Blod från kvinnor som varit gravida kan leda till ökad dödlighet bland män
1 av 2: Blod från kvinnor som varit gravida kan leda till ökad dödlighet bland män Foto: Fotolia
Forskarna förbryllas över studieresultaten.
2 av 2: Forskarna förbryllas över studieresultaten. Foto: Fotolia

Blod från kvinnor som varit gravida kan vara farligt för män

Bloddonationer från kvinnor som någon gång varit gravida kan leda till ökad dödlighet bland män. Det visar en studie som publicerats i JAMA. Och resultaten förbryllar forskarna.

Att ge blod kan bokstavligen rädda liv. Men nu visar det sig att det även skulle kunna vara farligt. En studie visar att manliga blodmottagare löper något större risk att dö om blodet kommer från en kvinna som varit gravid. 

LÄS OCKSÅ: 5 udda tecken på att du är gravid 

Studien genomfördes i Nederländerna. Forskarlaget undersökte 31 000 personer som genomgått blodtransfusioner vid sex olika sjukhus och man tog notis om blodet kom från män, kvinnor som aldrig varit gravida eller kvinnor som varit gravida. 

Risken att dö ökade för männen

Därefter undersöktes hur många av patienterna som dött inom en treårsperiod. För kvinnliga blodmottagare spelade det ingen roll vem blodgivaren var. 

Men för männen ökade risken att dö om blodet kom från en kvinna som varit gravid, vilket ledde till 101 dödsfall på 1 000 mottagare per år i jämförelse mot 80 dödsfall per 1 000 mottagare per år. 

LÄS OCKSÅ: 12 tidiga tecken på hjärtsvikt att se upp med 

Resultaten förbryllar forskare som inte vet vad det beror på.

– En möjlig förklaring till skillnaden kan vara de antikroppar som skapas hos en gravid kvinna för att skydda fostret, säger docent Henrik Bjursten vid Lunds universitet till Sveriges Radio

Blod i Sverige kontrolleras inte på samma sätt

I dagsläget kontrolleras inte blod i Sverige på ett liknande sätt och man vet därför inte om det kommer från en blodgivare som varit gravid eller inte. 

Även om resultatet är intressant behövs vidare forskning. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande