Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
9 glas vatten om dagen ska räcka.
9 glas vatten om dagen ska räcka.
9 glas vatten om dagen ska räcka.
Rynkor syns tydligare om du har för lite vatten i kroppen.
Rynkor syns tydligare om du har för lite vatten i kroppen.
Rynkor syns tydligare om du har för lite vatten i kroppen.
Du känner dig mer hungrig om du druckit lite.
Du känner dig mer hungrig om du druckit lite.
Du känner dig mer hungrig om du druckit lite.
1 AV 3
9 glas vatten om dagen ska räcka.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Rynkor syns tydligare om du har för lite vatten i kroppen.
Foto: Evgeny Atamanenko
3 AV 3
Du känner dig mer hungrig om du druckit lite.
Foto: Colourbox

Uttorkad? Så reagerar kroppen på vattenbrist

Känner du dig sugen på att bli smartare, mindre rynkig och dessutom få ett bättre humör? Då kommer här en glädjande nyhet: Drick nio glas vatten om dagen och du är hemma.

Vissa har redan en god rutin av att alltid ha ett vattenglas nära till hands för att hela tiden hålla vätskebalansen i kroppen stabil. Men kommer den vanan inte helt naturligt för dig kan det vara dags att fundera på om du får i dig tillräckligt med vätska.

Enligt rekommendationer från den amerikanska organisationen The Institute of Medicine, IOM, bör kvinnor dricka ungefär nio glas vatten om dagen. För den som inte redan är en storkonsument kan den mängden kännas lite mastig. För att klara av att lägga om sina vanor och öka vattenintaget kan det behövas en rejäl dos motivation.

Och det är just vad vi tänkte bjuda på här. Med inspiration av magasinet Woman's Day listar vi här sex konsekvenser av att inte dricka tillräckligt med vatten. Ta en titt och se sedan till att fylla på vätskedepåerna.

1. Ditt humör påverkas

Är du på dåligt humör? Ett tips är att börja med att kolla så att du har fyllt på med vatten ordentligt. Vätskebrist skulle nämligen kunna vara orsaken – så lösningen kan vara närmare till hands än du tror.

Forskare vid Tufts University i USA utförde en undersökning där några av deltagarna fick träna hårt i 60-75 minuter utan att dricka tillräckligt med vatten först. Den andra gruppen försågs med vatten inför träningen. Personerna som inte hade fått dricka tillräckligt kände sig mer trötta, förvirrade, arga, känsliga och nedstämda efter träningen.

2. Du ser rynkigare ut

Ingen vill väl se mer rynkig ut än nödvändigt, och studier har visat att det faktiskt kan hjälpa med en så enkel åtgärd som att fylla på med vatten. Så innan du känner panik över hur framträdande rynkorna är: Prova med att dricka mer vatten.

Läkaren Howard Murad är en av de främsta experterna när det kommer till hälsa och hudvård. När han gjorde research till sin bok "The water secret" kom han fram till att vatten bidrar till att strama upp huden och fylla ut fina linjer och rynkor. Hyn blir mer fräsch och fylld av liv.

3. Ämnesomsättningen stannar av

En ämnesomsättning som går på lågvarv är nog inte önskat av någon. Men genom att tänka på vad vi äter och dricker kan vi väcka nytt liv i den. Här spelar vatten en viktig roll.

Inför sin bok "The water secret" gjorde den amerikanska läkaren och hudvårdsexperten Howard Murad flera studier, och några av dem visade hur vattnet påverkar vår ämnesomsättning. Resultatet visade att ämnesomsättningen ökar när kroppen får mer vatten.

Ämnesomsättningen ökar med mer vatten. Foto: thinkstock

4. Du äter mer

Om du vet med dig att du har en tendens att äta lite för mycket för att det ska vara hälsosamt är tipset även i detta fall att öka intaget av vatten. Ibland kan ett behov av att fylla på med vätska misstas för hunger eller bara ett sug efter något.

I en studie utförd på The Institute for Public Health and Water Research kom forskarna fram till att de personer som drack två glas vatten före varje måltid fick i sig 77-90 färre kalorier. Under tre månader hade de som drack vatten i samband med måltiderna i genomsnitt gått ner drygt två kilo mer än de som inte gjorde det.

5. Risken ökar för hälsoproblem

Att regelbundet dricka ordentligt med vatten hjälper inte bara kroppen med de lite enklare kroppsåkommorna. Även om det förstås inte skadar att få en friskare hy och en bättre ämnesomsättning.

Men faktum är att vattnet också kan bidra med en minskad risk att drabbas av en rad lite mer allvariga tillstånd och sjukdomar. Några av de oönskade tillstånd som ett generöst vattenintag kan hjälpa till att motverka är njursten, urinvägsinfektion, tarmcancer och hjärtattack.

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion? Slipp få den om och om igen

6. Du blir mindre skarp

Om du någon gång sitter och funderar över ett problem du behöver lösa utan att komma någonstans: drick vatten. Den här magsika drycken hjälper dig att hålla tankeverksamheten på topp.
Forskare vid Institute of Psychiatry på King's College i London kom i en studie fram till att tonåringar som inte hade druckit tillräckligt med vatten hade svårare att lösa uppgifter än den grupp som fått vätskebehovet stillat.

Till slut lyckades båda grupperna med problemlösningen – men de som inte hade fått tillräckligt med vatten var tvungna att involvera en större del av hjärnan för att göra det. Det tar alltså längre tid och kraft att lösa komplicerade uppgifter om du är uttorkad.

 

 LÄS OCKSÅ: Tio anledningar att dricka mer vatten
LÄS OCKSÅ: Kan man dricka för mycket vatten?