TBE är en fästingburen sjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller båda.
Du som rör dig i ett riskområde rekommenderas vaccin.
1 AV 3
Hur fort får du skydd mot TBE när man vaccinerat sig? Specialistsjuksköterska svarar
2 AV 3
TBE är en fästingburen sjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller båda.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Du som rör dig i ett riskområde rekommenderas vaccin.
Foto: Shutterstock

Så skyddar du dig mot TBE

Mitt i allt covid 19-kaos gäller det att inte glömma bort fästingar och sjukdomar som TBE och borrelia.

Säsongen 2021 började ovanligt tidigt och Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya riktlinjer när det kommer till det vaccin som finns mot sjukdomen.

Här är allt du behöver veta.

Fästingsäsongen i Sverige brukar räknas från mars till november och är vanligen som mest intensiv från april till mitten av juni.

Det kan vara svårt att märka om man blivit biten av en fästing, antingen så kliar det så man kan se fästingen krypa på huden eller så har det bildats en röd ring runt bettet som signalerar en borreliainfektion.

LÄS OCKSÅ: Vanliga tecken på borrelia – så skyddar du dig

Fler och fler drabbas av TBE

Den fästingburna virussmittan TBE har ökat i Sverige under lång tid. 2017 anmäldes över 60 procent fler sjukdomsfall jämfört med året innan – 391 stycken. 2018 anmäldes 385 fall. Vad ökningen jämfört med 2016 och tidigare år beror på är inte klarlagt. 

– Dels är det en ökning som varit de senaste decennierna, vilket bland annat beror på att fästingarna ökat i antal och spritt sig och det blir allt längre säsonger för fästingarna, har Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tidigare sagt till Hälsoliv.

Vad är TBE? Vanliga symtom

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. 

De flesta som smittas av TBE blir inte alls sjuka. Det tar oftast mellan 4 och 10 dagar från fästingbettet till att man blir sjuk, men inkubationstiden för TBE kan vara ända upp till en månad (2-28 dygn). 

De första tecknen är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos de flesta läker infektionen av sig själv och de blir helt återställd. 

Hos omkring en tredjedel av alla smittade sprids viruset vidare till hjärnan. Ungefär en vecka efter att de första symtomen har försvunnit brukar då följande nya symtom komma:

Hög feber.

Svår huvudvärk

Kräkningar.

Ljuskänslighet och ljudkänslighet.

Förvirring.

Koncentrationssvårigheter.

Källa: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten.

Under 2020 sjönk emellertid antalet fall trots att fler svenskar stannade hemma till följd av coronapandemin.

– Det finns flera orsaker till det. Bland annat hade fästinglarverna ett dåligt år 2019 då det var ont om smågnagare att suga blod från. De larver som överlevde fick det svårt i juni 2020, då var det torrt och varmt, säger professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet till SVT Nyheter.

Han tror också att myndigheternas starka varningar gjort att folk blivit mer uppmärksamma på riskerna.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig bäst mot fästingar

Fästingvaccin och covid-19

Om du vistas i ett högriskområde för TBE bör du vaccinera dig.

– Det gäller både i de områden där TBE förekommit länge, som till exempel Stockholm, Uppsala och Södermanlands län, men även mer västerut i landet där smittan blivit vanligare under senare år, har Marika Hjertqvist tidigare berättat.

2021 innebär det emellertid vissa komplikationer pågrund av den pågående coronapandemin.

Enligt en undersökning genomförd av läkemedelföretaget Pfizer har intresset för TBE-vaccin ökat märkbart under pandemin. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer som innebär att det måste gå minst 7 dagar mellan en vaccinering för covid-19 och för TBE. Därför krävs extra god planering.

LÄS OCKSÅ: Insektsbett: Bästa tipsen för att lindra besvär

Så funkar vaccinationen

Om du är yngre än 50 år så består grundvaccineringen mot TBE av tre doser där de första två tas med 1-3 månaders mellanrum. Den tredje dosen kan tas efter 5 månader eller senast 12 månader.

För bibehållet skydd kan du ta en fjärde dos efter tre år och därefter en dos var femte år.

Är du över 50 så är det fyra doser som gäller redan första året sedan en femte dos tre år senare. Det gäller även personer med nedsatt immunförsvar.

Efter att du tagit vaccin kan du bli både röd och svullen vid injektionsstället. Vissa kan få ont i huvudet och må lite illa. Hos barn kan feber uppstå.

LÄS OCKSÅ: Kvalster i sängen? Vanliga tecken på kvalsterallergi

Fästingbussen 2021 – här kan du vaccinera dig

Över stora delar av landet finns så kallade fästingbussar som erbjuder vaccin till förbipasserande – ett lämpligt alternativ under covid-19-tider. I Stockholm rullade vaccinationsgruppen ut sina mobila vaccinstationer en månad tidigare än vanligt för att öka medvetenheten och undvika krockar med covid-vaccinet.

– Vi startar tidigare för att ge alla en chans att vaccinera sig. Förra året gick barnvaccinationen av TBE ner drastiskt. Vi får inte glömma att vaccinera oss mot TBE under pandemin, säger VD:n Thomas Brenemark till tidningen Mitt i.

På sajten Fästing.nu hittar du vaccinatörer över hela landet, både på klinik och utomhus.

LÄS OCKSÅ: Så ska du agera om du blir biten av en huggorm

TBE hos barn eller gravid

Enligt 1177 Vårdguiden blir barn under sju år relativt lindrigt sjuka. Men det finns undantag. Hälsoliv har tidigare skrivit om 4-åriga Elsa som fick allvarliga symtom efter att familjen missat vaccinationen. Hon drabbades bland annat av hög feber, kräkningar och ljuskänslighet.

Är du gravid finns ingen fastställd påverkan på varken graviditet eller foster om du drabbas av TBE.

Om du vill vaccinera dig när du är gravid eller ammar kan du rådfråga din barnmorska. Enligt 1177 Vårdguiden finns begränsad kunskap kring TBE vaccin och gravida/ammande, men det finns samtidigt inget som tyder på att att det skulle skada barnet.

Knep för att undvika fästingarna 

Om vädret tillåter och det inte är för varmt rekommenderas att man har på sig långbyxor när man är ute i naturen. Men det viktigaste man kan göra för att skydda sig är att kolla igenom kroppen när du är varit utomhus efter fästingar. 

Tänk också på att djur som hundar och katter kan föra med sig fästingar in som sedan kan krypa över till oss. Kamma djurets päls noga efter det varit ute i naturen. 

Så gör du om du har fått en fästing 

Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök se till att hela fästingen följer med, men om delar av fästingens käkparti blir kvar i huden kan du låta dem vara. Kroppen stöter oftast själv bort resterna-

Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Håll sedan koll på området där fästingen suttit, och se upp om det blir en rodnad runt bettet. Då kan det vara tecken på borreliainfektion, och du bör söka vård.