ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Vad är overnight oats som alla snackar om?

<span>Förbered din overnight oats kvällen innan du går och lägger dig så har du en toppengod och nyttig frukost på morgonen.</span>

Förbered din overnight oats kvällen innan du går och lägger dig så har du en toppengod och nyttig frukost på morgonen.

1/2

Foto: iStock

Välj en burk med lock. Så har du en perfekt frukost att ta med på språng.

Välj en burk med lock. Så har du en perfekt frukost att ta med på språng.

2/2

Foto: iStock

Vad är overnight oats som alla snackar om?

Overnight oats har blivit extremt populärt eftersom det är både gott, nyttigt och går att variera i oändlighet! Men vad är det egentligen?

Här läser du allt om "kallgröt", inklusive härliga recept!

Om chiapudding var det hetaste du kunde äta till frukost 2014 så var 2015 års mest omtalade hälsofrulle nog snarare "overnight oats". Ett nyttigt frukostalternativ som liksom så mycket annat kommit till Sverige via USA, där det syntes på kaféerna redan för några år sedan.

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar att starta dagen med en skål gröt

Overnight oats = kall gröt

Sannolikt på grund av vår fäbless för allt amerikanskt har rätten fått behålla sitt engelska namn, men mer och mer syns faktiskt den svenska översättningen "kallgröt". För det är nämligen just vad det handlar om: overnight oats är kort och gott kall, eller okokad, havregrynsgröt.

Det låter kanske inte så spännande, men gillar du gröt så kommer du förmodligen att tycka om det här. Och eftersom ingredienserna är ungefär desamma som när du kokar vanlig havregrynsgröt får du samma hälsovinster. Overnight oats består huvudsakligen av havregryn och någon form av vätska, ibland mjölk, ibland juice. Alltså får du i dig en massa fibrer och protein, som mättar bra i flera timmar framåt.

LÄS MER: Forskare varnar för trendiga hälsobäret

Men vad är då fördelen med att äta gröten kall? Jo, förutom att så kallad "rawfood", det vill säga mat som inte upphettas till mer än 42 grader, behåller mer av sina vitaminer, mineraler och andra näringsämnen går overnight oats att förbereda kvällen före. Alltså behöver du inte lägga någon tid på att stöka med kastruller, decilitermått och spiskoll när du är jäktad inför arbetsdagen.

Så gör du - recept och tips

Innan du går och lägger dig blandar du snabbt ihop havregryn med till exempel mandeldryck, kanel och kardemumma. Du häller över i en skål och täcker över med plastfolie. Under natten får kallgröten "götta" till sig i kylen, genom att grynen suger åt sig vätskan. På morgonen tar du bara ut den och toppar med exempelvis bär, frukt, frön och nötter.

Rätt smidigt, inte sant? Har du dessutom kokat ett ägg och lagt i kylskåpet föregående kväll så kommer det (nåja, nästan) kännas som att bli serverad frukost på sängen. Kika längst ner i texten för recept på overnight oats med morot!

Här är tre andra fördelar med overnight oats:

LÄS OCKSÅ: Nyttig frukost – så blir du ett frukostproffs

Hälsofördelar med overnight oats

1. Du trillar inte dit på något onyttigt

Har du väl förberett ett färdigt frukostmål är risken betydligt mindre att du ställer dig och brer sylt på en ljus rostmacka när du är stressad.

2. Du äter ordentligt

Utan att tänka på det får du i dig en rejäl frukost. Till och med någon som "inte käkar frukost" kan sleva i sig en burk kallgröt, eftersom det är så behändigt.

3. Den går att variera i oändlighet

Du kan ju toppa med precis vad du vill? Kiwi, tranbär och pumpakärnor ena dagen, banan och blåbär den andra?

LÄS MER: Därför ska du äta chiapudding varje dag

ANNONS

Relaterat