Urinvägsinfektion drabbar cirka 60 procent av alla kvinnor någon gång i livet. Många får även återkommande besvär. Men det finns behandling som hjälper.
1 av 2: Urinvägsinfektion drabbar cirka 60 procent av alla kvinnor någon gång i livet. Många får även återkommande besvär. Men det finns behandling som hjälper. Foto: Shutterstock
Tranbärsjuice eller extrakt är huskurer mot urinvägsinfektion som verkar både sämre, och är dyrare, än antibiotika.
2 av 2: Tranbärsjuice eller extrakt är huskurer mot urinvägsinfektion som verkar både sämre, och är dyrare, än antibiotika. Foto: Shutterstock

Urinvägsinfektion? Slipp få den om och om igen

Urinvägsinfektion drabbar de flesta minst en gång i livet och orsakar bland annat symtom som smärta när vi kissar och blod i urinen.

Blåskatarr är den vanligaste formen och går ofta över av sig själv, men vid njurbäckeninflammation kan läget bli allvarligt.

En UVI kan drabba både kvinnor, män och barn.

Professor Annelie Brauner ger sina bästa råd, både när det gäller huskurer, hur du förebygger och vilken behandling som är lämplig.

Urinvägsinfektion, eller blåskatarr, är en pina som drabbar 60 procent av alla kvinnor någon gång i livet.

Vanliga symtom är att du behöver kissa ofta och det då känns som om du kissar småsten eller taggtråd. Ibland blir slemhinnan i urinblåsan skadad och då kan man ha blod i urinen.

LÄS OCKSÅ: Vad färgen på ditt kiss kan säga om din hälsa

Urinvägsinfektioner kan leda till urosepsis

När infektionen sitter i urinröret och urinblåsan går det under benämningen blåskatarr eller cystit. Men det finns en allvarligare form där infektionen sitter i njurarna och njurbäckenet. Då heter det njurbäckeninflammation eller pyelonefrit. Enligt 1177 Vårdguiden måste detta alltid behandlas med antibiotika, risken är annars att njurarna tar skada. I värsta fall kan det leda till så kallad urosepsis, en form av sepsis som är ett livshotande tillstånd.

LÄS OCKSÅ: Liza, 37, blev svårt sjuk efter förlossningen – höll på att dö av sepsis

Blåskatarr - symtom

Det svider när du kissar

Blod i urinet

Smärta i nedre delen av magen

Du behöver kissa ofta

Njurbäckeninflammation - symtom:

Feber

Illamående

Smärta i ländrygg och i sidan av magen

Svider när du kissar

Måste kissa ofta

LÄS OCKSÅ: 9 myter och sanningar om urinvägsinfektion

Orsaker – varför får man urinvägsinfektion?

Infektionen beror på att bakterier kommer in i urinvägarna och tar sig upp till urinblåsan.

– Urinröret mynnar i ett ganska litet område där också slidan och tarmen mynnar. Tarmen och slidan är fulla av bakterier. Trots det är urin är steril. Det beror bland annat på att vi alla har ett kroppseget antibiotikum som hjälper till att försvara kroppen mot oönskade bakterier. Men ibland tar sig skadliga bakterier från tarmen eller slidan ändå in i urinröret och upp till urinblåsan. Där fäster bakterierna på slemhinnan och tar sig in i cellerna. Det är då man får urinvägsinfektion, säger Annelie Brauner, professor i klinisk bakteriologi på Karolinska institutet.

Annelie Brauner är professor i klinisk bakteriologi på Karolinska institutet. Foto: Fredrik Persson

Sök vård – var försiktig med självtest

Får man sådana besvär bör man söka läkare för att se om det verkligen är urinvägsinfektion och för att få behandling.

I vissa fall är symtomen mycket lindriga och då kan man avvakta för att se om det läker av sig själv, vilket kan ta omkring en vecka. Numera finns också självtester på apotek. Men Annelie Brauner tycker att de ska användas med försiktighet.

– Ibland kan man få ett falskt negativt resultat även om man har urinvägsinfektion. Det beror ofta på att man kissar ofta och det därför inte finns tillräckligt med bakterier i urinen för att testet ska bli positivt.

Ta inte ett självtest om du inte har några symtom. Man kan nämligen ha bakterier i blåsan utan att man får några symtom. De bakterierna är bra att ha och kan till och med skydda mot elakare bakterier. Därför ska man inte testa eftersom man felaktigt kan tro att man har urinvägsinfektion. Man ska heller inte ge behandling, eftersom onödig antibiotikabehandling påverkar alla bakterier, även de goda.

– Det är viktigt att förstå att det finns bakterier som är bra att ha. De goda bakterierna vill vi ha kvar eftersom de skyddar mot elaka bakterier.

LÄS OCKSÅ: 10 vanliga orsaker till att du kissar blod

Urinvägsinfektion hos män

Även män kan drabbas av urinvägsinfektion, men det är betydligt vanligare hos kvinnor och anledningen är den fysiska placeringen av urinrörsmynningen. Bakterierna är helt enkelt närmare. Urinvägsinfektion är vanligare hos män över 60 år.

