Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 6 okt 2017 16:06

Sträng eller avslappnad? Det påverkar din föräldrastil

Enligt forskarna finns det tre typer av föräldrastilar - tolerant, auktoritativ och auktoritär.

Enligt forskarna finns det tre typer av föräldrastilar - tolerant, auktoritativ och auktoritär.

1/2

Foto: Fotolia

I ojämlika samhällen är det vanligare med stränga föräldrar, menar författarna av studien.

I ojämlika samhällen är det vanligare med stränga föräldrar, menar författarna av studien.

2/2

Foto: Fotolia

Är du en sträng förälder som har många regler och höga förväntningar på dina barn? Eller är du lite mer av en hippie-förälder som låter dina barn göra lite som de vill? 

Vilken typ av uppfostran du använder dig av beror på vilket samhälle du bor i, visar en ny studie. 

Enligt studien, som publicerats i Econometrica och som Science Daily tagit del av,  menar författarna att det finns tre typer av föräldrastilar: 

En tolerant stil, där föräldrarna ger barnen friheten att gå sin egen väg och lära sig av sina egna erfarenheter. 

En auktoritativ stil där föräldrarna försöker forma sina barns preferenser så att de gör livsval som överensstämmer med föräldrarnas syn på vad framgång är.  

En auktoritär stil där föräldrarna tvingar på sin vilja på barnen och kontrollerar deras val.

LÄS OCKSÅ: Äldre mammor har lyckligare barn

Vilken föräldrastil just du använder dig av kan ha påverkats mycket av det samhälle du lever i, menar en av författarna till studien, Yale-ekonomen Fabrizio Zilibotti.

– Alla föräldrar vill att deras barn ska lyckas, och vi menar att den ekonomiska miljön påverkar föräldrars metoder för barnuppfostran, säger han, enligt Science Daily.

Forskningen sträcker sig över tidsperioder och mellan länder. Och med hjälp av projektet World Values Survey, vars syfte är att utforska olika värderingar inom olika kulturer världen över, kunde forskarna läsa olika människor tankar och attityder kring barnuppfostran. 

LÄS OCKSÅ: Föräldrar ligger sömnlösa om nätterna - även när barnen är vuxna

Nordiska föräldrar ger barnen frihet

De kunde då se att att de föräldrar som var mer frigjorda betonade vikten på fantasi och självständighet vid barnuppfostran, medan de andra två, mer strikta föräldragrupperna lade stor vikt på hårt arbete och lydnad.  

I länder där det är mer jämlikt, högre sociala utgifter och mer medborgerliga rättigheter är föräldrarna betydligt mer tillåtande - och tvärtom.

Dessutom menar Zilibotti och hans medförfattare att föräldrastil nummer två, alltså den där föräldrarna försöker påverka sina barns val genom övertalning och intensiv övervakning, fick fäste i USA när den ekonomiska klyftan blev större. Medan föräldrastil nummer ett är mer vanlig i de nordiska länderna.