Vad är osteopati och kraniosakral terapi?

Först tror jag att den ena terapeuten klämmer på min rumpa.
Sedan förstår jag att det är min egen kropp som pulserar.
Jag testar fyrhandsosteopati med inriktning på kraniosakral behandling. Och jag erkänner: Fyra händer är bättre än två...

Annika Sundbaum-Melin

När jag får se hur bröderna Christer och Jörgen Tranberg visar en kraniosakral behandling på sin elev, bindvävsmassören Irene Magnusson, ser det inte ut som om de gör så mycket annat än sysslar med handpåläggning. Behandlingen ser misstänkt stillsam ut. Kan det där verkligen påverka?

- Vi tvingar eller forcerar inte kroppen, vi försöker få i gång funktionen genom att försiktigt korrigera skallens, ryggens och höftregionens ben och hinnor - så att kroppen kan läka sig genom självkorrigering, säger Osteopaten Christer Tranberg

Jag lägger mig

på bänken - en ganska bra försökskanin med diskbråck i nacken, övervikt och allmänt slitna kotor i ryggen. Ont, kort sagt.  Jörgen Tranberg, vars hand vilar vid min svank till en början, blev intresserad av alternativmedicin därför att han själv har skolios, det vill säga s-formad ryggrad.

- Under mina tonår hade jag så ont att jag åt massor av piller, men sedan blev jag hjälpt till ett drägligt liv av en massör.

I dag är Jörgen naturläkare och har studerat det mesta från homeopati och akupunktur till kiropraktik och osteopati. Han har arbetat i USA och driver i dag institut tillsammans med sin bror Christer. De har sin verksamhet i Göteborg.  När jag där på bänken förstår att ingen tafsar på mig utan att det är min kropp som reagerar känns det bisarrt. Christer berättar för mig att när jag andas in så känner han att första revbensleden är fastlåst i sin rörelse, detta gör att lungan inte kan ventilera riktigt och påverkar dessutom en ansamling av nerver.  När han berättar detta förstår jag varför jag ibland har så starka smärtor i vänster sida av ryggen och dessutom i vänster-armen till och från.

Jörgen talar

om min hårt ansatta lever (treo är en onyttig drog) och när han håller sin hand där känner jag reaktioner i matstrupen (!). Christer håller på med mina axlar och det känns verkligen som om de nästan rättar till sig på något märkligt sätt.  När Jörgen lägger handen på diafragman gör det ont i vänstersidan neråt magen - och jag inser att det är tarmarna som får sig en omgång.  - Du har en hårt ansatt kropp och skulle behöva fem, sex behandlingar för att må riktigt bra, säger Christer.  - Man ska komma ihåg att även om osteopati- och kranialsakralbehandling är mycket effektivt så kan man inte under bara ett besök förändra något som varit fel i 20 år.

Efteråt får jag

en stark energikick, jag pratar som vore jag berusad, känner mig lycklig och glad och i flera timmar är jag helt fri från smärtor i ryggen.

OSTEOPATI

-

SÅ BRA VAR DET

njutning: ee

Att känna att kroppen reagerar direkt är en märklig känsla även om njutning kanske inte är det första man tänker på. Man undrar mest "vad är det som händer"?

aha-upplevelse: eeee

Att det inte är en tafsande hand som får min kropp att vibrera, utan jag själv, är otroligt. Likaså att de kan förklara varför jag har ont på olika platser i kroppen - inte ens mitt treomissbruk gick att dölja, de "kände" att min lever var ansträngd.

hälsoeffekt: eeeee

Detta är grejen för mig, jag mådde så bra så länge efter behandlingen. Någonting hände bland alla slitna kotor och dess-utom i magen som så sällan fungerar.

dagen efter-känsla: eeeee

Har inte avlagt så många besök på damrummet sedan jag var på tarmsköljning. Att de fick fart på den är enastående. Att jag dessutom är smärtfri i dagar efteråt... Det har inte hänt på evigheter.

egofaktor: eeee

De läser min kropp ungefär som ett medium läser min själ, det är verkligen en udda upplevelse.

Osteopati & kraniosakral terapi

Osteopati är en manuell behandling av kroppens skelett, muskler, inre organ och leder. Den anses ligga till grund för bland annat kiropraktik och naprapati.  Den kraniosakrala mekaniken går ut på att hjärnan, hjärnhinnorna, ryggmärgen och korsbenet med sin vätska utgör ett slutet hydrauliskt system - och att detta system blir kraftigt påverkat när kroppen befinner sig i ohälsa. Behandlingen är mycket varsam och syftar till att hjälpa kroppen att läka sig själv.  Utbildningen för osteopater är femårig och finns på Skandinaviska Osteopatskolan i Göteborg.

Anses avhjälpa: Svåra smärtor såsom migrän, reumatisk värk, trafikskador, magsår, fibromyalgi med mer.

Behandlingstid: 30-60 minuter beroende på patientens hälsa.

Kostnad: 400-800 kronor.

  Terapeuter: Det finns ett hundratal diplomerade osteopater i Sverige, sök på www.tranbergs.net,  www.osteopatforbundet.a.se/