Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 17 nov 2015 15:00

Trimma busken? Åtta saker du ska tänka på

<span>Du ska göra det som känns bäst för dig, inte som dina väninnor gör eller som din partner vill ha det.</span>

Du ska göra det som känns bäst för dig, inte som dina väninnor gör eller som din partner vill ha det.

1/2

Foto: Lars Zahner

<span>Vildvuxet, helr rakat eller bara trimmad buske – det är frågan.</span>

Vildvuxet, helr rakat eller bara trimmad buske – det är frågan.

2/2

Foto: Colourbox

Att raka eller icke raka, det är frågan.

I slutändan handlar det om vad DU trivs bäst med.

Men innan du ger dig i kast med könshåret: Läs det här.

Intimrakning är trots allt en relativt ny trend.

Kanske gör du det själv. Och säkert har du väninnor som är både helt släta och lagom ansade där nere. Men trots att det kan verka som en trend som alla följer är det långt ifrån varenda kvinna som rakar sitt kön – eller ens vill raka sitt kön. Många trivs tvärtom med sitt pubeshår, som faktiskt skyddar de intima kroppsdelarna.

Precis som i valet av frisyr och kläder är det DIN vilja som ska styra ditt utseende under trosorna. Låt inte yttre faktorer som skönhetstidningar och underklädesreklam påverka dig.

Och innan du plockar fram rakhyveln i duschen, kom ihåg att könshår inte är något ohygieniskt.

Med inspiration av tidningen Women's day listar vi åtta saker om intimrakning som kan vara bra att veta:

1. Nej, alla gör det inte

Även om det kan verka som att precis alla rakar eller vaxar sig där nere så är det inte så. Det är bara att ta en titt omkring dig i omklädningsrummet på gymmet: där finns garanterat både den ena och den andra sorten. Medan vissa trivs bäst med en ren bikinilinje känner sig andra för exponerade. En del vill ha en ordentlig buske, andra vill raka bort rubbet – och några vill bara ansa lite grand.

Nej, bry dig inte om hur modellerna i underklädsreklamen ser ut, eller vad som är norm just nu. Utgå i stället från vad DU trivs bäst med, precis som du gör när du väljer frisyr och kläder.

2. Män gillar både och

Så du har fått för dig att män inte gillar könshår på kvinnor? Och DÄRFÖR rakar du dig varje dag? För det första: ditt utseende ska styras av DIN vilja, inte av någon annans önskemål. För det andra: många män älskar en ordentlig "buske", medan vissa föredrar en sparsammare variant. Slutsats: smaken är som baken, även när det kommer till pubeshår.

När porr blev lättåtkomligt på nätet började trenden med rakade kön sprida sig.

Foto: Lars Zahner

3. Intimrakning är ett nytt påfund

Det kanske känns som något man bara gör - och har gjort i alla tider? Men nej, att raka könet är en relativt ny trend. Faktiskt fick intimrakning sitt "genombrott" när porren blev mer tillgänglig via internet. Numera är det en kommersiell verksamhet som allt annat, där en brasiliansk vaxning kan kosta lika mycket som ett par jeans.

4. Könshår är inte ofräscht

Det sitter visserligen en massa svettkörtlar där nere, som bidrar till en fuktig, ibland fränt doftande miljö. Men könshåret är inte mer ohygieniskt än någon annan del av kroppen. Så länge du tvättar dig regelbundet med en mild och parfymfri tvål så håller sig busken fräsch.

LÄS OCKSÅ: 9 sätt – så blir du av med pinsamt hår

5. Gör det i duschen

Vid rakningen öppnas hårsäckarna och blir mer mottagliga för bakterier och infektion. Därför ska du alltid börja med att göra rent området ordentligt. Hoppa in i duschen och tvätta dig med intimtvål eller -olja, innan du stryker på lite rakgel. Därefter plockar du upp en (helst) ny rakhyvel och rakar LÅNGSAMT, i den riktning håret växer. För att förhindra skärsår och röda prickar kan man samtidigt sträcka ut huden med den andra handen.

6. Klådan kan bero på tvålen

De flesta som rakar sig där nere har nog upplevt att det kan börja klia väldigt under trosan. Ibland uppkommer små röda prickar. Klådan beror oftast på att huden är torr, eller att det blivit en inflammation. Undvik vanlig tvål och använd hellre en mer fuktgivande rakgel som är anpassad för intimhygien. Rakhyveln bör också vara ny, alternativt väl rengjord.

Vaxning kanske ger ett långvarigare resultat, men det gör ont och kan irritera huden mer än rakning.

7. Rakning ger minst obehag

Det finns fördelar med att vaxa sig jämfört med att raka sig. Hudytan blir lenare, och man behöver inte upprepa proceduren lika ofta. Men kom ihåg att vaxning innebär att man rycker bort hårstråna, vilket så klart smärtar. Hårborttagningskrämer som man använder hemma kan i sin tur kan vara starka och irritera känslig hud. Därför kan rakning, trots ett något sämre resultat, vara att föredra.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag du gör i duschen

8. Nej, håret blir inte grövre eller mörkare när det växer ut

Många fortsätter raka könet för att de upplever att håret som växer ut är tjockare och ännu mörkare än förut. Men det är en myt. Själva rakningen påverkar inte könshårets utseende – det enda som kan göra det är hormoner. Dock kan stubben som uppkommer efteråt ge en "grövre" känsla.