Att vara fysiskt inaktiv är lika farligt som att röka eller med med fetma.
1 av 2: Att vara fysiskt inaktiv är lika farligt som att röka eller med med fetma. Foto: Gpointstudio/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Den som har ett stillasittande jobb, till exempel på kontor, bör röra på sig minst 60-75 minuter om dagen.
2 av 2: Den som har ett stillasittande jobb, till exempel på kontor, bör röra på sig minst 60-75 minuter om dagen. Foto: Portra/GETTY IMAGES E+

Tv-soffan farlig plats för kontorsjobbare

Att tillbringa dagen på kontor är illa nog, men att dessutom tillbringa timtals i tv-soffan är livsfarligt.

– Vi kan inte nog poängtera vikten av träning, oavsett om det är en promenad på lunchen, en joggingtur på morgonen eller att cykla till jobbet, skriver professor Ulf Ekelund, huvudförfattare till studien.

Det viktigaste är att man rör sig varje dag.

5 miljoner människor om året dör för tidigt för att de sitter stilla för mycket. Augustinumret av tidningen Lancet har ett tema om vikten av fysisk rörelse. 

I en forskningsrapport har en samling forskare från Australien, SIngapore och USA har man har undersökt stillasittandets kostnader - hur kopplingen ser ut mellan daglig fysisk aktivitet och risk för en förtida död i "välfärdssjukdomar" som hjärtsjukdom, diabetes samt vissa slags cancer.

Kopplingen är blytung:

De som sitter stilla mest har högst risk.

LÄS OCKSÅ: 5 vanor som är lika dåliga som att röka

Att vara fysisk inaktiv är lika farligt som att röka eller leva med fetma.

Stillasittandet det drar ner livskvaliteten, gör oss sjuka och orsakar alltför mångas död.

En norsk forskargrupp kombinerar uppgifter från sex databaser och 16 studier utifrån människors totala stillasittande, träningsvanor och tv-tittande. Merparten av deltagarna är 45 år eller äldre och lever i USA, Europa eller Australien.

Hur mycket måste man då röra sig? Forskarna kom fram till att människor med den högsta graden av fysisk aktivitet - 60 till 75 minuter om dagen - raderade riskökningen från ett stillasittande kontorsjobb.

Den fjärdedel som rörde sig mest bland de dagigen stillasittande hade inte högre dödlighet.

Det skyddade även de måttliga tv-tittarna från ohälsa. Men för dem som dessutom tittade på tv fem timmar per dag räckte inte träningsdosen.

LÄS OCKSÅ: Stillasittande ökar risken för cancer

Medförfattaren professor Lars Bo Andersen på Högskolan i Sogn och Fjordale i Norge, menar att tv-tittande sannolikt är ännu värre än att sitta på kontoret hela dagen eftersom det ofta kombineras med andra ohälsosamma vanor:

– Många människor tittar inte bara på tv, de äter onyttiga snacks samtidigt, säger han till AP.

Han framhåller de skandinaviska länderna som föredömen vad gäller vardagsmotion eftersom så många går eller cyklar till jobbet.

Man måste inte gå till gymmet eller springa halvmaror för att leva upp till kraven.

– Om du promenerar och känner att du blir lite varm och andas lite tyngre, räcker det. Du måste inte svettas för att få fördelarna.

Studiens slutsats är att man återigen fått bevis för att stillasittande samhällen också måste tänka på vikten av fysisk träning.

LÄS OCKSÅ: 5 vanliga hälsofrågor – och de ärliga svaren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!