Kallar sig gammeldags. "Tidigare satt jag med agenter och andra mellanhänder, men jag kom på att det är dödsirriterande för det är bara jag som vet hur jag vill ha det. Jag föredrar att prata direkt med folk, är gammeldags och vill ha handslag".
1 av 4: Kallar sig gammeldags. "Tidigare satt jag med agenter och andra mellanhänder, men jag kom på att det är dödsirriterande för det är bara jag som vet hur jag vill ha det. Jag föredrar att prata direkt med folk, är gammeldags och vill ha handslag". Foto: Cornelia Nordström
Tina Nordström har råkoll på företagen hon driver. "Jag är i allra högsta grad involverad i alla bitar, men jag sitter inte med balansresultat och rapporter utan jag gör det jag är bra på. Jag har exempelvis ingen agent, utan jag tar alla förhandlingar själv. Numera är jag nog ganska bra på att förhandla. Jag har en advokat som länge har hjälpt till med vissa saker, men i grund och botten sköter jag det mesta själv tillsammans med min man, som är ekonom", säger hon.
2 av 4: Tina Nordström har råkoll på företagen hon driver. "Jag är i allra högsta grad involverad i alla bitar, men jag sitter inte med balansresultat och rapporter utan jag gör det jag är bra på. Jag har exempelvis ingen agent, utan jag tar alla förhandlingar själv. Numera är jag nog ganska bra på att förhandla. Jag har en advokat som länge har hjälpt till med vissa saker, men i grund och botten sköter jag det mesta själv tillsammans med min man, som är ekonom", säger hon. Foto: Cornelia Nordström
Vann "Let's Dance" 2008. Numera dansar dock Tina Nordström ingenting alls. "Jag sa till min tös häromdagen att vi två borde ta en sommarkurs. I vanliga fall har jag svårt att passa tider, därför skulle det funka att ta det på sommaren när man är ledig. Jag tror att jag får ringa Ann Wilson (dansinstruktören och domaren i "Let´s dance", reds anm)".
3 av 4: Vann "Let's Dance" 2008. Numera dansar dock Tina Nordström ingenting alls. "Jag sa till min tös häromdagen att vi två borde ta en sommarkurs. I vanliga fall har jag svårt att passa tider, därför skulle det funka att ta det på sommaren när man är ledig. Jag tror att jag får ringa Ann Wilson (dansinstruktören och domaren i "Let´s dance", reds anm)". Foto: Jennie Sundberg
Ogillar chokladpudding. "Jag kan inte äta chokladpudding. Det går inte att få i sig den dallriga konsistensen i köpt chokladpudding. Hemmagjord chokladmousse är en annan sak. Sedan har jag svårt för Aromat på tomat, sådana där konstgjorda kryddor", fortsätter kokboksförfattaren.
4 av 4: Ogillar chokladpudding. "Jag kan inte äta chokladpudding. Det går inte att få i sig den dallriga konsistensen i köpt chokladpudding. Hemmagjord chokladmousse är en annan sak. Sedan har jag svårt för Aromat på tomat, sådana där konstgjorda kryddor", fortsätter kokboksförfattaren. Foto: Cornelia Nordström

Tina Nordström: "Jag kan bli otroligt irriterad på mig själv"

Tina Nordström driver företag som omsätter mångmiljonbelopp.

– Jag är i allra högsta grad involverad i alla bitar i företaget, säger den 41-åriga kokboksförfattaren och rullar upp ärmarna på blusen för att visa bränn- och skärmärkena hon fått i provköket.

Karin Sörbring

En del av arbetsåret stänger Tina Nordström och sidekicken och kollegan Benny Cederberg in sig i 1800-talsvillan som hon hyr mitt i Ramlösaparken i Helsingborg och mäter och testar olika temperaturer på vätskor.

