Det finns många alternativ till din vanliga deo!
Att raka uppmuntrar bara till mer lukt.
Alla uppskattar inte parfymdränkta halsar!
1 AV 3
Det finns många alternativ till din vanliga deo!
Foto: Colourbox
2 AV 3
Att raka uppmuntrar bara till mer lukt.
Foto: Ilya Andriyanov
3 AV 3
Alla uppskattar inte parfymdränkta halsar!
Foto: Jakub Jirsãéâ¡K

Svettig? 7 naturliga sätt att slippa lukten

Astma- och Allergiförbundet har förklarat den här veckan Parfymfria veckan – allt för att uppmärksamma och sprida kunskap om doftöverkänslighet.

För att hjälpa till listar vi här sju enkla och doftfria sätt att klara dig utan deodorant!

Cirka sex procent av den vuxna befolkningen har fått diagnosen doftöverkänslighet, eller sensorisk hyperreaktivitet, och omkring 33 procent säger själva att de känner obehag av starka dofter.

Man kanske upplever hosta och irritation i luftvägarna eller till och med andnöd.

Tyvärr finns inget sätt att medicinera eller bota överkänsligheten, utan dessa människor är helt utlämnade till omgivningens förståelse och hänsyn.

Parfym överallt

Parfym är en av de största bovarna i dramat, och det kan vara svårt att unvika i ett samhälle där normen är att använda parfymerade hudkrämer, hårprodukter och tvättmedel, för att sist av sluta med en sprejning med favoritdoften.

Är du en av dem som vill testa ett parfymfritt liv – utan att för den saken skull riskera en ofräsch doft från dina armhålor? Då finns det flera alternativ till doftstark deodorant, här listar vi sju av dem, med inspiration av sajten Simple Organic Life

 

1. Raka inte

Det kanske låter skumt, men håret under armarna hjälper faktiskt till att dämpa lukten av svett. När du rakar dig blir huden irriterad av rakhyveln, och smörjer du in dig med lotion efteråt blir det en perfekt atmosfär för bakterier att frodas i.

Använd bara naturlig tvål. Foto: Colourbox

2. Naturlig tvål

Tvätta dig endast med naturlig tvål underarmarna. Getmjölkstvål är ett bra alternativ. Det hjälper till mot bakterierna som skapar otrevlig kroppslukt.

Äpelcidervinäger tar bord otrevlig doft. Foto: Panthermedia

3. Äppelcidervinäger

Blanda äppelcidervinäger med en skvätt citronjuice och badda rent under armarna. Skölj sedan med varmt vatten, och vips har de illaluktande bakterierna dött! Ett tips är att ha blandningen klar i en sprejflaska.

LÄS OCKSÅ: Expertens tips: Så slipper du svett

 

4. Tea tree-olja

Den är oljan luktar redan gott i sig själv, men fungerar även antibakteriellt och svampdödande i armhålan.

LÄS OCKSÅ: Svettig? 7 saker din kropp vill säga dig

Bakpulver håller dig torr. Foto: Thinkstock

5. Bakpulver

Pudra med lite bakpulver under armarna. Pulvret är inte bara effektivt vid bakning, städning och tvätt, utan fungerar också utmärkt mot dålig lukt och håller dig torr hela dagen, på ett naturligt och milt sätt.

Effektiv bakteriedödare. Foto: Vitalina Rybakova - Fotolia

6. Lime

Med bara en liten skvätt lime kan du döda upp till 99 procent av bakterierna som vill bo i armhålorna. Den luktar dessutom fräscht och håller lätt i en vecka om du förvarar den rätt.

 

7. Väteperoxid

För personligt bruk används väteperoxid oftast för hår- eller tandblekning, och sällan hittar du starkare lösningar än 3 procent. Men det används också i bakteriedödande krämer och sårtvätt som du kan hitta på Apoteket. Blanda med lite rosenvatten för en effektiv luktdödare att använda under armarna.

LÄS OCKSÅ: 7 dolda orsaker till dålig andedräkt