82 år är genomsnittet i Sverige.
1 av 2: 82 år är genomsnittet i Sverige. Foto: Colourbox
Spanien, Schweiz, Italien, Frankrike, Australien, Island samt Israel är några länder som har högra medellivslängd än Sverige.
2 av 2: Spanien, Schweiz, Italien, Frankrike, Australien, Island samt Israel är några länder som har högra medellivslängd än Sverige. Foto: Thinkstock

Sverige har tappat i förväntad livslängd

Sedan 1970 har ett flertal länder gått förbi Sverige vad gäller förväntad medellivslängd. Men i USA väntas befolkningen "bara" bli knappt 79 år i snitt.

Den förväntade medellivslängden i OECD har ökat med tio år mellan 1970 och 2013, visar en rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen.

I vissa länder har den ökat mer än i andra. I Turkiet, till exempel, ökade den förväntade medellivslängden med hela 22 år mellan dessa årtal, medan den "bara" ökat med sju år i Sverige.

Den blygsamma ökningen i Sverige kan delvis förklaras med att vi redan hade en förhållandevis hög medellivslängd 1970, jämfört med många andra länder. År 2013 var den förväntade medellivslängden i Sverige 82,0 år.

LÄS OCKSÅ: 10 enkla knep som kan förlänga ditt liv

Lever längre i Spanien

Sverige hamnar bra till, även om befolkningen förväntas leva längre i åtta andra OECD-länder. Japan toppar (som vanligt). Där antas befolkningen i snitt bli 83,4 år. Men även i Spanien, Schweiz, Italien, Frankrike, Australien, Island samt Israel kommer befolkningen leva längre än i Sverige.

Något av en gossen Ruda i statistiken, åtminstone bland de rika länderna, är USA. I detta land förväntas människor bli 78,8 år, klart under OECD-snittet på 80,5 år.

LÄS OCKSÅ: Här bos svenskarna som lever längst

 

TT-AFP

Stora skillnader

De fem länder i OECD där befolkningen år 2013 förväntades leva längst:

Japan (83,4 år).

Spanien (83,2)

Schweiz (82,9 år)

Italien (82,8 år)

Frankrike (82,3 år)

De fem länder i OECD där befolkningen år 2013 förväntades leva kortast:

Mexiko (74,6 år)

Ungern (75,7 år)

Slovakien (76,5 år)

Turkiet (76,6 år)

Polen (77,1 år)

Källa: OECD

TT-AFP

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!