Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En ny behandlingsmetod kan minska behovet av fyllningar och lagningar.En ny behandlingsmetod kan minska behovet av fyllningar och lagningar.En ny behandlingsmetod kan minska behovet av fyllningar och lagningar.
Forskare har hittat ett sätt att stimulera tändernas förmåga till självläkning.Forskare har hittat ett sätt att stimulera tändernas förmåga till självläkning.Forskare har hittat ett sätt att stimulera tändernas förmåga till självläkning.
1 AV 2
En ny behandlingsmetod kan minska behovet av fyllningar och lagningar.
Foto: Getty Images
2 AV 2
Forskare har hittat ett sätt att stimulera tändernas förmåga till självläkning.
Foto: Getty Images

Tandläkarskräck? Här är glada nyheter

Meningen "Jag älskar att gå till tandläkaren!" har nog aldrig yttrats av någon, någonsin.

Men i framtiden kan det bli bättre. Forskare har nämligen hittat ett sätt för tänder att reparera sig själva - vilket kan minska behovet av fyllningar och lagningar.

Precis som så många andra delar av vår fantastiskt komplicerade kropp så har våra tänder självläkningsförmåga. Men bara till en viss gräns, därefter måste en tandläkare kliva in vilket de flesta av oss INTE ser fram emot.

Lyckligtvis forskas det på ämnet och inom en överskådlig framtid kan "självläkande tänder" bli verklighet.

Det låter som taget ur en Star trek-film: Forskare från Londons King's College har använt sig av en Alzheimermedicin som har förmågan att aktivera stamceller. Dessa hjälper i sin tur tanden att reparera sig själv.

LÄS MER: 4 misstag du gör när du borstar tänderna

"Måste vara det bästa sättet"

Eftersom lagningar kan gå sönder och fyllningar behövas bytas ut är det förstås eftersträvansvärt med naturliga lösningar - som i sin tur kan leda till färre tandläkarbesök.

– Fyllningar fungerar, men om tanden kan reparera sig själv så måste det vara det bästa sättet. All vitalitet återförs till tanden, säger professor Paul Sharpe som arbetat med försöket enligt The Guardian.

Ingreppet har hittills testats på möss där ett tandläkarteam fyllt djurens skadade tänder med en nedbrytbar svamp som dränkts i läkemedlet. Några veckor senare hade svampen försvunnit och ersatts av dentin, den vävnad som återfinns under tandemaljen.

Går inte komma undan borren helt

Just nu är frågan om det kommer fungera lika bra för människor eftersom både våra tänder och hål är större än hos möss. Läkarnas förhoppning är att det kommer testas senare under 2017.

Tandläkarborren går däremot inte att undvika helt. Delar av en skadad tand kan fortfarande behövas tas bort.

– Tyvärr, borren kommer fortfarande finnas kvar, den går inte att komma undan är jag rädd, säger Paul Sharpe.

En brittisk tandläkare som The Guardian pratat med tror att traumat som många upplever hos tandläkaren kan mildras med den nya behandlingen.

– Jag tror det kommer välkomnas av patienter. Ingen gillar att gå till tandläkaren för en fyllning eller en spruta, oavsett hur snälla vi är, säger Winnie Wong.

LÄS MER: Ta hand om dina tänder – som en tandläkare