Urinvägsinfektion och blåskatarr hos barn

Enligt vårdguiden är urinvägsinfektion relativt vanligt hos barn. Ju yngre barnet är desto svårare är det dock att säkerställa exakt vad som är fel eftersom symtombilden är krånglig att tyda. Spädbarn som får någon form av urinvägsinfektion drabbas ofta av feber och sämre aptit. Misstänker man blåskatarr, den vanligaste formen av urinvägsinfektion, och barnet är under två år bör man direkt kontakta vårdcentral eller akutmottagning.

Symtom på blåskatarr är:

Barnet har ont när hen kissar

Barnet måste kissa ofta

Urinet luktar illa

Barnet har feber

Liten mängd blod i urinet

Återkommande urinvägsinfektioner

Ungefär en tredjedel av alla som får urinvägsinfektion drabbas av upprepade infektioner, minst tre gånger på ett år eller två gånger på ett halvår räknas som upprepade infektioner. Men många drabbas ännu oftare.

– Det kan vara ett stort problem för den enskilda kvinnan som ofta tycker att det är jättejobbigt. Men det kan vara bra att veta att kroppen inte tar någon skada.

Vad det beror på att vissa får många urinvägsinfektioner vet man inte i dagsläget. Det kan bero på något genetiskt, eftersom man sett att det ofta är flera i samma familj som får upprepade infektioner.

– Det forskas på om bakterierna kan gömma sig och undgå antibiotikabehandlingen. Man har visat att bakterierna kan klumpa ihop sig inne i urinblåsans celler och att varje cell kan innehålla massvis av bakterier. De kan också ligga djupare ner i slemhinna och slumra och sen frisättas och ge upphov till en ny infektion. Dessutom vet vi sedan tidigare att bakterierna också kan finnas i slidan och tarmen.

Goda råd för att förebygga och undvika urinvägsinfektion

Fakta från Netdoktor om urinvägsinfektion

  • Drick mycket så att urinblåsan och urinvägarna spolas igenom ordentligt. 
  • Kissa efter samlag, då sköljs eventuella bakterier ut ur urinröret.
  • Töm urinblåsan helt när du kissar. Ett litet knep är att sätta sig omvänt på toalettstolen, så att man tittar in i väggen. Denna ställning lämpar sig bättre än den vanliga sittställningen om man vill tömma urinblåsan totalt.
  • Tvätta de yttre könsorganen en gång om dagen med vatten och eventuellt även med intimtvål eller intimolja som är anpassat för underlivet.
  • Torka från slidöppningen och bakåt mot ändtarmen - inte tvärtom.

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se 

Behandling vid urinvägsinfektion

Urinvägsinfektioner behandlas alltid med antibiotika i några dagar och om man har upprepade besvär kan man också få en låg dos antibiotika under längre tid, i förebyggande syfte.

Återkommande urinvägsinfektioner är vanligt när man kommit i klimakteriet. Slemhinnorna blir skörare när östrogenet minskar, samtidigt får kvinnan lägre halter av sitt kroppsegna antibiotikum. Båda sakerna gör att man lättare drabbas av en infektion.

– För kvinnor i klimakteriet kan man överväga att behandla med lokalt östrogen i form av vagitorier eller kräm. Det gör att cellerna i slemhinnan blir mindre sköra och ligger tätare och därmed är motståndskraftigare.

Alternativa behandlingar – östrogen och D-vitamin

– Inom forskningen diskuteras alternativa behandlingar som kan stärka kroppens immunförsvar, som till exempel med lokalt östrogen. Man har studerat vitamin D och sett att det kan öka mängden kroppseget antibiotikum och göra det lättare för kroppen att bekämpa infektioner. Vi har också forskat på det och haft goda resultat, men det finns sällan något mirakelmedel. Däremot kan kvinnor efter klimakteriet ha god effekt både av vitamin D och lokalbehandling med östrogen för att förhindra upprepade urinvägsinfektioner, säger Annelie Brauner.

Huskurer mot urinvägsinfektion - tranbärsjuice?

Vatten mot urinvägsinfektion kan i viss mån förebygga.

– Det kan hjälpa att dricka ordentligt, eftersom man då måste kissa ofta. Det kan verka förebyggande att bakterier som inte klättrat upp hela vägen till urinblåsan sköljs ut.

Hjälper tranbärsjuice?

– Tranbärsjuice kan inte behandla en pågående urinvägsinfektion. Men man har däremot provat att förhindra nya urinvägsinfektioner genom att behandla kvinnor med upprepade urinvägsinfektioner med tranbärsjuice eller tranbärsextrakt.

– Jämfört med antibiotika har man sämre resultat. Dessutom var tranbärsbehandlingen dyrare än antibiotikabehandlingen. För att det överhuvudtaget ska ha någon effekt krävs att man tar väldigt höga doser och då klagade vissa testpersoner över ont i magen.

Symtom på urinvägsinfektion:

  • Behov av att kissa oftare
  • Det svider och tränger på när du kissar
  • Smärta i nedre delen av magen över urinblåsan
  • Det komma lite blod i urinen
  • Man känna sig lite småfrusen.

Källa: 1177.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!