Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Visste du att kaffe både ökar förbränningen och gör dig gladare?

Studie: Oväntade fördelen med att lukta på kaffe

Få saker slår lukten av nybryggt kaffe på morgonen.

Nu visar det sig att doften inte bara är en fröjd för sinnet:

Den kan också boosta din mentala förmåga.

Cornelia Thomasson

Det finns otaliga hälsofördelar med kaffe. Svenskens heliga morgon-, fika- och kvällsdryck kan förlänga livet. För att dra några exempel: Tre, fyra koppar om dagen hjälper till att hålla hjärta och kärl i gott skick och risken att drabbas av Alzheimers kan upp till halveras med hjälp av kaffe. 

För att inte tala om att vi piggnar till och blir alerta av drycken.

Nu menar forskare att det kan räcka att bara känna doften av kaffe för att hjärnan ska bli glasklar.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Kaffe förlänger livet

Kaffelukten spelade roll för prestationen

Forskare vid Stevens institute of technology, Temple University och Baruch College i USA ville se om doften av kaffe kunde ge en liknande effekt i hjärnan som vid intag av koffein. De testade teorin på 100 studenter. Studenterna delades in i två lika stora grupper och skulle var för sig göra ett algebra-prov. 

Den ena gruppen satt i ett rum som luktade kaffe, medan den andra gruppen placerades i ett rum utan doftintryck.

De studenter som fick känna kaffedoften presterade bättre.

– Det var inte bara det att den kaffeliknande lukten hjälpte personerna att utföra analytiska uppgifter bättre, vilket var intressant i sig. Utan även att de trodde att de skulle prestera bättre, och vi kunde påvisa att denna förväntan var delvis ansvarig för deras goda utförande, säger professor Adriana Madzharov, en av forskarna bakom testet i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: 10 skäl att dricka kaffe - varje dag

Kan vara en placebo-effekt

Så, kaffedoft innehåller inte koffein men fick studenterna att tro mer på sig själva och prestera bättre på provet än kontrollgruppen. Men vad beror det på? 

Mazharov och hennes kolleger gjorde en uppföljande enkät med 200 nya deltagare. De fick besvara frågor om hur de trodde att olika dofter påverkade prestationen i olika sammanhang. Deltagarna trodde att de skulle känna sig mer energifyllda och alerta om det luktade kaffe, jämfört med om det luktade blommor eller ingenting alls. De trodde också att doften av kaffe skulle få dem att prestera bättre i olika mentala tester.

Forskarnas slutsats är att det är en placeboeffekt: Tron på att kaffedoft gör en mer alert och energisk fick studenterna att tro att de skulle klara testet bättre - vilket de också gjorde.