Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet som forskat om sockerberoende, anlitades för att faktagranska sockerrapporten men vägrade skriva under den.– Jag kan inte skriva under något jag inte tror på. Jag var tvungen att anmäla avvikande mening.Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet som forskat om sockerberoende, anlitades för att faktagranska sockerrapporten men vägrade skriva under den.– Jag kan inte skriva under något jag inte tror på. Jag var tvungen att anmäla avvikande mening.Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet som forskat om sockerberoende, anlitades för att faktagranska sockerrapporten men vägrade skriva under den.– Jag kan inte skriva under något jag inte tror på. Jag var tvungen att anmäla avvikande mening.
Claude Marcus, KI-professor står bakom rapportens slutsatser och tycker att det är viktigt att föra ut dem.Claude Marcus, KI-professor står bakom rapportens slutsatser och tycker att det är viktigt att föra ut dem.Claude Marcus, KI-professor står bakom rapportens slutsatser och tycker att det är viktigt att föra ut dem.
1 AV 2
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet som forskat om sockerberoende, anlitades för att faktagranska sockerrapporten men vägrade skriva under den.– Jag kan inte skriva under något jag inte tror på. Jag var tvungen att anmäla avvikande mening.
Foto: Ulf Ryd
2 AV 2
Claude Marcus, KI-professor står bakom rapportens slutsatser och tycker att det är viktigt att föra ut dem.
Foto: Ylwa Yngvesson

Svenska professorer i stort sockerbråk

"Nej, socker är inte beroendeframkallande" hävdar KI-professor Claude Marcus.
"Jo, sockerberoende finns, och ungefär var tionde svensk är drabbad" anser Lundaprofessorn Charlotte Erlanson-Albertsson.
En ny forskarrapport har orsakat stort sockerbråk bland några av Sveriges främsta vikt- och näringsforskare.

För och mot sockerberoende

Argumenten mot sockerberoende

Det är sällan eller aldrig rent socker som efterfrågas av människor som anser sig vara sockerberoende, utan socker i kombination med andra ingredienser i livsmedel som bullar, läsk och godis.
Begreppet sockerberoende är missvisande. Det riskerar att trivialisera och urvattna allvarligt drogberoende.
Det finns inte tillräckliga vetenskapliga bevis för att socker är en beroendeframkallande substans hos människor.
Studier av djur, som råttor, visar att socker förändrar hjärnans belöningssystem precis som droger gör. Men djur är inte människor, och resultaten kan därför inte överföras direkt. Människor är komplexa, och inom nutritionsforskningen har djurmodeller låg överförbarhet till människa.
Möjligen kan man tala om ett ätberoende, och inte sockerberoende. Det är ett beroende som inte är kopplat till en substans utan ett beteende.

Argumenten för sockerberoende

Det finns bevisligen personer som beskriver sig som sockerberoende och som konsumerar socker för att motverka negativa känslor eller en negativ stämning.
Beteendet hos dessa personer uppfyller de kriterier som krävs för att det ska kallas för ett beroende.
Samma områden i hjärnan aktiveras av droger som vid craving, sug, av mat. Inblandade neurotransmittorer är exempelvis serotonin, endorfiner, endokannabinoider och dopamin. Socker i hög koncentration, vare sig vi äter den i kombination med fett eller inte, ger hjärnan den starkaste signalen.
Ny forskning visar att den hedoniska hungern är beroendeframkallande. Det är när vi äter trots att vi egentligen är mätta, för njutningen eller för att befria oss från stress.
Matberoende - och sockerberoende - kan påvisas hos människa både genom beteendeförändringar och en kemisk förändring.

 

Källa: Rapporten Socker från SNF och professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

En ny forskningsrapport om sockerberoende har lett till konflikt redan innan den lanserats. Rapporten är framtagen och bekostad av livsmedelsindustrins organisation Swedish nutrition foundation, SNF, där bland annat Arla, Coca-Cola, Nordic Sugar och McDonalds är medlemmar.

 

GÖR WEBBTESTET: Är du sockerberoende?


Rapportens viktigaste slutsats är att det inte finns vetenskapliga bevis för att socker är beroendeframkallande för människor. Detta är så kontroversiellt att organisationen bromsat lanseringen av rapporten, och låtit bli att publicera det färdigskrivna pressmeddelandet. Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet som forskar om övervikt, har arbetat med rapporten.
– Organisationen fick kalla fötter om pressreleasen och har inte velat skicka ut den. De funderar på hur den ska formuleras om så att den inte är så provocerande.
Claude Marcus står bakom rapportens slutsatser och tycker att det är viktigt att föra ut dem. Han anser att det inte finns vetenskapliga belägg för att socker är beroendeframkallande.
– Allt vi människor tycker om, från sex och ätande till löpning, påverkar hjärnans belöningssystem och kan på så sätt anses vara beroendeframkallande. Men det är jätteskillnad på det och att vara beroende av nikotin eller andra droger. Socker går via vårt normala nervsystem - vad vi känner, luktar, smakar och ser. Men droger kan gå in och påverkar hjärnan direkt, kan ge oss en kick utan några omvägar. Vi vetenskapsmän ska inte skrämma människor genom att använda felaktiga begrepp som sockerberoende.


Forskare som ifrågasätter sockerberoende skälls ofta ut för att vara korrupta och köpta av sockerindustrin, särskilt från fans av fettdieten LCHF. Claude Marcus tycker kritiken är orättvis och skickar en tillbaka-kaka.
– Det finns ett kommersiellt intresse kring sockerberoende och att göra människor till offer. Många aktörer tjänar pengar på retreat och "sockavgiftningar". Jag tycker människor ska få en chans att använda sunt förnuft kring kost och slippa skrämselpropaganda.


Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet som forskat om sockerberoende, anlitades för att faktagranska sockerrapporten. Men hon vägrade skriva under den.
– Livsmedelsindustrin vill inte skuldbelägga mat i någon form, att det vi äter kan vara beroendeframkallande. Men jag kan inte skriva under något jag inte tror på. Jag var tvungen att anmäla avvikande mening.
Charlotte Erlanson-Albertsson anser tvärtom att det finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att sockerberoende finns.
– Jag har forskat om sockerberoende, det har ingen av de övriga anlitade experterna. Det finns studier av människor där man sett att sockerberoende uppfyller samma villkor som beroenden av exempelvis nikotin eller alkohol. Sockerberoende är inte lika kraftfullt, men det är samma känslor och samma typ av tvångsmässiga beteende, att man "måste ha".


Hon gissar att ungefär var tionde svensk är sockerberoende. Charlotte Erlanson-Albertsson tror att tiden kommer att ge henne rätt i sockerstriden.
– Sockerberoende kommer att bli ett etablerat och accepterat begrepp. Fetman minskar inte och det handlar om en beroendesjukdom. Sjukvården måste hjälpa människor, vi har inte råd att låta folk vara beroende utan måste ta tag i det här.

 

Fotnot: Efter att Expressen publicerat artikeln skickade livsmedelsindustrins organisation Swedish nutrition foundation ut ett förändrat pressmeddelande. I det nya pressmeddelandet har rapportens viktigaste och mest provocerande slutsats, att det inte går att vetenskapligt bevisa att sockerberoende finns hos människa, tonats ned lite. Denna slutsats har flyttats ned i texten i stället för att stå i rubriken.