Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Älskar du light-läsk? Ny forskning kopplar nu samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens.Älskar du light-läsk? Ny forskning kopplar nu samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens.Älskar du light-läsk? Ny forskning kopplar nu samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens.
1 AV 3
Totalt konsumeras 11 miljoner liter lightläsk per år i USA.
2 AV 3
Älskar du light-läsk? Ny forskning kopplar nu samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens.
Foto: Getty images
3 AV 3
Foto: Getty images

Studie: Light-läsk tripplar risken för flera sjukdomar

Att läsk inte är bra för oss är knappast en hemlighet.

Och light-varianter är inget undantag.

Ny forskning kopplar nu samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens.

Läskedryck är i dag ett stort problem för folkhälsan och på flera ställen i världen diskuteras både läsk- och sockerskatter.

För att minska sin konsumtion har lösningen för många varit artificiellt sötade produkter, exempelvis lightläsk. Det betyder å andra sidan inte att den typen av produkter är ofarliga.

Enligt en ny studie, publicerad i tidskriften Stroke, kan dryckerna öka risken för både stroke och demens trefaldigt.

– Vi har väldigt lite data på hälsoeffekterna när det kommer till light-drycker och det är problematiskt eftersom det är så populärt, säger studieförfattaren Matthew Pase från Boston University School of Medicine enligt CNN.

LÄS OCKSÅ: 6 saker som händer när du slutar dricka lightläsk 

Ökar risken för stroke och demens

Studien tittade på sammanlagt 2 888 personer äldre än 45 och 1 484 personer äldre än 60. I den yngre åldersgruppen undersöktes stroke och i den äldre undersöktes demens. Detta för att sjukdomarna är vanligare i de utvalda åldersgrupperna.

Forskarna analyserade därefter hur många sockrade drycker och artificiellt sötade drycker som deltagarna drack under en tioårsperiod.

Personer som drack en artificiellt sötad dryck (till exempel light-läsk) om dagen hade tre gånger så hög risk att drabbas av en så kallad ischemisk stroke (hjärninfarkt), jämfört med personer som drack läsk mindre än en gång i veckan.

Foto: FOTOLIA

Samma siffra stämde även för demens.

Det sambandet hittades däremot inte för normalt sockrade drycker.

– Det förvånade mig att sockrade drycker inte kunde kopplas till en ökad risk för varken stroke eller demens eftersom de är kända för att vara ohälsosamma, säger Pase.

Eftersom studien bygger på frågeformulär går det inte att säkerställa orsak och verkan. Resultaten bör därför tolkas med försiktighet.

LÄS OCKSÅ: Åtta bra sätt att bli av med sockersuget 

"Är inte ett hälsosamt alternativ"

American Beverage Association, som representerar dryckesindustrin i USA, släppte ett uttalande i samband med att studien publicerades.

"Myndigheter som FDA, WHO och EFSA har alla genomfört grundliga tester av kalorisnåla sötningsmedel. De har alla nått samma slutsats - de är säkra att förtära"

De påpekar också att studien inte kan leda sina slutsatser i bevis.

Detta betyder inte att vanlig läsk är ett bättre alternativ. Läsk har en lång rad hälsorisker och enligt en studie från 2015 ligger sockrade drycker bakom ett stort antal dödsfall varje år - däribland via diabetes, hjärtsjukdom och cancer.

– Bara för att vi inte hittade något samband mellan sockrad dryck och demens eller stroke betyder det inte att det är ett hälsosamt alternativ, säger Matthew Pase enligt Daily Mail.