Julia Malmberg, 23, Bromma, säljare:<br>'' Jag brukar inte jobba hemifrån eftersom min arbetsplats inte har de möjligheterna. Men jag hade gärna velat testa på det.
1 av 5: Julia Malmberg, 23, Bromma, säljare:<br>'' Jag brukar inte jobba hemifrån eftersom min arbetsplats inte har de möjligheterna. Men jag hade gärna velat testa på det. Foto: Jackeline Perez
Paolo De Sanctis, 31, Lidingö, marknadschef:<br>'' Jag brukar ofta jobba hemifrån för att det är lugnare och jag fokuserar bättre. Dock händer det att man lätt jobbar över när man är hemma.
2 av 5: Paolo De Sanctis, 31, Lidingö, marknadschef:<br>'' Jag brukar ofta jobba hemifrån för att det är lugnare och jag fokuserar bättre. Dock händer det att man lätt jobbar över när man är hemma. Foto: Jackeline Perez
Tora Kostad, 64, Stockholm, säljare:<br>'' Inte så ofta. Men ibland brukar jag jobba hemifrån. För då slipper man stressen, men jag brukar saknar det sociala. Det är både en fördel och en nackdel att jobba hemifrån.
3 av 5: Tora Kostad, 64, Stockholm, säljare:<br>'' Inte så ofta. Men ibland brukar jag jobba hemifrån. För då slipper man stressen, men jag brukar saknar det sociala. Det är både en fördel och en nackdel att jobba hemifrån. Foto: Jackeline Perez
Hang Phan, 48, Stockholm, ekonomiassistent:<br>'' Jag brukar jobba hemifrån nästan varje dag. Detta beror på att jag har en ganska flexibel schema.
4 av 5: Hang Phan, 48, Stockholm, ekonomiassistent:<br>'' Jag brukar jobba hemifrån nästan varje dag. Detta beror på att jag har en ganska flexibel schema. Foto: Jackeline Perez
Pernilla Hjort, 42, Tyresö, webb-branschen:<br>'' Ja, det händer att jag jobbar hemifrån. Dels för att slippa resor och för att det är mer effektiv och lugnare miljö.
5 av 5: Pernilla Hjort, 42, Tyresö, webb-branschen:<br>'' Ja, det händer att jag jobbar hemifrån. Dels för att slippa resor och för att det är mer effektiv och lugnare miljö. Foto: Jackeline Perez

Tänker du också jobba hemifrån idag?

Ungefär var tionde arbetar hemifrån minst en dag i veckan.

Nu har fenomenet blivit så stort att det fått en egen "dag":

I dag är det nämligen "jobba hemma"-dagen.

På Twitter kunde man i går läsa inbjudningar i stil med den från Mattias Goldman, vd för den gröna tankesmedjan Fores:

"Hej grannar! Välkomna att jobba vid mitt köksbord i morgon tisdag på jobba hemma-dagen".

Uppmanas stanna hemma

Nu är visserligen Fores med och arrangerar den fjärde upplagan av "jobba hemma"-dagen, men Världsnaturfonden, Microsoft och flera andra organisationer och företag uppmanar också sina anställda att arbeta hemifrån i dag. "Arbetet ska inte vara en plats vi går till, utan något vi gör", är parollen.

På exempelvis Microsoft jobbar personalen i snitt en gång i veckan från en annan plats än kontoret, man delar dokumenten i molnet och har resfria möten över Skype.

Syftet är förstås att minska vår klimatpåverkan, få livspusslet att gå ihop och förhoppningsvis att öka effektiviteten.

Över hälten erbjöds

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att en majoritet – 55 procent – av alla företag 1013 erbjöd sina anställda att jobba hemifrån minst en halv dag i veckan. Hur många som verkligen nappar på den möjligheten och hur det ser ut i den offentliga sektorn finns det däremot inga tillförlitliga uppgifter om.

 

 

KONSULTENS 5 Knep: Så blir du mest effektiv när du jobbar hemma

Marcus Jarl, seniorkonsult på FranklinCovey, delar med sig av fem kloka råd för ökad produktivitet för dig som jobbar hemifrån.

Marcus Jarl.


Agera på det viktiga
1 I dagens hektiska värld drunknar människor i e-post och många känner sig överväldigade av kraven att åstadkomma mer med färre resurser. Det första valet vi behöver lära oss är att bättre sålla det som är verkligen viktigt från det som bara är distraherande.


Nöj dig inte bara med godkänt

2 Alla vill göra skillnad, men konkurrerande prioriteringar förhindrar oss ofta från att nå de riktigt goda resultaten. Det andra valet handlar om att definiera sina allra viktigaste roller i livet - både på jobbet och privat - och tydliggöra sin standard för vad som är tillräckligt bra och ibland det allra bästa, i dessa roller för att man ska nå sina prioriterade mål.

 

Schemalägg det allra viktigaste
3 Det är lätt att tappa överblicken och bara "låta dagen hända". Det tredje valet handlar om att proaktivt återta en del av kontrollen över sin egen kalender genom att använda effektiva rutiner för att planera på ett sådant sätt att man också kan genomföra det som man vill åstadkomma.

 

Styr tekniken
4 Den elektroniska flodvåg av e-post, sms och sociala medier är ett hot mot vår produktivitet. I det fjärde valet lär vi oss att dra nytta av tekniken för att öka produktiviteten. Du kan exempelvis sätta upp "to do"-lists i Outlook, sortera dina anteckningar, arbetsdokument och bilder i OneNote.

 

Håll i gång elden
5 Arbetstempot gör att många människor riskerar att bränna ut sig. Det femte valet handlar om att dra nytta av den senaste hjärnforskningen för att kontinuerligt kunna fylla på sina mentala och fysiska depåer. - Ta dig tid att koppla av, så får du tillbaka energi som tar dig vidare mot målet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!