– De recept som vi plockar ut för tv-program eller som nu, för nya boken "Tinas sommar", har på något sätt gått igenom en audition. Det är många recept som vill synas, men det är bara ett som vinner. Och vinnarna koras utifrån att vi har vänt och vridit, lagat många gånger, målat f-a-n på väggen ibland för att syna recepten och göra det bra. Det är en ständig receptaudition i mitt kök, säger hon.

 

Att provköket är tämligen primitivt och saknar såväl induktionshäll som diskmaskin bekommer inte kokboksdrottningen. Hon gillar nämligen inte induktionsspisar, för hon tycker att det går för fort på dem. Och så ser hon en pedagogisk vinst med att ha enklare förhållanden.

– Kan man koka mat på den gamla häck till spis som jag har så kan alla laga mat hemma på sina spisar!

 

Läs också: Mat-Tinas fem hemliga viktknep

 

Och ingenting av den mat som lagas och fotograferas slängs, betonar Tina Nordström. Hon skulle aldrig kunna styla mat bara för att det ska se vackert ut.

– Det är därför vissa bilder i "Tinas sommar" också ser ut som de gör. Är det brunt så är det brunt. Allt går att äta, säger hon.

I dag har hon en "riktig Tina-dag", som hon kallar det. Hon gick upp klockan fem på morgonen, tog "fakiren" (det absolut tidigare morgonflyget) till Stockholm och hade plåtning direkt vid ankomsten till huvudstaden. Därefter var det intervjuer och lunchmöte och nu sitter hon med Söndag i ett kök uppe i Bonniersförlagens personalkök och berättar hur hon får ihop livspusslet de dagar då hon jobbar ända in i kaklet.

GRILLAR INTE PRIVAT. "Det är klart att jag i mitt yrke grillar och tycker om att lägga flankstek på kolen, men i min vardag grillar jag inte. Att stå stilla vid en grill är inte min melodi, det är rena rama sömnpillret. Jag springer hellre omkring och dukar och gör såser. Att stå vid grillen är jättetråkigt, det får min man göra", säger Tina Nordström Foto: Cornelia Nordström

 

 

Tinas egna föräldrar var krögare och arbetade jämt, så Tina och storebror Peter var mycket hos farföräldrarna som bodde strax intill. För Tina har det varit ett medvetet val att som mamma inte jobba på krogen och även om hon som egenföretagare kan ha långs arbetsdagar och vara bortrest i perioder så tycker hon att det är en fördel att kunna styra sin egen tid.

– Är jag bortrest en vecka kan jag bestämma mig för att vara hemma mycket veckan därpå och hämta barnen tidigt. Dessutom har min man och jag så många runtomkring oss som hjälper oss. Martin och jag har skilda föräldrar, så vi har dubbelt upp med folk som vill vara med barnen och har även uppbackning i form av fastrar och grannar, säger Tina, som gärna vill vara omgiven av släkten medan hon gräver i trädgården.

 

 

Läs också: Mat-Tina håller sig i form med löpning:"Springer tills jag är en våt fläck"

 

Hon är noga med att far- och morföräldrar ska sitta ner och ha en kopp kaffe i handen, men själv springer hon runt mest hela tiden. I relation till sina barn Albin, 9, och Elsie, 6, tycker dock Tina att hon lyckas varva ner.

– I går låg jag med tösen på magen på mattan och spelade kort och hade turnering. Jag är nog närvarande när jag är med barnen. Och så är jag väldigt bra på att lägga bort telefonen. Den ligger väldigt ofta urladdad.

Tina och hennes man Martin gifte sig 2011 efter 16 år tillsammans. Foto: Tomas Leprince

 

Maken Martin Holmqvist, 42, träffade Tina redan under skoltiden och de har hållit ihop sedan dess. Hemligheten är att ge varandra luft i äktenskapet:

– Vi nöter ju inte på varandra direkt, även om vi pratar mycket. Min man får ägna sig åt sina intressen och jag åt mina. Man är en familj och man är man och fru och jag tror att det är viktigt att vara hemma och umgås med familjen, men man är också sin egen, resonerar Tina.

