och byta jobb!

LÄS OCKSÅ: Byt karriär och våga satsa på drömjobbet