Färgen på vårt kiss säger rätt mycket om kroppens organ och vår hälsa generellt.
Ibland kan färgen påverkas av hur mycket eller lite du dricker.
1 AV 2
Färgen på vårt kiss säger rätt mycket om kroppens organ och vår hälsa generellt.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Ibland kan färgen påverkas av hur mycket eller lite du dricker.
Foto: Shutterstock

Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

Rosa kiss efter en middag med rödbetor är varken ovanligt eller farligt.

Men om urinen har spår av blod – eller är blå?

Då kan det tyda på allvarligare ohälsa.

Här berättar vid vad olika färger i toalettstolen betyder.

Troligen är män mer uppmärksamma på sin urin, eftersom de kissar stående, vända mot toaletten. Men kvinnor borde också ta en titt ner i klosetten.

För faktum är att färgen på vårt kiss säger rätt mycket om kroppens organ och vår hälsa generellt. I normalfriskt tillstånd ska urinen vara halmgul. Är den mörkare eller ljusare kan det bero på defekter eller i värsta fall sjukdom.

Men färgskiftningarna kan även vara en konsekvens av mer harmlösa handlingar. Som att vi druckit för lite vatten, eller mer än vad vi brukar.

Med inspiration av tidningen Prevention och The Cleveland Clinic i Ohio listar vi några typiska urinförändringar och vad de skulle kunna betyda.

Nästa gång du kissar: gör en check innan du spolar!

1. Kisset är genomskinligt

Om urinen är transparent till färgen kan det hända att du druckit mer än vad du behöver. I sällsynta fall kan det vara skadligt, eftersom salterna i kroppen späds ut. Men i regel händer inget särskilt, mer än att du får springa på toaletten ofta. Snarare en bekvämlighetsfråga än en hälsosak, med andra ord.

2. Kisset går från halmgult till bärnstens- eller honungsfärgat

Halmgul urin betyder att kroppen har en bra vätskebalans och är tillräckligt återfuktad. Men när kisset blir mörkare bör du vara på din vakt: du kan behöva fylla på med mer vatten.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

3. Kisset är siraps- eller alefärgat

Urin med färg av mörkt öl beror i många fall på att kroppen är uttorkad. Men det kan också tyda på problem med levern eller gallan. Därför kan det vara klokt att uppsöka en läkare om förändringen består. Testet görs med en mätsticka och går fort att avläsa.

4. Kisset är rosa eller rött

Det är en sak om middagen eller lunchen dagen före bestod av rödbetor, men om du noterar en oförklarlig röd nyans i urinen bör du vara på din vakt. Det kan nämligen vara blod, vilket är ett vanligt symptom på flera allvarliga tillstånd. Till exempel kan rosa eller rödaktigt kiss tyda på urinvägsinfektion, njursten och i värsta fall cancer. Uppsök läkare för en snabb bedömning.

5. Kisset är blått eller grönt

Urin i bisarra nyanser som blått och grönt är väldigt ovanligt, men det förekommer. Ibland efter att man ätit mat som färgats, eller vid intag av vissa mediciner. Det kan även bero på porfyri, en grupp ärftliga sjukdomar som uppkommer på grund av enzymbrist. Lider man av detta brukar dock andra symptom ha noterats redan.

6. Kisset luktar konstigt

Att urinen luktar på ett annat sätt än man är vad vid är sällan något problem. Det beror ofta på läkemedel, eller att man ätit något annorlunda.

7. Kisset är löddrigt

Att urinen löddrar i toalettstolen brukar heller inte vara något farligt. I de flesta fall beror det på att man kissat "hårt". Men det kan också vara orsakat av protein i urinen, vilket skulle kunna indikera njurproblem. Så prata med en läkare om du är orolig.