Hon har varit en extremt offentlig person sedan hon slog igenom som tv-kock i SVT för 14 år sedan, men har inga problem med att slänga soporna iförd rosa linnemorgonrock och orange Båstadstofflor.

– Jag är ganska oblyg av mig. Ett par bleka ben och en rosa linnemorgonrock funkar. Är det någon som vill titta så får den gärna göra det (skrattar, reds anm).

Alla som kommer fram och pratar med Tina är glada och trevliga, men är hon ute med familjen försöker hon gömma sig lite grann i folkmängden. Åker hon till exempel skidor vid stugan i Vemdalen har Tina på sig jättestora skidglasögon som hon inte tar av sig i onödan.

– Det är klart att mina barn är bråkiga och att jag är på dåligt humör ibland när vi handlar på Ica. Men då får det väl vara så.

2008 vann Tina "Let's dance" med dansaren Tobias Karlsson. Foto: Jennie Sundberg

 

Något som kanske kan vara svårt att tro när man ser den väna "Mat-Tina" i rutan är att hon också kan bli riktigt arg.

– Topploppet går. Men det går över – och jag är inte långsint. Det beror mycket på min egen hastighet. Jag kan bli otroligt irriterad på mig själv. Sedan blir man irriterad på en massa olika saker, det kan vara småsaker. Går jag och handlar i en affär och ser dåliga saker så lägger jag dem på golvet. Det är inte så att jag skriker och slänger saker omkring mig, men jag lägger ner det på marken för jag tycker inte att någon ska behöva köpa dessa saker. Det går rätt fort när jag gör det.

Apropå hastighet har Tina också fått fortkörningsböter.

– Ja, det händer. De där hastighetskamerorna är inte mina bästa vänner, de tar mig när jag minst anar det. Nu senast blev jag tagen väldigt tidigt på morgonen, jag tror att det var 04 eller 05 när jag skulle köra från Helsingborg till Stockholm. Det var inga andra bilar på vägen och då tyckte jag att jag kunde blåsa på, men det kan man inte. Jag minns inte hur höga böter det blev, jag betalar bara och försöker glömma det.

"Jag är ganska oblyg av mig. Ett par bleka ben och en rosa linnemorgonrock funkar". Foto: Charlie Drevstam

 

Så, vad gör då Tina för pengarna hon tjänar? Företagen "Tina Nordström AB" och "Tasteful Concepts Nordic AB" som hon driver tillsammans med maken omsatte i fjol 7 respektive 1 miljon kronor och Tina plockade ut en årslön på 730 000 kronor.

– Det är klart att pengar gör saker och enklare, det kan man inte sticka under stol med. Men det är definitivt ingen drivkraft. Det jag unnar mig är långledighet och vi ser till att vara i fjällen ett par veckor extra. Det är lyxigt att kunna göra det. Att vara ledig på det sättet är värdefullt, även om jag brukar jobba lite grann från fjällstugan också. Och så frossar jag gärna i "klackeskor" i alla höjder. Sådant tösetyg tycker jag om.

 

 

Läs också: Mat-Tina om kärlekstips, hälsovård och skönhetsprodukter

Vann "Let´s dance" och har fått silvermedalj i kock-OS

NAMN: Maria Kristina Nordström Holmqvist.

ÅLDER: 41.

YRKE: Kock, programledare och kokboksförfattare.

BOR: Villa i Helsingborg.

SOMMARSTÄLLE: Hus i Vemdalen.

INKOMST: 730 625 kronor (2013).

FAMILJ: Maken Martin Holmqvist, 42, ekonom. Gemensamma barnen Albin, 9, och Elsie, 6.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Välluv med en två år äldre bror. Växte upp i Ramlösa.

MAMMA ÄR: Gudrun Nordström Sandquist, 68, pensionerad krögare.

