En tupplur i 30-40 minuter är lika effektivt som flera timmars sömn.
1 av 2: En tupplur i 30-40 minuter är lika effektivt som flera timmars sömn. Foto: Colourbox
Ju mer utvilad du är – desto bättre presterar du. Tveka därför inte på att ta en tupplur när engagemang krävs.
2 av 2: Ju mer utvilad du är – desto bättre presterar du. Tveka därför inte på att ta en tupplur när engagemang krävs. Foto: Colourbox

Ta en tupplur mitt på dagen – bli lyckligare

Kväver du en gäspning och fortsätter jobba, trots att du känner dig dödstrött?

Undviker du en tur till vilorummet – för att kollegerna inte ska uppfatta dig som lat?

FEL!

En tupplur på 30-45 minuter är just vad du behöver, visar flera studier.

Med inspiration av sajten Elite Daily förklarar vi varför en kort powernap gör dig lyckligare.

1. Du blir på bättre humör

Du vet känslan när man är på väg till jobbet efter en sömnlös natt? Gäspningarna avlöser varandra, kroppen känns darrig och en molande värk sprider sig i huvudet? Lugn, det finns en skonsammare (och mer effektiv) medicin mot irritation och lynnighet än otaliga koppar kaffe och dubbla huvudvärkstabletter: nämligen en sejour till vilorummet. Enligt en färsk studie kan en 30 minuter lång tupplur räcka för att ta igen en natts sömnförlust, rapporterar Medical Daily. Under en halvtimme i sängen får man i snitt ut 20 minuters effektiv sömn, har sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt sagt till TT.

2. Du blir mindre stressad

Gränserna mellan jobb och fritid blir allt otydligare. Tekniken har gjort det enklare att ta med sig arbetsuppgifter hem och föräldrar som nattar barn med ena handen och mejlar chefen med den andra är inget ovanligt. Men att ständigt vara tillgängliga gör oss pressade – och i kombination med en hektisk arbetsdag kan det leda till sammanbrott. För att stå emot ytterligare stress kan det vara smart att ta en tupplur efter att man slutfört en påfrestande arbetsuppgift. 45 minuters vila mitt på dagen kan räcka för att sänka blodtrycket väsentligt, visar en amerikansk studie. Och svenska experter håller med. En daglig tupplur motverkar utbrändhet, enligt sömnforskare på Karolinska institutet i Stockholm.

3. Du blir mer produktiv

Ju mer utvilade och ju mindre stressade vi är, desto mer handlingskraftiga blir vi. Vi orkar helt enkelt längre om vi får vila. Det har man tagit fasta på vid flera amerikanska universitet, där studenterna har tillgång till vilosängar och speciella fåtöljer där de kan hämta kraft inför det fortsatta studiearbetet, skriver Time. Hälsoliv har tidigare berättat om nya kudduppfinningar som förenklar för personal att ta en tupplur i stressiga kontorslandskap.

4. Du blir mer kreativ

Det är inte bara produktiviteten som gynnas av en snabb vila mitt på dagen, utan även förmågan att tänka "utanför boxen". En amerikansk studie visar att personer som regelbundet tar tupplurar har mer aktivitet i den högra delen av hjärnan, alltså den halva som står för bland annat intuition, kreativitet och känslighet, enligt CNN.

5. Minnet blir bättre

Vill du ha ut max av en utbildning eller en förläsning: ta en tupplur precis före eller efter. Då slipar du nämligen inlärningsförmågan. Nyligen publicerades en tysk studie som visade att en eftermiddagslur på 45-60 minuter kan förbättra minnet femdubbelt. De deltagare i undersökningen som fått sova en stund i samband med en lektion mindes informationen betydligt bättre än dem som varit vakna.

6. Du blir snyggare

Det finns en anledning till att Jessica Almenäs och andra omslagskändisars främsta skönhetstips är sömn. Ansiktet består precis som resten av kroppen av muskler som behöver vila. Välmående hy är kanske inte ett argument som funkar på arbetsgivaren, men hemma är det du som bestämmer. Och en tupplur mitt på dagen är lika relevant en lördag som en vardag.

 

LÄS OCKSÅ:

Sov inte för länge – kort tupplur bättre

Därför ska du inte äta lunch vid skrivbordet

Aktuellt just nu