En läsare berättar om en lite annorlunda anledning till skilsmässa – troll.
1 av 3: En läsare berättar om en lite annorlunda anledning till skilsmässa – troll. Foto: COLOURBOX
"Jag kommer aldrig att glömma första gången Anders kom hem till mig. Han bara gapade och stirrade på alla troll från golv till tak."
2 av 3: "Jag kommer aldrig att glömma första gången Anders kom hem till mig. Han bara gapade och stirrade på alla troll från golv till tak." Foto: Aleksandr Lychagin
Berätta din historia för oss. Du kan skriva om vad som helst, och du får givetvis vara anonym: lasarberattelser@expressen.se
3 av 3: Berätta din historia för oss. Du kan skriva om vad som helst, och du får givetvis vara anonym: lasarberattelser@expressen.se Foto: Colourbox

"Till slut fick min man nog av mitt samlande"

Läsarna berättar: Det finns säkert lika många orsaker till skilsmässa som det finns människor som skiljer sig, men jag tror nog att min anledning är ganska ovanlig. Troll.

Det är inte så att jag tror på tomtar och troll, så tokig är jag inte. Men jag gillar troll, i alla former.

Mitt intresse har jag haft sen jag var barn, alla mina favoritsagor handlade om troll. Stora, små, några var elaka och skrämmande, men mest var de små och gulliga.

När mamma inte läste för mig kunde jag ägna timmar åt att titta på bilderna i sagoböckerna. Det var härligt att fantisera hur de bodde i stenar som såg ut som små gulliga stugor, hur de små trollbarnen klädde sig och hur de lekte med allt som fanns i skogen.

 

Hela släkten tyckte det var roligt med mitt intresse och när jag fyllde år och till jul fanns det alltid ett eller ett par troll i paketen. De var förstås mina käraste leksaker och även mina vänner tyckte om att leka med dem.

Det ovanliga med mitt intresse var att det inte försvann när jag blev äldre.

När jag började jobba höll jag tyst om mitt samlande, det var nästan så att jag tyckte att det var lite pinsamt. Min lägenhet var fylld med troll, som jag dammade av varje vecka. Och på balkongen stod de största, det var knappt att jag fick plats med några krukor, två små fällbara stolar och ett minibord.

Och så träffade jag Anders. Han jobbade som ingenjör och vi stötte på varandra på en fest hos gemensamma vänner. Vi upptäckte att vi skrattade åt samma saker, vi bestämde att vi skulle träffas veckan efter och på den vägen blev det.

 

Jag kommer aldrig att glömma första gången Anders kom hem till mig. Han bara gapade och stirrade på alla troll från golv till tak. ”Bor du i ett museum”, minns jag att han frågade. Han var ingen trollfantast, det märkte jag. Men jag förklarade bakgrunden och han mumlade något om att alla väl samlar på något.

När vi skaffade en gemensam trea packade jag faktiskt ner de flesta trollen och ställde dem i källarförrådet. Det var kanske bara 20, 25 stycken som fick stå framme. Nästan alla hade en historia och ett minne och efter hand hämtade jag upp en och annan till.

Anders och jag gifte oss enkelt och borgerligt med bara våra familjer och närmaste vänner med. Bröllopsresan gick till Cypern, vi bodde på lyxhotell och hade det fantastiskt skönt. Det enda Anders gnällde på var när jag sprang runt i affärer på jakt efter souvenirer. Ja, ni kan ju gissa vad jag letade efter – och fann!

Mina nya fynd fick förstås stå framme hemma, de skulle inte gömmas undan i källaren. Nu var det faktiskt inte så många kvar där och trots att Anders flera gånger protesterat mot att jag ställde upp fler och fler tomtar, kunde jag inte låta bli.

I september samma år som vi gift oss åkte jag med jobbet på en kick-off till en herrgård. Väldigt trevligt, med god mat och efteråt kände vi oss peppade inför hösten.

 

När jag på kvällen två dagar senare klev in genom dörren hemma märkte jag direkt att något var fel. Det såg väldigt kalt och tomt ut redan i hallen. Mina troll! Jag sprang runt, de var borta – allihop. Det var nästan så jag började gråta och när Anders kom hem några minuter senare skrek jag åt honom: ”Vad har du gjort!?”

Han erkände direkt att han slängt dem. Inte bara slängt, han hade kört i väg dem till återvinningsstationen samma dag som jag åkt. Han sa att han var så trött på dem, han hatade troll och att det måste vara något fel på mig som vill ha sådana fula saker överallt. Han hade bara velat hjälpa mig.

Jag blev helt stum, ingen har någonsin gjort något så elakt mot mig. Jag packade min väska med lite kläder och smink och smällde igen dörren. Jag åkte hem till mina föräldrar och berättade vad som hänt.

Märkligt nog tog de faktiskt mest Anders parti, det ville jag inte höra. Jag åkte hem till en väninna i stället och hon var verkligen förstående.

 

Det här tog mig verkligen hårt, så hårt att jag inte ville leva med Anders längre. Jag ringde upp honom och sa att jag ville skiljas. När han protesterade lade jag på luren.

Eftersom vi inte hade några barn gick skilsmässan snabbt, vi hann bara vara gifta i fyra månader. Nu bor jag ensam och har inte köpt ett enda troll till. Det gjorde för ont att hela min samling låg på soptippen. Det känns fortfarande som om hela mitt liv ligger där.

 

/Berättat för Eva Åström


Dela med dig av din historia

Varje människa bär en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på.

Vi vill höra din historia. Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen när du hade änglavakt, om kärlek och otro, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara helt anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser

Söndag, Expressen

105 16 STOCKHOLM

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. Du kan skriva till: lasarberattelser@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!