PAPPA ÄR: Björn Nordström, 71, pensionerad krögare.

UTBILDNING: Restaurangutbildningen på gymnasiet.

KARRIÄR: Kock på Jan Hurtigkarl & Co i Helsingör, Restaurationen i Köpenhamn, Grand hôtel i Mölle, Petri Pumpa på Österlen och Kattegat gastronomi & logi i Torekov. Första kvinnan som gick till final i "Årets kock" (2000), silvermedalj vid kock-OS. Medverkat i "Nyhetsmorgon", gjorde SVT-maglagningsprogrammet "Mat" (2001), "New Scandinavian Cooking", "Tinas mat", "Tinas cookalong", "Sveriges yngsta mästerkock", "Tina på besök", "Tina i fjällen". Vunnit "Let´s dance" (2008). Gett ut kokböckerna "Tinas mat", "Tina", "Jättegott Tina".

AKTUELL: Med nionde boken, "Tinas sommar" som släpps 12 maj. Jurymedlem i andra säsongen av TV4-programmet "Sveriges yngsta mästerkock".

GODA EGENSKAPER: "Klarar att hålla många bollar i luften samtidigt".

SÄMRE EGENSKAPER: "Är för hastig för mitt eget bästa".

HISSAR: "Min familj med stor omnejd, de är viktiga och ställer upp i alla väder!".

DISSAR: "Alla som tycker att jag ska inreda vårt växthus för långa fikastunder MEN som heller inte förstår att allt som lever i denna kuvös har ben stora som pommes frites och snabba som Usain Bolt och de dricker inte kaffe!".

Tinas bästa grilltips

* Blanda briketter (för den jämna värmen) och kol (hög värme och smak).

* Marinaden ska göras flera dagar i förväg om den ska göra någon skillnad. Om du ska använda marinaden direkt är det bättre att pensla på den som en glace flera gånger under grillningen.

Källa: "Tinas sommar" (Bonnier fakta).

Tina Nordström om...

... ekologiskt:

I receptet "himmagjord yogurt" som är med i "Tinas sommar" behövs den ekologiska mjölken för den lite högre fetthaltens skull, yoghurten ska surna. Jag köper ekologiskt när det är bra, det är det inte alltid. Jag är en kritisk person när jag handlar som går och klämmer och trycker. Men jag tycker att det är roligt att det ekologiska utbudet blir bättre och billigare så att fler kan välja det.

.... GI-, LCHF- och 5.2-dieterna:

Folk får göra som de vill. Om de mår bra av att gå på diet så är det upp till dem, men jag går inte på dieter. Jag arbetar med inspiration och har en stark röd tråd i det jag gör: enkelheten, inga pekpinnar, det chosefria, lite att trampa i klaveret och det blir bra ändå, det opretentiösa... Det är min stil och den är väl grundad i vem jag är. Det är faktiskt sådan jag är. Jag kan ha olika kostymer och det är inte så noga, jag kan slänga soporna iklädd morgonrock. Vill man äta kål sju dagar i veckan och tycker att det är det godaste som finns så säger jag inget om det. Kan jag däremot ha ett litet finger med i spelet och få folk att riva kålen, salta den och hitta på något roligt med kålen så är jag rätt så nöjd med det.

... barn i köket:

Jag involverar mina barn ganska mycket, så mycket de vill. Min tös är mycket med och grabben också, när han vill. Jag är definitivt inte bäst på det. Det finns de som bakar och fixar och donar med sina barn, men mina barn är absolut med i köket en del. Jag är inte så rädd för att de ska göra sig illa. De måste få bränna sig och skära sig, så är det gjort. Man får leka fram intresset och det är trevligt med sällskap när man lagar mat. I och med att jag kommer från restaurangbranschen har jag städmani och torkar hela tiden av alla ytor i köket. Barnen vet att de måste hålla sig över vasken. Mitt tålamod räcker dock inte alltid till.

Aktuellt just nu