Den sunda och mer tillåtande trenden fortsätter 2017.
N J U T N I N G blir viktigare och viktigare.
Johan Åkesson, trendanalytiker på innovationsbyrån Sprillo som arbetar med flera av landets ledande företag inom mat och hälsa.
Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds.
1 AV 4
Den sunda och mer tillåtande trenden fortsätter 2017.
Foto: GETTY IMAGES
2 AV 4
N J U T N I N G blir viktigare och viktigare.
Foto: ISTOCKPHOTO
3 AV 4
Johan Åkesson, trendanalytiker på innovationsbyrån Sprillo som arbetar med flera av landets ledande företag inom mat och hälsa.
Foto: Björn Terring
4 AV 4
Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds.
Foto: Pressbild

Trendspaning 2017: Så äter, dricker och tränar vi

Glöm strikta förbudsdieter och svettig militärträning.

2017 stavas den största hälsotrenden NJUTNING.

För att må bra både fysiskt och psykiskt uppmanas vi att sova, äta gott och ha roligt.

Här är 13 spaningar inför det kommande året.

Under några år har det varit populärt med dieter som utesluter en viss typ av mat, alternativt förespråkar periodisk fasta. Tänk GI, LCHF, Paleo och 5:2. Parallellt har vi drillats att springa långt och fort, att hetsa från cirkelstation till cirkelstation tills vi får blodsmak i munnen. "Extremast vinner" tycks ha varit det underliggande budskapet.

Men under 2016 hände något. I synnerhet bland hälsobloggare märktes en vändning mot en lugnare, mer balanserad livsstil. Träningsformer som yoga och bodybalance hade plötsligt högre status än lerig militärträning och tallrikarna fylldes till bristningsgränsen av mättande råvaror som svart ris, ägg och avokado.

Johan Åkesson. Foto: Björn Terring
Ingela Stenson. Foto: Pressbild

Hälsotrender 2017: Ekologisk läsk och DJ-spinning

Som tur är fortsätter den sunda och mer tillåtande trenden 2017. Och nu uppmärksammas vikten av njutning för vårt välbefinnande ÄNNU mer. Hälsoliv lät trendanalytikerna Johan Åkesson (Sprillo) och Ingela Stenson (United Minds) blicka över Atlanten – och notera vilka kost- och träningsflugor i USA som allra troligast kommer att göra avtryck i Sverige.

Ekologisk läsk eller DJ-spinning, någon?

1. Mental styrka och god sömn viktigare än att räkna kalorier

Nyttig mat och fysiskt ansträngande träning kommer även fortsättningsvis att uppta människors intresse och fritid, men nu blir högsta prioritet att skaffa sig en bättre helhetsbild över sin hälsa. Man kommer i högre grad än tidigare att sträva efter treenigheten maghälsa, mental styrka och god sömn.

– Magen, hjärnan och sömnen är tre sammanlänkade nyckelområden för att må bra. Du kan till exempel ägna dig åt "sound bathing" för att må bättre mentalt, skaffa ett gäng sömnappar och dricka kombucha för magens skull, säger Johan Åkesson, trendanalytiker på innovationsbyrån Sprillo, som jobbar med flera av landets ledande företag inom mat och hälsa.

LÄS OCKSÅ: Sover du för lite? Så kan sömnbrist göra dig sjuk 

2. Nya ledordet "good enough" – gör så gott du kan

Enligt en undersökning gjord av analysföretaget United Minds upplever 40 procent av svenska folket så kallad "hälsostress". Man äter bra, tränar och ordnar med livspusslet – men är ändå inte lycklig. Som en motvikt till detta blir prestation mindre viktigt 2017, till förmån för "good enough". 

– Good enough kan vara att köpa BRA färdiglagad mat. Den svenske kocken Mathias Dahlgren har till exempel gett ut en bok som heter "Hemkunskap" och är på pricken när det gäller den här trenden. Man behöver inte göra allting från grunden, man kan faktiskt blanda två färdiga grejer till något gott, säger Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds.

3. Vi bryr oss mer om magen

Som sagt: under det kommande året hamnar god maghälsa i fokus, vilket inte minst märks genom en enorm ökning på marknaden av mat- och dryckesprodukter med bakteriekultur som är bra för magen.

– Probiotiskt kommer att fullkomligt explodera under 2017 och alla kommer att prata om sin mage. Utmaningen framåt blir att bemöta det enskilda behovet: människors tarmflora är högst individuell och EN generisk probiotisk produkt kommer inte att kunna hjälpa alla, säger Johan Åkesson på Sprillo.

LÄS OCKSÅ: Uppblåst mage? 4 saker du ska sluta med direkt 

4. Fokus på njutning – vi FÅR äta kakor om de bakats rätt

Njutning blir en viktig del av hälsan, vilket bland annat tar sig uttryck i en mer tillåtande kost. Fortfarande kommer vitt socker, vetemjöl och en del mejeriprodukter att bannlysas, men det blir fritt fram att äta kakor om de är bakade på alternativa socker- och mjölsorter.

– Läsk är okej så länge det är "craft soda" med ekologiskt rörsocker, säger Johan Åkesson.

