Slottsteatern. Det är den sjätte sommaren i rad med sommarteater på Gunnebo slott i Göteborg för Claes Malmberg. Medverkar gör även Claes stora idol, Jan Malmsjö.
1 av 6: Slottsteatern. Det är den sjätte sommaren i rad med sommarteater på Gunnebo slott i Göteborg för Claes Malmberg. Medverkar gör även Claes stora idol, Jan Malmsjö. Foto: Lina Ikse
Dansant. Malmberg har huvudrollen i pjäsen "Charleys tant" på Gunnebo slott.
2 av 6: Dansant. Malmberg har huvudrollen i pjäsen "Charleys tant" på Gunnebo slott. Foto: Lina Ikse
Spexigt. I "Charleys tant" spelar Malmberg en man som klär ut sig till kvinna.
3 av 6: Spexigt. I "Charleys tant" spelar Malmberg en man som klär ut sig till kvinna. Foto: Lina Ikse
Förebild. För första gången står Jan Malmsjö och Claes Malmberg på en scen tillsammans. "Han är min stora förebild", säger Claes Malmberg.
4 av 6: Förebild. För första gången står Jan Malmsjö och Claes Malmberg på en scen tillsammans. "Han är min stora förebild", säger Claes Malmberg.
Tryggare. Claes tycker att en av fördelarna med att bli äldre är att han inte behöver vara lika rädd längre.
5 av 6: Tryggare. Claes tycker att en av fördelarna med att bli äldre är att han inte behöver vara lika rädd längre.
Troende. Claes är buddist sen ett par år tillsammans.
6 av 6: Troende. Claes är buddist sen ett par år tillsammans.

"Tjocka människor måste också få finnas"

I sommar spelar Claes Malmberg mot sin stora idol Jan Malmsjö på Gunnebo Slott i Mölndal. Att få stå på scen stillar behovet av att få ge uttryck och med åren har självförtroendet börjat växa ikapp.

– Jag är inte lika rädd längre och jag känner inte längre något behov av att imponera på andra, säger Claes till Hälsoliv.

Det är den sjätte sommaren i rad med sommarteater på Gunnebo Slott i Göteborg för Claes Malmberg. I år gör han huvudrollen i pjäsen ”Charleys Tant”, och spelar mot sin absolut största idol Jan Malmsjö.

– Det är en välsignelse att få jobba med honom eftersom det är en av Sveriges genom tiderna bästa skådespelare. Tänk att få vara 83 år och så vital, barnslig i ordets positiva bemärkelse. Det är helt otroligt.

– Jan är den här föreställningens stora stjärna och jag har nöjet att spela mot honom. För mig är det som om min son skulle få spela mot Zlatan Ibrahimovic. Ibland förbannar jag att jag har så många repliker för egentligen njuter jag mest när Jan Malmsjö spelar teater och jag får stå bredvid. Ibland är jag så jävla rörd när vi repeterar, därför att det är en så jävla bra skådis. Så in i helvete bra. Hade någon sagt till mig när jag började spela teater att en dag kommer du att spela mot Jan Malmsjö så hade jag inte trott på dem.

 

Några dagar före premiären vibrerar nerverna. Vi har slagit oss ner med var sin kopp kaffe i Claes loge och han ber om ursäkt om han eventuellt pratar lite för snabbt.

– Jag blir väldigt sällan stressad men när jag väl blir det är det inför premiärer. Ja det är klart att jag kan vara lättstressad i situationer när jag tycker att folk tittar och det blir pinsamt. Men vardagsstress känner jag nästan aldrig.

Här har meditationen spelat en viktig roll.

– Det ger mig ett inre lugn. Dessutom blir man pigg, och alert rent fysiskt. Jag blir bättre på att lyssna och ta in. I de finaste stunderna känner jag en frid som jag inte vet varifrån den kommer. Meditationen hjälper mig att skapa någon sorts kontroll över mina tankar. Bara det att jag reflekterar över vilket kaos det är här inne.

Han knackar med pekfingret mot pannan och tar en slurk kaffe.

– Jag mediterar i sociala miljöer, ofta när jag flyger flygplan eller åker tåg. Ibland kan jag sätta mig på hotellrummet och meditera inför premiärer. När jag ska prestera.

 

Självförtroendet har inte alltid varit det bästa och just det är en av anledningarna till att Claes gillar att bli äldre.

– En fördel med att passera 50 är att jag inte är lika rädd längre. Jag har inte samma behov. Min goda vän Tommy Körberg sa en gång att det finns de som har intrycksbehov och de som har uttrycksbehov. Att ha intrycksbehov är att behöva imponera på andra och det är en kass väg att gå. Idag har jag ett uttrycksbehov, jag behöver uttrycka mig på scen. Som att äta, dricka eller ha sex. Det är en del av mitt liv.

I osäkerheten finns ändå vissa fördelar. Det har tagit honom på en resa genom livet han annars kanske skulle ha tackat nej till.

– Jag har aldrig haft någon riktning karriärmässigt och att jag har gjort så mycket handlar om att jag har blivit smickrad när folk ringer och vill att jag ska vara med. I grunden är det mitt dåliga självförtroende och jag blir fortfarande lika överraskad när någon ringer med en förfrågan.

 

Överhuvudtaget tycker han sig vara på en bra plats i livet. De senaste tio åren har varit harmoniska och hälsan är god.

