Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Tappa 3 kilo med 25 superlivsmedel

Gör som författare Erica Palmcrantz Aziz och hennes mamma. Låt färsk mat och lyxiga, enkla mellanmål bli en genväg till hälsa.

– Min mamma har gått ner 25 kilo, hon har aldrig ätit så mycket och så gott någonsin. Och hon har hållit vikten i tio år!

1 av 7

1. Experten: 25 superlivsmedel som ger kostbalans och hälsa

Författaren och föreläsaren Erica Palmcrantz Aziz driver bloggen rawfoodbyerica.se sedan åtta år. Hon utbildar, föreläser och har precis skrivit boken "Superfood boost - Maxa din hälsa med enkla snabba mellanmål."

Där har hon samlat 25 superlivsmedel som ger kostbalans och hälsa: Grönsaker, frukt, bär, korn, gryner, frön, oljor, kryddor och goda drycker. I receptsamlingen ryms matiga sallader, soppor, puddingar och overnight oats - men också bars och goda desserter fulla med näring.

– Många äter ganska balanserade måltider, det är vid mellanmålen som de ohälsosamma alternativen slinker ner utan att vi tänker på det, säger hon.

Genom att se mellanmålet som ett tillfälle att ge sig näring snarare än kortsiktiga kickar av socker och koffein får man i sig mer vitaminer, mineraler och bygger piggheten inifrån.

– Vi behöver näring, då blir kroppen nöjd. Tänk mättnad i cellerna snarare än i magen.

– Testa att dricka en grön smoothie om dagen i en månad. Eller undvik allt vitt socker och ersätt med rawfood-sött i en månad.

Ordet "raw" betyder att man inte hettar upp maten över 42 grader. Syftet är att få enzymer och näringsämnen att landa i kroppen utan att ha sönderdelats av upphettningen.

LÄS OCKSÅ: Det betyder de trendiga hälso-orden

"Sköter man kosten fem dagar av sju blir det en stor förändring"

Det finns stora viktvinster att göra med att äta raw food. Tre kilo på en månad är helt rimligt att gå ner om man byter ut socker och skräpmat och äter näringsrika mellanmål. En av de första som Erica övertygade var sin egen mamma, Britt-Marie Palmcrantz, i dag 75 år.

– Från att ha vägt 90 kilo väger hon nu strax över 60 kilo. Hon har kunnat sluta med kolesterolmedicin och tar inga andra mediciner.

Ericas råd är till dig som är nyfiken att testa är enkelt:

– Sköter man kosten fem dagar av sju blir det en stor förändring. Försök att utesluta socker och vitt vetemjöl - ersätt med nyttigare alternativ. Och hitta njutningen!

Här berättar Erica Palmcrantz Aziz om de 25 superlivsmedlen.

1 av 7