Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 13 okt 2015 16:21

Tvätta händerna! Har du gjort fel hela livet?

<span>Tvätta alltid händerna med tvål!</span>

Tvätta alltid händerna med tvål!

1/2

Foto: Marina Lohrbach

<span>Tvål minskar bakteriemängden rejält när du tvättar dig.</span>

Tvål minskar bakteriemängden rejält när du tvättar dig.

2/2

Foto: Fotolia

Du kanske trodde att du hade koll på det där med att tvätta händerna? Men faktum är att lite för många inte tvättar händerna alls efter toalettbesök och en hel del sköljer bara av dem utan att använda tvål. Här följer några viktiga råd om hur du gör för att behålla en god handhygien – extra viktigt så här i förkylningstider.

Vi lär oss redan som barn hur viktigt det är att tvätta händerna, särskilt i samband med måltider och toalettbesök. Men trots att de flesta av oss vet att det är viktigt är det många som slarvar. Så här års när förkylningarna avlöser varandra är det extra viktigt att se till att hålla efter handhygienen.

En studie som presenterades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Environmental Health visade att bara 5 procent av deltagarna tvättade händerna tillräckligt länge efter toalettbesök. Dessutom struntade 23 procent i att använda tvål och 10 procent tvättade inte händerna alls.

Tvål gör stor skillnad

Nyligen publicerade brittiska The Daily Mail resultatet av ett test av olika tekniker för att tvätta händerna. Man smorde in en smutsig hand med en gel och kunde sedan med hjälp av en UV-kamera jämföra resultatet efter handtvätt.

Först provade man en klassisk "skölj och skaka"-teknik, som de flesta säkert har använt någon gång i brist på tid eller tvål och handduk. Testet visade att den här tekniken inte alls är effektiv och lämnade kvar den största delen av bakterierna på handen.

Efter sex sekunder utan tvål, vilket är så länge vi i genomsnitt tvättar händerna, har mängden bakterier minskat men det är fortfarande bakterietätt kring nagelband, under fingernaglar och kring ringar. Sex sekunder med tvål är avsevärt bättre. Tvålen gör händerna kladdiga vilket gör att du tvingas gnugga ordentligt för att få bort löddret – och då följer bakterierna med.

15 sekunder räcker

Men sex sekunder är ändå inte tillräckligt länge för att få bort de ohälsosamma bakterierna. Enligt NHS, National Health Service, som driver den offentliga sjukvården i Storbritannien är femton sekunder minimum för att tvätta sina händer. Och testet visar också att 15 sekunder gör händerna rena, med bara små mängder bakterier på några få ställen efter tvätt. Bäst resultat får man efter 30 sekunder.

Det generella rådet kan variera mellan 15 och 30 sekunder, men enligt experterna är det viktigast att få bort den största delen av bakterierna. Och då ska en tvåltvätt på 15 sekunder räcka.

Här listar vi, med inspiration av sajten Health och The Daily Mail, fem vanliga misstag vi gör när det är dags att tvätta händerna. Stämmer något in på dig? Passa då på att förändra ditt beteende i tid inför en säsong av influensa och vinterkräksjuka.

1. Du struntar i handtvätt ibland

Det är aldrig okej att strunta i att tvätta händerna efter att toalettbesök. Du kommer att få med dig dina egna bakterier ut och dessutom ta med dig bakterier du fått med dig från tidigare toalettbesökare. Ytor du kommer åt inne på toaletten, som dörrhandtag och spolknapp, är rena bakteriehärdar. Sedan kommer du att sprida dessa bakterier vidare genom allt du vidrör.

I sammanhanget kan det också vara värt att tänka på att en genomsnittlig person rör vid sitt ansikte sexton gånger i timmen. Det är alltså inte särskilt långsökt att bakterierna hamnar i din mun ganska snart. Om du inte redan gör det bör du också börja tvätta händerna innan du ska äta eller laga mat.

2. Du använder inte tvål

Den kan ge väldoft åt dina händer, men det är inte tvålens primära syfte. Tvålen är gjord för att kunna avlägsna envisa bakterier från huden. Ytorna med bakterier och virus består delvis av fett vilket göra att den kemiska reaktion som skapas av tvålen är nödvändig för att lyckas skölja bort de ovälkomna gästerna. Ett tips är att använda flytande tvål då den tenderar att vara mer hälsosam, då den innehåller färre föroreningar.

Många tror säkert att de tvättar händerna ordentligt men för att eliminera de ohälsosamma bakterierna krävs mer än snabb sköljning under kranen. En bra början är att löddra upp tvålen ordenligt, gnugga och skölja ordentligt.

Gnuggar du ordentligt?

3. Du gnuggar inte tillräckligt

Okej, så du använder tvål? Bra där! Men det räcker inte riktigt hela vägen fram mot rena händer. För att du ska få bort de ovälkomna bakterierna behöver du gnugga händerna i 15-30 sekunder. Använd den tiden till att gnugga båda handflatorna, handryggarna och ytorna mellan fingrarna. Placera den ena handen över den andra och gnugga medan du har fingrarna flätade – byt sedan plats på händerna. En yta som ofta glöms bort är dina naglar. Gör rent under naglar och gnugga fingertopparna på båda händerna.

Många fokuserar mest på handflatorna vilket gör att områden mellan fingrar, runt naglar, nagelband och tummar förblir smutsiga.

4. Du torkar inte ordentligt

Lämna inte badrummet utan att torka händerna ordentligt först. När du torkar händerna med en ren handduk hjälper det till att ta bort bakterier du inte fick bort i tvätten. Dessutom sprids bakterier lättare från och till blöta händer.

Forskarna är oense om det är bäst att använda en handtork eller handduk. Det viktiga är att du torkar händerna. En del experter menar att pappershanddukar är bättre på grund av att du då oftare torkar händerna tills de är helt torra. När man använder en elektrisk handtork är det vanligt att det blir slarvigare utfört. Dessutom kan ett par händer som inte tvättats ordentligt och sedan torkas i en handtork sprida bakterier ut i luften och göra badrummet mer fyllt av otrevligheter.

5. Du rör saker direkt efter

När du väl har tvättat dina händer efter konstens alla regler vill du förstås att de ska fortsätta vara rena. Så se till att inte förstöra det du har lyckats så fint med genom att komma åt en smutsig fläck i badrummet med händerna innan du ens har lämnat rummet. Det kan vara värt att ha i åtanke att tio procent av toalettbesökarna inte tvättar sina händer, vilket betyder att deras bakterier finns på lite olika ställen i badrummet.

Använd gärna en pappershandduk för att vrida åt vattenkranen och sedan en annan för att torka dina händer. Ta slutligen en tredje mellan handen och dörrhandtaget när du öppnar dörren.