– Genetiskt har jag nog en bra hälsa. Jag har aldrig haft några sjukdomar eller problem med min fysik. Jag har levt ett liv som tärt både på kropp och psyke men jag är nog väldigt stark både fysiskt och psykiskt. Jag kollar mig och mina värden är bra. Jag är lite överviktig men alla andra människor är trådsmala så jag slår ett slag för att det måste få finnas tjocka människor också. Vi är inte sämre, möjligtvis lite svagare i anden, haha.

 

Tidigare har Claes berättat öppet om sitt missbruk av kokain, bland annat i självbiografin ”Konsten att undvika Nirvana” som kom ut 2011. Där berättar han också om att han är buddhist sedan många år.

Som gammal missbrukare, känner du aldrig att du saknar drogen?

– Inte på det sättet jag gjorde förut. Ibland kan jag uppleva en känsla, ett ljud eller en speciell lukt jag förknippar med den i mitt undermedvetna, som skapar något slags sug. I dag är det inte så starkt att det blir svårt att stå emot. Inte så att jag brottas med det dagligen men ibland kan jag få tanken att ”shit vad kul jag hade”. Kokainet var den djupaste förälskelsen jag någonsin haft i mitt liv. Som det mest passionerade förhållandet du kan tänka dig.

Även om kokainet tog honom med på en resa han inte är stolt över kan Claes i dag dra nytta av sina erfarenheter.

– Jag har bearbetat och kommit över det. Man får ägna tid åt att ändra det i livet som går att förändra. Man kan inte ändra på sin historia men jag kan hantera och använda mig av den. Kanske bli en klokare människa.

 

Efter 20 år tillsammans bor Claes och hans fru Fatima separerade sedan ett år. Fatima bor kvar i Bjärred och Claes har hittat ett boende i Lund. Att paret inte har skilt sig på papper än en tidsfråga men eftersom de fortfarande är bästa vänner ser de ingen anledning till att skynda.

– Vi är helt överens och det är ingen som sitter och gråter i ett hörn och känner sig övergiven. Fatima är en av mina absolut närmsta vänner och kommer alltid att vara det men vi lever inte ihop.

Claes bor i ett litet gathus i centrala Lund.

– Så fort jag är hemma har jag barnen, de är så stora nu att det kan välja. Sen är barn så roliga eftersom de har så mycket medkänsla. De tror att när jag är ensam sitter jag hemma själv och är ledsen. Men jag trivs med att ha dem där och jag trivs med att vara ensam. Jag har nästan ingen kompis i Lund så jag är väldigt mycket för mig själv.

Vad gör du när du är ensam?

– Läser böcker, går långa promenader, åker och badar, pratar i telefon, läser manus. Jag måste säga att den största tillgången jag har fått i livet är förmågan att kunna vara för mig själv och njuta av det. Jag hade inte så jävla mycket kompisar när jag bodde i Stockholm heller. Men då var man i en annan fas, inne i karriären och familjen.

Claes om…

… ett liv i södra Europa:

Italien är mitt favoritland. I någon mening känner jag mig mer som italiensk även om jag inte kan prata språket. Mitt temperament och mitt sätt att vara passar väldigt bra i Italien. Jag tycker om humorn och det är ett väldigt vackert land. Jag har varit i Rom sex eller sju gånger, senast i påskas med barnen. Det är en otroligt vacker stad och jag gillar komplexiteten. Folk kan ibland skratta åt katoliker. De syndar och sedan går de och biktar sig. Jag tycker det är en oerhört bra idé därför att det är så livet är. Man gör sina misstag och sedan ber man om ursäkt. Det finns någon slags barmhärtighet i det.

… döden:

Jag är väldigt intresserad av döden. Varför vi är här och så vidare. Men jag är inte i så starkt behov av svaren. Jag tycker att frågorna är själva grejen. Men det är en sak att tänka, en annan sak att grubbla. Hamnar du i grubblerier tar du dig ingenvart. Man måste använda det till något konstruktivt, det ska hjälpa dig i livet.

… sin buddhistiska tro:

När jag började med det blev jag som så många andra som börjar med någonting. Man ikläder sig det och tror att man måste vara på ett visst sätt. Man har ett behov av att vända ryggen åt det man har varit. Nästan lite överlägsen mot den person man var tidigare. Man blir lite för helig. Jag gick på den finten i början även om det säkert finns de som har gått på den värre.

Idag är buddhismen för mig någonting som präglar mitt liv. Jag upptäcker att det är min praktiska vardag. Mitt sätt att leva och vara. Att vara den Claes som jag är, och vara stolt över de sidor som är värda att vara stolt över och försöka förändra de andra. Jag har fått bättre redskap till att betrakta mig själv och veta när jag begår mina misstag, försöka rätta till dem och inte göra om dem. Buddhismen är en praktisk religion och livsfilosofi. Man möter den hela tiden i möten med andra människor. Den buddhistiska kyrkan är livet.

… sin personliga utveckling:

Jag har inga ångestattacker längre. Jag har haft mörka stunder i mitt liv och varit oerhört depressiv men de senaste tio åren har livet balanserat upp sig. Antingen förtränger jag allt nu för tiden så det kommer ett jättebakslag senare, eller så är det så att min form av självrannsakan ändå har gett frukt. Jag har lärt mig att inte förstora upp vissa saker. Lärt mig vad som är viktigt och inte.

Claes Malmberg

Ålder: 54 år

Familj: Barnen Nisse, Nicholas, Amanda, Nelson och Perla

Bor: I Lund

Gör: Skådespelare

Aktuell: Spelar huvudrollen i ”Charleys tant” på Gunnebo Slott i sommar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!