Träna dig fri från värkande knän
Ont i knäna?
Motion är mest effektivt, även om det gör lite ont. Det berättar Helene Lindström, sjukgymnast vid Lidingö ortopedmedicinska team.
Träningen hjälpte Johanna Wadegård, 27. Hon blev av med sin knävärk genom enkla övningar.
– Nu har jag inte ont längre, säger hon.
I träningen inför sitt första maratonlopp förra året råkade Johanna Wadegård från Örebro ut för akut knävärk.
– Det kom under en löparrunda, smärtan var huggande. Jag fick vända hem och hade ont i flera veckor, säger hon.
Hon fick hjälp av en naprapat och började bland annat träna en utfallsövning liknande den som sjukgymnasten Helene Lindström tipsar om här intill. Efter några veckors träget tränande började det onda ge med sig.
– Då sprang jag fyra gånger i veckan och knäna tog mycket stryk. Nu har jag byggt upp musklerna i knän, säte och ben. Men det gäller att ha tålamod och tid, man tränar inte bort knävärken på en vecka, säger hon.
Kan träna igen
Nu kan hon både styrketräna och springa obehindrat igen.
– Det känns jätteskönt, det är värt att göra de tråkiga övningarna när man lyckas bli av med smärtan, säger hon.
Helene Lindström, sjukgymnast, håller fram att vägen till värkfria knän främst går via skonsam motion, precis den väg som Johanna Wadegård gått.
– Rörelse ökar cirkulationen i kroppen, och det minskar smärtan i längden. Fokusera på funktionell träning, alltså träning som gör att du klarar av din vardag, till exempel resa dig upp från stolen, gå i trapporna och kunna stå, säger hon.
Inte raketforskning
Funktionell träning är ingen raketforskning utan en skonsam träningsform som liknar vardagliga rörelser. Första biten är att jobba med lugn motion med syfte att öka cirkulationen. Exempel på bra träningsformer är att promenera, cykla, träna i cross trainer, åka längdskidor eller skridskor.
Efter att ha fått i gång cirkulationen kan det bli dags att arbeta med stabilitet, berättar Helene Lindström.
Men meningen är inte att röra på sig om man har mycket ont, betonar hon.
– Akut smärta signalerar det att något inte är okej och då behöver man uppsöka sjukvården för att få en diagnos. Det är bra att först få guidning och stöd till träning från exempelvis en sjukgymnast och därefter gå vidare själv, säger hon.