Pandemin har påverkat svenskarnas hälsa, både fysiskt och psykiskt – och de unga mår sämre än övriga åldersgrupper. Det visar den Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Apotek Hjärtat.
1 av 2: Pandemin har påverkat svenskarnas hälsa, både fysiskt och psykiskt – och de unga mår sämre än övriga åldersgrupper. Det visar den Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Apotek Hjärtat. Foto: Shutterstock
Överlag upplever fler kvinnor än män att de mår sämre psykiskt till följd av pandemin, flest är unga kvinnor mellan 16 och 29 år .
2 av 2: Överlag upplever fler kvinnor än män att de mår sämre psykiskt till följd av pandemin, flest är unga kvinnor mellan 16 och 29 år . Foto: Shutterstock

Unga kvinnor mår sämst på grund av pandemin

Oro för hälsan, framtiden, familjen och vännerna. 

Den pågående pandemin har inneburit en ny vardag för oss alla och det är inte konstigt att många känner större oro än tidigare. 

Men det är de unga kvinnorna som mår sämst, visar en ny undersökning från Sifo. 

Att vara mitt i en pandemi påverkar de flesta även om inte alla blir sjuka. Vardagslivet ser annorlunda ut, många jobbar hemma och kontakten med äldre familjemedlemmar har varit begränsad.

På uppdrag av Apotek Hjärtat har Sifo undersökt hur svenskarna mår till följd av covid-19. Resultatet visar att det är de unga som mår sämst, både fysiskt och psykiskt. Och främst är det de unga kvinnorna, mellan 16 och 29 år, som har tagit det hårdast. En av tre uppger att deras psykiska hälsa påverkats negativt av pandemin. 

– Det finns fortfarande ett stigma kring depression och ångest, även om vi kommit väldigt långt i Sverige de senaste tio åren. Många går lite för länge, och kanske isolerar sig ännu mer, innan de söker hjälp, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Hon tipsar om att det finns många aktörer att vända sig till. Förutom den egna vårdcentralen och digitala vårdaktörer finns stödlinjer som ”Mind” och Röda korsets telefonjour. För unga finns också Ungdomsmottagningen att få stöd från. 

Det sifo-undersökningen visar är att de svenska kvinnorna, oavsett ålder, generellt mår sämre på grund av coronan än vad männen gör. Kvinnorna oroar sig också mer för sitt hälsotillstånd. Utöver det visar undersökningen även att kvinnorna minskat sin fysiska aktivitet mer än vad männen gjort, och kanske finns det ett samband där. Vi vet sedan tidigare att rörelse är bra för både knopp och kropp. 

– Nu går vi också mot den mörkare årstiden och då bör man göra allt man kan för att komma ut en stund mitt på dagen, för att få lite motion, solljus och frisk luft, säger Annika Svedberg.

Rutiner och aktivitet kan göra skillnad

LÄS OCKSÅ: 7 sätt som du kan lindra ångest med meditation 

Det finns många sätt att hantera oro på. Om man känner att orostankarna gått över styr och påverkar vardagslivet är det ett skäl att söka vård. Psykologen David Waskuri har tidigare sagt till Hälsoliv att det kan vara bra att försöka ta ett steg åt sidan och observera sina orostankar och fundera på om oron är proportionerlig. Det är lättare sagt än gjort, men det är ändå ett bra första steg. Här kan du läsa mer om David Waskuris tips för att hantera oro och ångest på grund av covid-19.  

Liv Svirsky, legitimerad psykolog och författare, poängterar vikten av rutiner och att fortsätta vara aktiv trots rådande omständigheter.

– Vi vet ju att inaktivitet kan leda till nedstämdhet och vissa fall till och med till depression. Oro, ångest och stress kan lätt få mer plats när man är inaktiv, säger hon. 

Här kan du läsa mer om Liv Svirsky råd för att må bra under pandemin.  

LÄS OCKSÅ: Fysiska symtom som kan bero på depression 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!