LÄS OCKSÅ: Glutenfritt: Här är 9 val istället för vetemjöl 

Poke bowls. Foto: Ninna Prage.

5. Alla får råd att äta bra – snabbmaten blir bättre

Vi accepterar inte att behöva äta onyttigt bara för att vi har bråttom eller dåligt med pengar. Vi vill ha hälsosam mat ändå.

– Ställen som serverar bra snabbmat ploppar upp överallt, man måste inte längre betala 250 kronor på finkrogen för att få en högkvalitativ hamburgare. Det här ingår i en demokratiseringsprocess: man kan få hälsosam mat även för en mindre peng, säger Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds.

LÄS OCKSÅ: Enkla knep: Så äter du nyttigt på restaurang 

6. Fredagsmyset ska vara både nyttigt och gott

"Snacksande", det vill säga att tugga på något mindre, prioroteras högre under 2017. I USA säljs till och med nyttiga snacks till fredagsmyset från bilar som åker runt i bostadsområden, ungefär som glassbilen. 

Grönkålschips. Foto: GETTY IMAGES

– Om man vill vara en bra förälder kan och vill man inte köpa hem lösgodis eller chips med tveksamma ingredienser. Men det går heller inte att sätta fram morotsstavar på bordet. Det framtida fredagsmyset är hälsosammare, men måste fortfarande vara njutningsfyllt och gott. Grönkålschips är bara början på nya sorters snacks, säger Ingela Stenson på United Minds.

LÄS OCKSÅ: Nyttigt med snacks om du väljer rätt sorter 

7. Vi äter för klimatetet

Det är inte bara vår hälsa som ska tas hänsyn till när vi väljer mat: nu tänker vi också på klimatet och miljön när vi äter. I Sverige har till exempel journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin givit ut boken "Miljödieten" om hur vi räddar världen genom att minska på köttet, äta mer grönt, köpa ekologiskt och välja råvaror efter säsong.

– Det är första gången mattänket går utanför kroppen. Vill man vara politiskt korrekt ska man äta klimaträtt, säger Ingela Stenson.

8. Tid är våra nya pengar

Vi övergår från att köpa enstaka prylar till att lägga pengarna på tjänster, som färdigplockade matkassar hem till dörren. Vi släpper shoppinglistan och betalar andra för att lösa vår situation.

– Vi tar hjälp utifrån och låter andra hitta på åt oss för att spara tid. "Lös mitt fredagsmys" ungefär, säger Ingela Stenson.

9. Vi vill upplevelseshoppa

Vi ägnar oss allt mindre åt "tråkigt" handlande: basvaror som toapapper och tvättmedel kan vi lika gärna klicka hem via nätet. Det vi lägger tid på är istället shopping som ger oss upplevelser och får oss att känna oss unika.

– Vi vill köpa mat som vi väljer noga och lär oss fakta om, till exempel kryddor, charkuterier och ostar. Kanske vill vi också visa upp våra val i sociala medier. Det där med att trycka in familjen i en bil och åka och storhandla utanför stan är inte så kul längre, säger Ingela Stenson.

Foto: GETTY IMAGES

10. Balans är nyckeln – om vi tränar kan vi dricka öl

"Flexibeteende" blir allt vanligare: att vi växlar mellan nyttigheter och njutning i en lagom balans. Det är helt okej att äta ägg från djurriket om resten av tallriken är vegansk, eller en bit KRAV-märkt och närproducerat kött om vi äter vegetariskt dagen efter.

– Ölbryggeriet Mikkeller startade en löparklubb i Köpenhamn för ett par år sedan, nu har den spridits till över 100 städer i världen. Deltagare träffas för att springa en runda och sedan dricka öl tillsammans. Den balansen mellan fysisk träning och unnande njutning känns väldigt 2017, säger Johan Åkesson, trendanalytiker på innovationsbyrån Sprillo.

LÄS OCKSÅ: För hård mot dig själv? 7 saker att tänka på 

11. Vi växlar mellan flera olika gym – medlemskapen försvinner

Det blir mindre vanligt att binda sig som medlem vid ETT enskilt gym: istället går vi till olika anläggningar varje gång, beroende på vad vi vill träna.

– Alltfler gym erbjuder klasser som events. Du betalar per gång och varje pass kan marknadsföras individuellt, säger Johan Åkesson på Sprillo.

LÄS OCKSÅ: Träning – så får du en friskare och starkare kropp 

12. Nattklubbsinspirerade träningspass

Vanliga, klassiska gruppträningsklasser får sällskap av mer utlevande och "tokiga" pass, med inspiration från nattklubbsvärlden.

– De kan ledas av alltifrån OS-koreografer, DJ:s och så kallade "entertainers" som kan vara skådespelare eller ha liknande bakgrund från underhållningsindustrin, säger Johan Åkesson.

13. Gratis träningsevents i regi av kända varumärken

Gruppträningsklasser arrangeras allt oftare utanför de traditionella gymmen. Stora sportmärken som Adidas, Nike och Reebok anordnar till exempel löparklubbar. 

– The North Face erbjuder gratis träning som utgår från deras butik i centrala London, där det finns skåp för ombytet. Flera varumärken, som Lululemon i Stockholm, erbjuder yogapass i sina butikslokaler, säger Johan Åkesson.