Blåbär har visat sig vara bra för att behandla hjärt- och kärlsjukdomar.
Blåbär har visat sig vara bra för att behandla hjärt- och kärlsjukdomar. Foto: Shutterstock

Svensk studie: Blåbär är bra för hjärtat

Blåbär skulle kunna bli en del i att förebygga och behandla hjärt- och kärlsjukdomar. I en pilotstudie har man nämligen sett mätbara skillnader mellan hjärtinfarktpatienter som fått blåbärspulver jämfört med patienter som inte fått det.

På universitetssjukhuset i Örebro har man gjort en så kallad pilotstudie med 50 hjärtinfarktpatienter som vårdades på kardiologen. I studien har man testat effekterna av blåbär på patienterna under åtta veckor.

Pilotstudie

Pilotstudie är en första provstudie som görs i en mindre skala än en fullvärdig studie. Med hjälp av pilotstudien kan man dels kontrollera att upplägget av studien är fungerande och dels samla in värden som sedan kan användas som kontrollvärden vid den fullvärdiga studien.

Hälften av patienterna som deltog i pilotstudien fick frystorkat blåbärspulver tre gånger om dagen som komplement till den vanliga behandlingen, medan den andra hälften bara fick vanlig behandling med placebo. Fördelen med frystorkningen är att alla nyttiga ämnen i blåbären bevaras.

LÄS OCKSÅ: Svensk studie: Spenat och ruccola kan motverka fettlever 

NYTTIGA JUICER! Blåbär och andra ekologiska juicer på bag-in-box just nu till bättre pris – erbjudande från webshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv 

Mätbar skillnad

Efter åtta veckor syntes mätbara skillnader mellan grupperna på två viktiga områden, skriver Land. De patienter som fått blåbärspulver fick lägre halter av oxiderat LDL-kolesterol i blodet, som är en markör för inflammation i kärlen. Oxiderat kolesterol irriterar kärlväggen som reagerar med en inflammation.

De patienter som ingick i blåbärsgruppen ökade även deras prestationsförmåga betydligt jämfört med den andra gruppen när man genomförde ett standardiserat gångtest.

- Det var ett spännande resultat som kan få stora konsekvenser för behandling av hjärtinfarktpatienter om resultaten kan reproduceras i en större, dubbelblind studie. Vi tror att ett intag av stora mängder blåbär kan öka syreupptagningsförmågan, säger Cecilia Bergh, som är en av forskarna vid Örebro universitet, till Land.

Bergh och de andra forskarna ska nu påbörja en stor klinisk studie om blåbärets effekter på riskfaktorer för hjärta och kärl. Fler än 900 patienter på olika sjukhus runt om i Sverige ska delta.

LÄS OCKSÅ: Supermaten som gör dig pigg och frisk 

Behandling med blåbär en möjlighet

Det återstå att se om den kliniska studien kan leda till att blåbär i framtiden kan användas som en del i att förebygga och behandla hjärt- och kärlsjukdomar.

Om du har blivit sugen på blåbär så har vår systersajt Mitt Kök massvis av goda recept där superbäret står i centrum. Bland annat nice cream med blåbär och kokos, och chiapudding med blåbär och granatäpple.