Den första boken gav Emelie Schepp ut på eget förlag. Nu har hon sålt över 2 miljoner.
Emelie har sin skrivarlya i källaren. Numera arbetar hon och maken Henrik tillsammans. Emelie står för fantasin och skrivandet medan Henrik står för strategi och analys.
1 AV 2
Den första boken gav Emelie Schepp ut på eget förlag. Nu har hon sålt över 2 miljoner.
2 AV 2
Emelie har sin skrivarlya i källaren. Numera arbetar hon och maken Henrik tillsammans. Emelie står för fantasin och skrivandet medan Henrik står för strategi och analys.

Succéförfattaren: ”Jag tänjer på gränserna”

Hon beskriver sina dagar som enformiga, det är skrivande och åter skrivande i källaren i villan i Motala. 

Men resultatet är långt ifrån enformigt, det är spännande berättelser som man inte kan släppa. I dagarna kommer Emelie ut med sin sjätte kriminalroman om åklagaren Jana Berzelius. Böckerna har sålts i miljontals exemplar.

– Jag har alltid haft bra fantasi och dagdrömt mycket, säger Emelie.

Åsa Görnerup

I november släpper Emelie Schepp nya deckaren ”Nio liv”. Det är den sjätte delen i succéserien om den komplexa åklagaren Jana Berzelius. På bara några år har författaren sålt över två miljoner böcker i ett trettiotal länder, till exempel Japan, Finland, USA, Tyskland, Frankrike och Nederländerna. 

Just nu pågår förberedelser för att deckarserien ska bli en internationell tv-serie. 

– Det är svårt att ta in. Att släppa en bok är alltid spännande och nervöst. Och att jag lyckades skriva en hel bok till, bara det är jag så klart lite stolt över, säger Emelie Schepp på telefon.

Emelie Schepp

Ålder: 41 år.

Familj: Maken Henrik Schepp, 46. Barnen Philip, snart 12, och Filippa, 14. Bonusbarnen Ida, 27, och Hanna, 26.

Bor: Tegelvilla i Motala byggd 1969.

Yrke: Författare.

Aktuell: Släpper ”Nio Liv” den 5 november, sjätte delen i deckarserien om åklagaren Jana Berzelius. Årets deckarförfattare tre år i rad, ”Broder Jakob” utsågs till Årets Deckare och Årets Ljudbok 2020.

Har en skrivarlya i källaren

Emilie står i mjukisbyxor i skrivarlyan i källaren. Utanför växer gräset i näshöjd. En vildvuxen yuccapalm, som Emelie haft i 20 år och inte haft hjärta att slänga, letar sig upp i taket. På skrivbordet lyser morfars gamla arbetslampa och i facken ligger flera kartor över Norrköping. 

– ”Nio liv” är en av de tuffaste böcker jag skrivit. Jag ville att serien, karaktärerna och jag skulle utvecklas som för fattare. Nästan alla karaktärerna har trätt ur sina roller och befinner sig på olika platser jämfört med förra boken. Att få ihop det med ”Broder Jakob” är ett pussel. 

I ”Nio liv” kommer Jana Berzelius mörka förflutna allt närmare. Nya boken börjar med att en ung man filmas. Filmen läggs ut på You Tube och polisen förstår att han har en sprängladdning runt kroppen. De gör allt för att rädda honom, men hinner inte fram i tid. Det visar sig att den mördade haft kopplingar till ett kriminellt nätverk. 

LÄS OCKSÅ: Martina Haag om att bli bortvald gång på gång 

”Det är en tuff värld man får möta”

Under researcharbetet med boken har Emelie haft hjälp av polisen och pratat med en man som tidigare tillhört ett gäng. 

– Det är en brutal värld man får möta. Att möta sanna berättelser och göra underhållning av det är en tuff utmaning. Jag tänjer otroligt på gränserna när jag kommer till min karaktär Jana.

Hur lik är du Jana Berzelius?

– Jag är ju lite ensamvarg precis som Jana, trivs ensam och gillar att sitta och stå i källaren här hemma i Motala. Jag har inte alls något stort socialt umgänge och har inte behov av det. Slåss gör jag inte, men jag drömmer ofta att jag slåss och tar mig ur olika situationer. Jag har alltid haft bra fantasi och dagdrömt mycket. Det är så jag kommer på scener. 

Ratade makens första ord som en dålig raggningsreplik

Senaste boken har Emelie dedikerat till sin mormor Ingrid, 86, och morfar Arne, 87. 

