Forskning indikerar att rökning skadar blodkärl och neuroner i näthinnan.
Forskning indikerar att rökning skadar blodkärl och neuroner i näthinnan. Foto: Shutterstock

Studie visar: Rökning kan skada din syn

Är du rökare? Ser allt lite grått och suddigt ut?

Det kanske inte är något du inbillar dig.

Nu säger forskare att rökning faktiskt kan skada synen.

Forskare har studerat 71 friska personer som rökt mindre än 15 cigaretter i deras liv, och 63 personer som rökte fler än 20 cigaretter per dag. Alla deltagare hade normal eller korrigerad-till-normal syn.

De som rökte fler än 20 cigaretter per dag visade betydande förändringar i deras röd-gröna och blå-gula färgsyn och hade också större svårigheter att särskilja kontraster och färger än de som inte rökte.

LÄS MER: 8 saker du kan göra nu för klimatet och din hälsa 

– Våra resultat indikerar att överdrivet användande av cigaretter, eller kronisk exponering för deras föreningar, påverkar synen, säger forskaren Steven Silverstein till Webmd.

Rökning förminskar hjärnan

”Cigarettrök består av flera föreningar som är skadliga för hälsan, och de har kopplats till att lagrens tjockhet i hjärnan har minskat, och hjärnskador som involverar de områdena i hjärnan som bearbetar synen”, säger Silverstein i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ovanan som ökar risken för demens med 20 procent 

Nikotin och rökning skadar kroppens cirkulationssystem, och den nya forskningen indikerar att det också skadar blodkärl och neuroner i näthinnan, enligt Silverstein.

Under 2016 var andelen individer i åldern 16-84 år som uppgav att de rökte tobak dagligen totalt 8,8 procent enligt Folkhälsomyndigheten