Morot. Rik på fibrer, mineraler och vitaminer som både mättar och ger näring. Innehåller mycket betakaroten.
1 av 10: Morot. Rik på fibrer, mineraler och vitaminer som både mättar och ger näring. Innehåller mycket betakaroten.
Tomat. En bra grönsak som går att äta rå eller göra såser på. Innehåller mycket lykopen, en viktig antioxidant.
2 av 10: Tomat. En bra grönsak som går att äta rå eller göra såser på. Innehåller mycket lykopen, en viktig antioxidant. Foto: Igor Negovelov
Blåbär. Världens nyttigaste bär? Blåbär hyllas ofta för sina många antioxidanter som skyddar mot fria radikaler.
3 av 10: Blåbär. Världens nyttigaste bär? Blåbär hyllas ofta för sina många antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. Foto: Lsantilli - Fotolia
Brysselkål. Halvera och ugnsbaka med lite olivolja, citron och salt. Supergott! Alla typer av kål är nyttiga och är rika på k-vitamin och folsyra.
4 av 10: Brysselkål. Halvera och ugnsbaka med lite olivolja, citron och salt. Supergott! Alla typer av kål är nyttiga och är rika på k-vitamin och folsyra. Foto: Norman Chan
Rödkål. God som råkost, rödkålen innehåller mycket C-vitamin och en del järn.
5 av 10: Rödkål. God som råkost, rödkålen innehåller mycket C-vitamin och en del järn.
Paprika. Gul, grön och röd - paprika är gott i sallader eller i grytor. Dessutom är grönsaken rik på C-vitamin.
6 av 10: Paprika. Gul, grön och röd - paprika är gott i sallader eller i grytor. Dessutom är grönsaken rik på C-vitamin. Foto: Denis Dryashkin
Spenat. En riktig näringsbomb som finns att köpa både färsk och fryst. Utöver den klassiska spenatsoppan kan du använda babyspenat som salladsbas. Rik på C-vitamin, folat och magnesium.
7 av 10: Spenat. En riktig näringsbomb som finns att köpa både färsk och fryst. Utöver den klassiska spenatsoppan kan du använda babyspenat som salladsbas. Rik på C-vitamin, folat och magnesium. Foto: Mates - Fotolia
Grapefrukt. Kalorisnål och riktigt syrlig, grapefrukt är en superfrukt som dessutom kan öka fettförbränningen och dämpa din aptit.
8 av 10: Grapefrukt. Kalorisnål och riktigt syrlig, grapefrukt är en superfrukt som dessutom kan öka fettförbränningen och dämpa din aptit. Foto: Valentyn Volkov
Svarta vinbär. Mycket C- och E-vitamin. Precis som blåbäret är vinbären rika på antioxidanter.
9 av 10: Svarta vinbär. Mycket C- och E-vitamin. Precis som blåbäret är vinbären rika på antioxidanter. Foto: Isabelle Rozenbaum
Rödbeta. Rika på nitrat. Rödbeta är nu poppis hos idrottsutövare som vill få bättre blodcirkulation och syresättning av blodet.
10 av 10: Rödbeta. Rika på nitrat. Rödbeta är nu poppis hos idrottsutövare som vill få bättre blodcirkulation och syresättning av blodet.

Supermaten som gör dig frisk

Satsa på att fylla tallriken med färg i vinter!
Vitaminer och mineraler från frukt och grönt kan skydda mot både förkylningar och hjärt-kärlsjukdom.

En rejäl dos frukt och grönt kan hjälpa till att hålla dig frisk från både förkylningar och allvarligare sjukdomar. Förutom livsviktiga vitaminer och mineraler innehåller färgstarka grönsaker och frukt fytokemikalier, ämnen som i studier har visat sig skydda mot bland annat cancer.
- Det finns definitivt utrymme för att vi ska öka vårt intag, framför allt av grönsaker, säger Lena Hulthén som är professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet.


I Sverige ligger det rekommenderade intaget på 500 gram frukt och grönt per dag. Enligt Livsmedelsverket senaste matvaneundersökning når bara två av tio svenskar det målet. När forskningscentret Nutrilite Health Institute sammanställde 200 000 personers frukt- och grönsaksvanor runtom i världen blev resultatet liknande. Vi behöver fördubbla vår konsumtion av frukt och grönt för att nå Världshälsoorganisationens miniminivå på 400 gram om dagen, enligt studien.


En kost rik på frukt och grönt har visat sig skydda mot hjärt-kärlsjukdom och cancer men även frakturer. En svensk studie från 2007 gjord på 24 000 medelålders och äldre kvinnor visade att de som åt frukt, grönt, fullkorn och fisk tillsammans med måttligt alkoholintag kunde minska sin risk att drabbas av hjärtinfarkt. I kampen mot övervikt och andra livsstilssjukdomar tror Lena Hulthén att grönsakerna spelar en central roll.
- Matiga grönsaker är viktiga för att känna mättnad och ge volym till en måltid utan att ge för mycket energi, säger hon.
Vilka grönsaker du äter och hur du tillagar dem spelar också roll. Satsa på matiga grönsaker som bidrar med mycket näring och fibrer, spenat och alla typer av kål är bra val.


