Alkohol är inte bra för hälsan - inte ens i måttliga mängder.
Alkohol är inte bra för hälsan - inte ens i måttliga mängder. Foto: Shutterstock

Studie: Ett liv utan alkohol är det bästa för hälsan

Rönen förändras varje dag. 

Vissa dagar är alkohol bra i måttliga mängder och andra är det nolltolerans.

Nu kommer en analys som ställer allt på sin spets. 

Att ett glas vin per dag är bra för hjärta och kärl är inget nyhet alls. Det har det kommit massor av studier av som påvisar. Nu har man dock gjort en analys av 1300 studier kring alkohol och sjukdom/död som och resultatet är visar att det inte finns några som helst hälsofördelar med alkohol. Studien visade att 2,5 miljarder människor dricker alkohol på vår jord. 25 procent av dessa är kvinnor. Totalt sett kunde man se att de flesta dödsfallen relaterade till alkohol handlade om hjärtsjukdomar och cancer. 

LÄS MER: Så mycket förkortas ditt liv av tio glas vin  

Kan ha visst skydd mot diabetes typ 2

Man fann ett visst skydd mot diabetes typ 2 och vissa hjärtsjukdomar men det förmörkades av den allvarliga effekten alkohol allmänt har på hälsan, även i måttliga mängder. Det blir en helt annan bild när man tittar på alla faktorer tillsammans, menar forskarna. 

LÄS MER: Alkoholmissbruk kan leda till för tidig demens  

Vill spräcka myten om ett glas vin om dagen

För första gången säger forskarna att man inte ska gå omkring och tro att ett glas vin om dagen är bra för hälsan. De som vill förlänga sitt liv och må som bäst ska inte dricka överhuvudtaget. Det finns ingen i analysen som säger att även om man dricker måttligt så minskar riskerna för sjukdom och att ju mindre du dricker ju bättre är det för hälsan och budskapet är tydligt. För att förlänga livet och ge sin kropp de bästa förutsättningarna för hälsa krävs att man slutar med alkohol överhuvudtaget. 

Däremot sa en av forskarna att bara för att det finns risker med att köra bil så slutar vi inte att köra bil. Eller bara för att livet innebär risker så kan man inte sluta leva. Men efter den här rapporten så kan man åtminstone göra ett aktivt val. Kunskap är makt och nu vet vi lite mer med eftertryck att alkohol inte är bra för oss.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!