Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 12 sep 2018 19:00

Studie: Då luktar kvinnor som bäst - enligt män

I en mindre studie har män fått betygsätta kvinnors kroppsdoft.

I en mindre studie har män fått betygsätta kvinnors kroppsdoft.

Foto: Shutterstock

Män kan lukta sig till en fertil kvinna.

Åtminstone om man ska tro en ny studie där 57 män fick betygsätta hur attraktivt de tyckte att olika kvinnor luktade.

När det kommer till attraktionens lagar vet vi att doft tycks spela roll. 

Alltså, inte parfymen eller duschkrämen någon använder, även om dessa så klart kan väcka ett härligt pirr, utan den doft kroppen utsöndrar. Alla har sin egen signaturdoft som är lika unik som ett fingeravtryck, och studier pekar på att vår förmåga att känna av varandras dofter påverkar vilka vi dras till.

Enligt en studie publicerad i tidskriften Proceedings of the Royal Society B finns det dessutom en tidpunkt i månaden som kvinnor doftar allra bäst, åtminstone enligt de 57 män som ingick i studien. 

LÄS OCKSÅ: Maten som kan påverka din fertilitet 

Då luktar kvinnor som bäst

28 fullt friska och fertila kvinnor med normal menscykel fick i uppgift att sova med bomullsrondeller i armhålorna under den tidpunkt i menscykeln som de var som mest fertila. Enligt Discover Magaszine fick de även lämna salivprov så att forskarna kunde mäta deras reproduktiva förmåga och stresshormoner.

De 57 männen fick lukta på och betygsätta proverna efter hur behaglig doften var. Det visade sig att de flesta var överens om vilka bomullsrondeller som luktade bäst. När forskarna stämde av dessa prover med salivtesten kunde de se en koppling mellan attraktiv doft och nivåer av vissa könshormoner. 

Tecken på fertilitet

– Vi visade att kvinnor med höga nivåer östrogen och låga nivåer progesteron hade den mest attraktiva kroppsodören, enligt män, säger huvudförfattaren  Daria Knoch från University of Bern till The Independent.

Just det här förhållandet mellan de olika hormonerna är ett tecken på hög fertilitet.