Tilde de Paula Eby älskar sitt jobb, men är också noggrann med att inte stressa för mycket.
1 av 2: Tilde de Paula Eby älskar sitt jobb, men är också noggrann med att inte stressa för mycket. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Jag tycker inte det finns något självändamål i att köra slut på mig själv. Jag tycker inte att jag är bättre för det.”
2 av 2: ”Jag tycker inte det finns något självändamål i att köra slut på mig själv. Jag tycker inte att jag är bättre för det.” Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tilde de Paula Eby om sitt höga arbetstempo

Tilde de Paula Eby har lärt sig att ta kroppens signaler på allvar och hittat sitt sätt att kombinera ett högt arbetstempo med att vara en närvarande mamma. Att jobba mycket ser hon ingen prestige i.

– Jag tycker inte det finns något självändamål i att köra slut på mig själv, säger hon.

 I 17 års tid gjorde Tilde de Paula ”Nyhetsmorgon” i TV4 men i höstas valde hon att ta steget och gå vidare mot nya utmaningar. För Tilde, som är en av våra mest omtyckta programledare i rutan och som vunnit flera priser för sina insatser, är förändring viktigt för att känna driv och arbetsglädje. 

– Jag behöver nya utmaningar både för min och programmens skull. Och jag brukar vilja förändras ungefär var femte år med återkommande cykler. Då känner jag att jag vill röra runt lite. Sedan kanske inte det märks jättetydligt. Det är ju tryggt med det man känner till, men jag vill förändras för att jag mår bra av det. När man stänger en dörr så kanske en ny öppnas, säger hon. 

Att göra ”Nyhetsmorgon” har inneburit många tidiga morgnar, men Tilde säger att arbetsbelastningen inte var en anledning till att hon valde att gå vidare. 

– Jag skulle ha kunnat göra det tills jag går i pension, men jag har bidragit med alla tänkbara vinklar och krokar jag kan och jag kände kanske att det var dags för andra att ta över programmet och driva det åt ett nytt håll. 

LÄS OCKSÅ: Jessica Almenäs: ”Vet inte ens om jag kan få fler barn” 

Tilde de Paula Eby om stressen

I perioder har hon känt av varningssignaler. 

– Jag fick ont i öronen och hade lite sömnproblem. Men jag förstod direkt att det är tempot, jag hinner inte återhämta mig. Jag är ganska bra på att ta mina signaler på allvar. Jag tycker inte det finns något självändamål i att köra slut på mig själv. Jag tycker inte att jag är bättre för det. 

Tilde de Paula Eby

Ålder: 46.

Gör: Programledare och journalist.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Thomas

Eby, 38 och gemensamma sonen Ilyah, 7. Barnen Elian, 19, Zion, 18, och Naemi, 14, från tidigare relationer.

Aktuell: Leder ”Let’s dance” i TV4.

Samtidigt säger Tilde att hon som många andra ser en utmaning i att hitta rätt balans. 

– Det är skitsvårt. Jag hade ett otroligt högt arbetstempo och jag ville förändra min arbetssituation. Jag var kanske inte utbränd men det är klart att jag kände ibland att ”oj, nu är det mycket”. 

För mig är det supertydligt, familjen kommer först

Tilde ser ingen prestige i att arbeta mycket. 

– Jag försöker inte vara duktig inför någon annan. Jag tolkar det inte som beröm när någon säger ”shit vad du är duktig som jobbar så mycket”. För mig är det supertydligt, familjen kommer först. 

Behöver de mig på något annat sätt än det är nu så väljer jag det hundra gånger av hundra. Utan att ens tveka. 

Tilde de Paula Eby leder ”Let's dance” tillsammans med David Hellenius. Foto: OLLE SPORRONG

Hemma delar alla på ansvaret. 

– I en familj hjälps man åt. Nu är mina tre äldsta barn så stora så det finns ingen anledning till att vi inte ska hjälpas åt. Om jag jobbar och min man är i väg på ett gig så får något av de stora barnen hämta sin lillebror. Ska han på fotbollsträning får de åka dit med honom. Och jag har aldrig hört ett gnäll om det. Tvärtom. 

LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet 

Älskar att träna

En viktig ventil i vardagen är träningen. En bra vecka kör Tilde sex träningspass, och en riktigt dålig vecka skrapar hon ihop tre. 

– Jag älskar att träna. Då, och när jag sänder, är de enda gångerna som jag är helt närvarande. Klart att jag är närvarande när jag sitter i ett viktigt samtal med mina barn, men i det här dagliga jonglerandet är man ofta på flera olika platser i huvudet. Därför är mitt jobb en plats där jag faktiskt vilar. Det är vilsamt att få vara så närvarande. Och träningen är mest för huvudets skull. Jag behöver det för annars blir jag låg och stressad. Jag får direkt belöning av mina träningspass. 

Tildes vardag – från morgon till kväll

FRUKOST

Tilde går upp och hela familjen äter frukost. De stora barnen går till skolan själva och Tilde lämnar yngsta sonen Ilyah.

– I går var han med mig på jobbet för att skolan var stängd. Han är den mest sociala lilla människan som finns. Jag tar med honom och han bara ”det här är så härligt, jag går ett varv”. Sedan är han med olika kolleger och hittar på grejer.

TRÄNING

Träningspass. Tilde går antingen på gym eller tar en löptur.

LUNCH

Tilde köper med sig lunch till jobbet. För henne är det viktigt att hinna prata med kolleger innan arbetsdagen sätter i gång på riktigt och tempot skruvas upp. Före sändningen pratar hon med producent, inslagsproducent och bildproducent. Givetvis ingår att bli fint stylad för rutan.

”LET’S DANCE”

Dags för direktsändning av det populära tv-programmet ”Let’s dance” där massor av kändisar i vackra kläder tävlar i dans. Tilde leder programmet tillsammans med David Hellenius.

Somrarna tillbringar familjen i lägenheten i Palma. 

– Där är det väldigt mycket fokus på umgänge med vänner, och barnen har kompisar som kommer dit. Väldigt socialt. Så som jag inte har det resten av året. Jag missar ganska mycket av sociala grejer. Går i princip aldrig på tillställningar och fester. När jag är i Palma läser jag också som en galning, för resten av året läser jag bara sådant jag måste för jobbet. 

Drivs av arbetsglädje

Under våren bollar Tilde sina två program ”Efter fem” och ”Let's dance”. Från att ha kört ”Efter fem” fem dagar i veckan gör hon under ”Let's dance”-säsongen tre sändningar och får hjälp av kollegan Anna Brolin som hoppar in torsdagar och fredagar. 

– Det som driver mig är arbetsglädjen. Jag vill ha kul på jobbet, jag vill tycka att det är viktigt på riktigt. När jag gör det gör jag bättre program. Jag gick i gång så hårt på hela ”Efter fem”-idén. Det är en utmaning och jag får göra något nytt. Och jag gillar när det är en uppförsbacke. När allting rullar på och det går bra får jag inte samma utmaningskänsla. Jag måste få strida lite. 

Arbetsdagen för henne börjar – efter lämning på skolan och ett träningspass - med att hon köper med sig lunch till redaktionen och lägger en timme på att prata med sina kolleger. 

– Jag är ju ingen chef men en i teamet och då är det så viktigt att jag är tillgänglig. Och när vi sedan sätter i gång med dagens program, då kör vi! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!