– ”Nio liv” handlar om barns utsatthet och sårbarhet. Jag tänkte tillbaka på min egen uppväxt, då jag brukade sova över hos dem. Där fick jag äta hur många köttbullar jag ville och leka med de skeva leksaksdjuren på lantgården, som mina barn också lekt med. 

Vi fick dra en nummerlapp i kärlekens tecken

Morföräldrarna har varit gifta i 65 år, berättar Emelie. Själv gifte sig hon och maken Henrik Schepp i New York för sju år sedan. 

– Vi var inne på ett stort bröllop, men kände att vi ville göra något bara han och jag. Det var drop-in-vigsel i City Hall och vi fick dra en nummerlapp i kärlekens tecken. 

Paret träffades den 1 juli 2002 på måndagsklubben Magget i Vadstena. Henrik kom fram och sa att hon var den finaste tjejen han någonsin sett. Emelie, som absolut inte ville ha en man i sitt liv, trodde det var en dålig raggningsreplik. Ändå kunde hon inte ta ögonen från killen med det stora leendet.

– Jag, som är den veligaste människan på jorden, bestämde mig för till slut att gå fram och rycka honom i byxbenet när han dansade på ett podium. Han var rädd att jag inte skulle ringa och bad om mitt mobilnummer i stället. Henrik var så ivrig att han skickade sms direkt i taxin på väg hem. 

Emelie hyllar sin man på Instagram: ”Jag vill passa på att hylla min man @henrikschepp som inte bara är min bästa vän utan också min partner in crime. Vi delar framgången tillsammans. Jag hade ALDRIG kunnat förverkliga författarresan utan honom. Foto: BILD FRÅN INSTAGRAM: EMELIESCHEPP

Några dagar senare träffades de och nu har de stått sida vid sida i 18 år. I dag är Henrik hennes partner in crime och de jobbar jämt ihop. 

Ni är generösa mot varandra?

– Ja, tidigare stöttade jag honom i hans reklamföretag och nu jobbar han bakom mig. Vi pratar jobb och privatliv om vartannat. Det gör oss bara starkare. Som par är de sammansvetsade och kompletterar varandra. 

Emelie är den som bär på all fantasi, drömmaren och visionären. Henrik är strategen, analytikern och faktagranskaren. 

– Henrik är också den spontana som drar med mig på upplevelser, medan jag är mer fyrkantig och gillar rutiner.

Hur ser dina dagar ut?

– De är väldigt enformiga. I skrivprocessen skriver jag dag ut och dag in. 

Corona gör den nya lanseringen annorlunda

Så här började Emelies karriär. Hon gav ut bok på eget förlag, packade bilen full och sökte upp sina läsare. ”Precis så här började jag signera mig runt hela Sverige med ett bokställ, böcker och en roll up. Ibland sålde jag ingen bok, ibland var jag jättelycklig över att ha sålt fem. I dag har jag sålt över två miljoner”, säger hon.

Emelie gillar att skriva under tidiga morgnar och förmiddagar, när Philip, snart 12, och Filippa, 14, gått till skolan. 

När barnen kommer hem finns hon där och kan skjutsa dem till olika aktiviteter. Än så länge har familjen klarat sig från att bli sjuka i covid-19.  

Just nu är Emelie i fasen då boken ska lanseras. I vanliga fall brukar hon ge sig ut och signera böcker i matbutiker, boklådor och på olika event, men i år blir det inte av på grund av corona. 

– Jag har alltid försökt vara nära min läsare, så det är klart att det känns. Vi har kontakt via Facebook och Instagram, men det blir inte samma sak som det fysiska mötet öga mot öga. Att fortfarande få träffa läsare som varit med sedan jag signerade min första bok och vågade köpa med sig berättelsen hem betyder väldigt mycket. 

Böckerna ger mycket tillbaka

Förutom att den prisbelönta deckarserienär spännande, beror en del av Emelies framgångar på att hon tagit sig tid att hitta sina läsare. De har i sin tur rekommenderat böckerna vidare till andra. 

Men böckerna flyger också på egen hand. För en tid sedan rekommenderades Emelie Schepp i New York Times. 

– Det är helt surrealistiskt. Att bli omnämnd bland stora författare är sådant man bara kan drömma om. Jag har lagt oändligt många timmar på de här berättelserna. Det ligger en massa energi, frustration och glädje bakom varje bok, men de ger mig så mycket tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Camilla Läckberg om arbetet med att acceptera sin kropp 

Ur arkivet: Nya grannen visade sig vara hennes syster