- Hur vi tillagar grönsaker är avgörande för hur mycket näring som hamnar på tallriken. Koka inte grönsakerna för länge, det är bättre om de har lite tuggmotstånd. Att ånga grönsakerna kan också vara bättre än att koka dem.
Att äta kosttillskott för att få i sig vitaminer och mineraler kan däremot ha motsatt effekt.
- Det kan finnas faror med att äta vitaminer i tablettform då man oftast inte vet huruvida man har brist på vitaminet eller inte. Vi har dessutom sett att effekten av vitaminerna är mycket bättre om de kommer från riktigt mat, säger Hulthén.

Supermaten som gör dig gott

Spenat

En riktig näringsbomb som finns att köpa både färsk och fryst. Utöver den klassiska spenatsoppan kan du använda babyspenat som salladsbas. Rik på C-vitamin, folat och magnesium.

 

Gröna bönor

Fiberrika med mycket k-vitamin. Gröna bönor eller haricots verts är ligger i topp när Livsmedelsverket listar de nyttigaste grönsakerna.

 

Broccoli

Ugnsbakad eller ångad. Broccolins mörkgröna färg skvallrar om att den är rik på k-vitamin. Innehåller också mycket C-vitaminen.

 

Ärtor

En riktig favorit hos både vuxna och barn. De små gröna ärtorna har ett bra näringsvärde och innehåller mycket magnesium.

 

Avokado

En matig favorit som går att skiva eller mosa, fullproppad med bra fetter som mättar. Innehåller vitamin E som är bra för hudens elasticitet.

 

Brysselkål

Halvera och ugnsbaka med lite olivolja, citron och salt. Supergott! Alla typer av kål är nyttiga och är rika på k-vitamin och folsyra.

 

Blomkål

En matig grönsak som går att riva, mosa eller ugnsbaka. Ett bra alternativ till potatis. Rik på C-vitamin.

 

Rödkål

God som råkost, rödkålen innehåller mycket C-vitamin och en del järn.

 

Tomat

En bra grönsak som går att äta rå eller göra såser på. Innehåller mycket lykopen, en viktig antioxidant.

 

Paprika

Gul, grön och röd - paprika är gott i sallader eller i grytor. Dessutom är grönsaken rik på C-vitamin.

 

Banan

En populär frukt rik på kalium som hjälper muskler, hjärta och njurar att fungera normalt.

 

Grapefrukt

Kalorisnål och riktigt syrlig, grapefrukt är en superfrukt som dessutom kan öka fettförbränningen och dämpa din aptit.

 

Vattenmelon

En läskande frukt rik på lykopen och aminosyror som förbättrar blodcirkulationen.

 

Blåbär

Världens nyttigaste bär? Blåbär hyllas ofta för sina många antioxidanter som skyddar mot fria radikaler.

 

Rödbeta

Rika på nitrat. Rödbeta är nu poppis hos idrottsutövare som vill få bättre blodcirkulation och syresättning av blodet.

 

Morot

Rik på fibrer, mineraler och vitaminer som både mättar och ger näring. Innehåller mycket betakaroten.

 

Svarta vinbär

Mycket C- och E-vitamin. Precis som blåbäret är vinbären rika på antioxidanter.

 

Pumpa

En matig grönsak med god smak, som dessutom innehåller lite energi och socker. Rik på folsyra.

 

Sötpotatis

Egentligen en ört, denna populära knöl lägre GI än vanlig potatis och innehåller mer fibrer.

Hälso-ABC Vad betyder orden?

Antioxidanter
Syre är ett livsviktigt ämne för kroppen, men det kan också orsaka skador på cellerna. När syret omsätts bildas skadliga molekyler som kallas fria radikaler. Antioxidanter är ämnen i vår mat som på olika sätt ingår i kroppens sätt att ta hand om överskottet av fria radikaler. Antioxidanter finns i grönsaker och frukt men även i kaffe, te och vin. Vitaminer som E, C och selen fungerar också som antioxidanter i kroppen.


Betakaroten
Ett förstadium till A-vitamin som finns naturligt i många grönsaker som morötter och olika kålsorter. Betakaroten omvandlas till vitamin A i kroppen och behövs för att synen, huden och slemhinnor ska fungera normalt.


Laurinsyra
Denna fettsyra finns det mycket av i den nyttiga kokosoljan. Studier visar att ett intag av laurinsyra kan underlätta viktnedgång, framför allt om du lider av bukfetma. Laurinsyra finns även i kött, mjölk, smör, fisk och ost.


Flavonoider
En grupp kemiska föreningar som verkar som antioxidanter i kroppen. Svart te och choklad är rika på flavonoider, studier har visat att de kan ge ett visst skydd mot stroke. Te, lök och äpplen är också bra källor.


Fytokemikalier
Färgpigment som finns i frukt och grönt, fytokemikalier skyddar växterna mot solen och insekter och tros även skydda våra kroppar mot en mängd sjukdomar. Te är rikt på fytokemikalier.


Folsyra
Ett vattenlösligt B-vitamin som är särskilt viktigt för kvinnor som vill bli gravida. Folat är den form av vitaminet som finns naturligt i mat, främst i mörkgröna bladgrönsaker, linser och kål.


Pantotensyra
Kallas även vitamin B5 och behövs för omsättningen av kolhydrater och fett. Säljs ofta som tillskott för hår och hud. Många livsmedel innehåller pantotensyra men vi får främst i oss vitaminet från baljväxter, mejerier och kött.


Magnesium
Mineral som behövs för många olika processer i kroppen. Amerikanska studier har visat att magnesium kan hjälpa de som lider av sömnproblem. Finns naturligt i bananer, nötter och choklad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!