En ny studie visar att det är bättre för gravida kvinnor att somna liggande på sidan under den tredje trimestern.
1 av 2: En ny studie visar att det är bättre för gravida kvinnor att somna liggande på sidan under den tredje trimestern. Foto: Shutterstock
En eller flera kuddar bakom ryggen när man lägger sig kan hjälpa kroppen att ligga kvar på sidan.
2 av 2: En eller flera kuddar bakom ryggen när man lägger sig kan hjälpa kroppen att ligga kvar på sidan. Foto: Shutterstock

Studie: Bättre för gravida att sova på sidan

Gravida som sover på sidan kan halvera risken för dödfödsel, enligt ny studie. Den som har svårt att sova på sidan hela natten ska dock inte må dåligt, menar professor Alexander Heazell:

- Det sista jag vill är att en kvinna ska vakna på rygg, och tänka "Herregud, jag har gjort något fruktansvärt mot mitt barn!"

En ny brittisk studie har visat på ett samband mellan risken för dödfödsel och mammans sovposition under graviditetens sista trimester. Att sova på rygg ska enligt studien kunna fördubbla risken.

Den så kallade MiNESS-studien (The Midland and North of England Stillbirth Study) som publicerades i British Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOG) är med 1000 studerade födslar den hittills största av sitt slag, och bekräftar resultat från liknande mindre studier som genomförts i Nya Zeeland och Australien.

LÄS OCKSÅ: Agnes Wolds råd om alkohol och gravida sågas

Vill inte skrämmas 

Studien visar att det är bättre för gravida kvinnor att somna liggande på sidan under den tredje och sista trimestern. Uppmaningen gäller inte bara för nattsömnen, utan även eventuella vilopauser under dagen. 

- Det sista jag vill är att en kvinna ska vakna på rygg, och tänka "Herregud, jag har gjort något fruktansvärt mot mitt barn!", säger professor Alexander Heazell som ledde studien. 

- Frågeställningen vi hade var väldigt specifikt vilken position som man somnar i, vilket är viktigt eftersom man tillbringar längre tid i den positionen än i någon annan. Man kan inte göra något åt vilken position man vaknar i, men man kan styra vilken position man somnar i, menar han.

Tips för att somna på sidan

• Lägg en kudde eller kuddar bakom ryggen för att hjälpa kroppen att ligga kvar på sidan.

• Om du vaknar under natten, var uppmärksam på hur du ligger och lägg dig på sidan igen. 

• Var lika noga med att tänka på hur du ligger under dagtid som du är på natten.

• Bli inte orolig om du vaknar på ryggen på natten, rulla bara tillbaka på sidan igen. 

• Studien visade inte på några skillnader mellan att sova på höger eller vänster sida.

 

Källa: Tommy's charity

LÄS OCKSÅ: 5 myter och sanningar om att träna när du är gravid

Mycket som påverkar

Enligt BBC kunde forskarna påvisa ett samband mellan sovposition och förekomsten av dödfödsel, men precis som i de tidigare mindre studierna med samma frågeställning kunde de inte hitta någon förklaring till varför.

Studien från Nya Zeeland kom 2011, och resultaten belyste behovet av en större studie. 

- Det finns många faktorer som kopplas ihop med dödfödslar, som övervikt, moderns ålder, etnicitet, ärftliga avvikelser och besvär med moderkakan, säger Daghni Rajasingam från Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

- Den här studien undersöker ännu en möjlig faktor, men mer forskning om sovmönster behövs innan några definitiva slutsatser om sovpositioner kan fastställas.

Oförändrat i Sverige

I Sverige är ett barn per 250 födda barn dödfött, en siffra som trots medicinska framsteg varit oförändrad de senaste 20 åren. 

År 2016 föddes 414 dödfödda barn i Sverige. Samma år tog Socialstyrelsen fram nya rekommendationer till Mödrahälsovården för att få fler gravida kvinnor att söka vård om de upplever minskade fosterrörelser, särskilt under graviditetens sista tre månader. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!