1 av 2 Foto: Colourbox
2 av 2 Foto: Colourbox

Svenska forskare slår hål på myten om fluor

Nej, du får inte lägre intelligens av högre halter av fluorid i dricksvattnet.

Det menar ny svensk forskning som i stället visar att det är bra både för dina tänder och positivt för karriären.

– Vår studie är den största i sitt slag, säger forskaren Mattias Öhman.

Tidigare forskning har antytt att det kan finnas ett samband mellan dricksvatten med mycket fluor och lägre intelligens, vilket lett till att allt fler undviker tandkrämer med fluor. Men en ny studie från forskare vid Uppsala universitet visar att fluor inte har någon negativ inverkan på den kognitiva förmågan. 

– Vår studie är den största i sitt slag, och vi finner inte att fluoridhalterna i Sverige är skadliga för intelligensen, säger Mattias Öhman, som är en av två forskare bakom studien.

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre munhygien

Svenskar som var barn på 80- och 90-talet undersöktes 

Rapporten som publicerats av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har undersökt effekterna av fluorider i dricksvatten. 

Data från barn som växte upp på 1980- och 1990-talen undersöktes. Det visade sig att tandhälsan var bättre för de som bott i områden med högre halter av fluorid. Som mått för intelligens användes resultat från mönstringen och nationella provet i matematik i årskurs nio. 

LÄS OCKSÅ: Svenska tandläkare oroade över nya trenden 

Fluor är bra för gaddarna - och bra för karriären

Forskarna undersökte även hur det gick för deltagarna på arbetsmarknaden. Och det visade sig att de som växt upp i områden med högre fluoridhalter oftare hade jobb och högre löner vid 22 till 29 års ålder. 

– Att inkomsten skulle öka är ett förvånande resultat som vi inte riktigt kan förklara. Kanske är det så att god tandhälsa är positivt på arbetsmarknaden, säger Mattias Öhman.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!