Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vem har sagt att det bara är negativt att bli äldre? En ny svensk studie visare att vi bland annat blir mer kreativa.Vem har sagt att det bara är negativt att bli äldre? En ny svensk studie visare att vi bland annat blir mer kreativa.Vem har sagt att det bara är negativt att bli äldre? En ny svensk studie visare att vi bland annat blir mer kreativa.
Troligtvis beror den ökade idérikedomen på att man med hjälp av all den information man tar in parallellt från olika håll lättare kan lägga ihop ett och ett – och se mönster.Troligtvis beror den ökade idérikedomen på att man med hjälp av all den information man tar in parallellt från olika håll lättare kan lägga ihop ett och ett – och se mönster.Troligtvis beror den ökade idérikedomen på att man med hjälp av all den information man tar in parallellt från olika håll lättare kan lägga ihop ett och ett – och se mönster.
1 AV 2
Vem har sagt att det bara är negativt att bli äldre? En ny svensk studie visare att vi bland annat blir mer kreativa.
Foto: iStock
2 AV 2
Troligtvis beror den ökade idérikedomen på att man med hjälp av all den information man tar in parallellt från olika håll lättare kan lägga ihop ett och ett – och se mönster.
Foto: Fotolia

Studie: Att bli äldre kan göra dig mer kreativ

Nej, det är inte bara skit att bli gammal.

Vissa saker förändras faktiskt till det bättre.

Förutom att du blir klokare och (förhoppningsvis) mer harmonisk kan åldrandet göra dig mer kreativ, visar en ny studie.

Visserligen innebär åldrandet en massa negativa förändringar, som fysiska krämpor, mindre sömn och sämre minnesförmåga. Men åtminstone hjärnans förfall är inte enbart av ondo: det kan faktiskt komma något gott ur att man får svårare att koncentrera sig och fokusera, rapporterar Sveriges radio.

LÄS OCKSÅ: Därför blir äldre lyckligare med åren  

Uppgiften kommer från en ny översiktsstudie, där forskare studerat beteendet hos personer över 50 – och konstaterat att människor som är lättdistraherade tycks ha enklare att lösa problem och lära sig nya saker, tvärtemot vad logiken säger. Alltså kan stigande ålder, som ofta för med sig att man blir mer stressad av "brus" och många röster, vara ett plus för kreativiteten.

LÄS OCKSÅ: Störtskönt! 6 saker du slipper när du blir äldre 

Fullt fokus inte alltid en fördel

Troligtvis beror den ökade idérikedomen på att man med hjälp av all den information man tar in parallellt från olika håll lättare kan lägga ihop ett och ett – och se mönster. Man använder helt enkelt pockande nyheter och åsikter på ett konstruktivt sätt, till skillnad från den som stänger ute distraktioner och stirrar sig blind på den uppgift hen har närmast sig. Enligt Peter Juslin, psykologiprofessor vid Uppsala universitet, behöver hög kognitiv kontroll inte alltid vara en fördel.

– I vissa uppgifter är det en fördel att ha ett lägre kognitivt fokus för man tar till sig information som finns i omgivningen, säger han till Sveriges radio.

LÄS OCKSÅ: 12 godsaker som bromsar din ålder