Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Åldern är på din sida på många sätt.Åldern är på din sida på många sätt.Åldern är på din sida på många sätt.
Äldre kvinnor är ofta lyckligare än när de var unga.Äldre kvinnor är ofta lyckligare än när de var unga.Äldre kvinnor är ofta lyckligare än när de var unga.
1 AV 2
Åldern är på din sida på många sätt.
Foto: Squaredpixels / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
2 AV 2
Äldre kvinnor är ofta lyckligare än när de var unga.
Foto: Photobuff / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Störtskönt! 6 saker du slipper när du blir äldre

Har du ångest över åren som går – och att du närmar dig 40, 50, 60 eller mer?

Tittar du avundsjukt på tonårstjejerna på bussen, som fortfarande har hela livet framför sig?

Försök vända på steken – och se till alla fördelar som åldrandet ger.

Här listar vi sex jobbiga saker som du slipper när du blir äldre.

Generellt i det moderna samhället råder ett övervägande fokus på nackdelarna med att bli gammal. Via tidningar, tv och radio matas vi ständigt med råd och tips på hur vi bäst förhalar döden, undviker krämpor och sminkar över ålderstecken.

Det är egentligen inte så konstigt att så många hamnar i livskriser när de fyller jämnt – eller lägger dyra pengar på produkter och upplevelser som sägs göra oss evigt unga. Vi har ju inte förstått att åldrandet även kan vara en gåva?

För allvarligt, tycker inte du också att det är rätt skönt att sent omsider ha lärt känna dig själv? Att veta vad just du mår bra av – och vad du lika gärna kan vara utan. Med en stigande ålderssiffra följer erfarenheter, trygghet och ofta ökad självkänsla. Lär dig att utnyttja dessa förmåner och du kommer att bli gladare.

Till exempel: Du måste inte sträva efter att vara den där personen som alla beundrar och vill vara kompis med. Och du måste inte göra karriär – eller se ut på ett visst sätt.

Det bästa med att blir äldre är att man får vara helt och hållet sig själv.

Med inspiration av tidningen Huffington Post listar vi sex jobbiga saker som du äntligen slipper.

Du får rensa i din bekantskapskrets – äntligen!Du får rensa i din bekantskapskrets – äntligen!Du får rensa i din bekantskapskrets – äntligen!
Du får rensa i din bekantskapskrets – äntligen!

1. Att umgås med människor du inte gillar

Tänk att det ska ta så lång tid att förstå att man själv kan välja sitt umgänge och vilka man INTE vill träffa. Eller, egentligen är det kanske inte så konstigt: Först när vi känner oss själva tillräckligt väl vet vi ju vilka andra som stimulerar oss – och kan "rensa" bort personer som inte delar våra värderingar och intressen.

Ju äldre och mer insyltade i livet vi blir, desto mindre tid och kraft har vi att lägga på "onödiga" människor. Alltså blir det mer naturligt att distansera sig från kompisar som kanske matchade oss utmärkt i ett tidigare skede, men som också har blivit förändrade, med andra ambitioner. (Eller nya bekantskaper som man ganska omgående känner skepsis till.)

Man måste faktiskt inte tycka om alla...Man måste faktiskt inte tycka om alla...Man måste faktiskt inte tycka om alla...
Man måste faktiskt inte tycka om alla... Foto: colourbox

 

2. Att försöka se det goda i alla

Nej, man behöver inte tycka om alla. Eller förlåta eller anstränga sig för någon som betett sig illa, bara för att någon annan påstår att denna person EGENTLIGEN är bra. Människor som beter sig som idioter får vi faktiskt stänga dörren för. Det låter som en klyscha, men det är verkligen bara slöseri att lägga dyrbar energi på att FÖRSÖKA gilla någon.

"Hålla igen? Men jag är ju upprörd!"Hålla igen? Men jag är ju upprörd!"Hålla igen? Men jag är ju upprörd!
"Hålla igen? Men jag är ju upprörd! Foto: thinkstock

3. Att hålla igen

Hur gärna man än vill att unga människor ska våga ta ton och säga ifrån så ÄR det svårare att ta plats i vuxenvärlden när man fortfarande kämpar för att passa in. När man passerat 30 (och mer därtill) bryr man sig emellertid mindre om vad andra ska tänka om en – och blir dessutom bättre lyssnad på. Man är inte lika rädd för att bli avvisad på orimliga grunder och finner sig inte i att ta skit från andra. Förstå vad befriande att få fräsa, ryta och vara bångstyrig för sina egna åsikters skull?!

Med ålder släpper behovet av att läsa bäcker man tycker är tråkiga bara för att verka påläst.Med ålder släpper behovet av att läsa bäcker man tycker är tråkiga bara för att verka påläst.Med ålder släpper behovet av att läsa bäcker man tycker är tråkiga bara för att verka påläst.
Med ålder släpper behovet av att läsa bäcker man tycker är tråkiga bara för att verka påläst. Foto: Langstrup Photography

 

5. Att ha "guilty pleasures"

"Guilty pleasures" är bara för kidsen. När man blir äldre behöver man inte skämmas för NÅGOT. Det går alldeles utmärkt vara intellektuell och titta på Ingmar Bergman-filmer ena kvällen, för att sedan götta sig i tramsiga tv-serier eller en "chic lit"-bok dagen efter. Denna dubbelhet kan till och med ses som en åtråvärd egenskap!

Lägga timmar på smink och hår? Nej tack!Lägga timmar på smink och hår? Nej tack!Lägga timmar på smink och hår? Nej tack!
Lägga timmar på smink och hår? Nej tack! Foto: Panthermedia

4. Att oroa dig för hur du ser ut bland folk

Alla timmar man stressat framför badrumsspegeln för att man absolut måste vara sminkad och fixad i håret när man ska vistas på stan? En hel lördag har bara svischat förbi, därför att förberedelserna inför festen upptog hela eftermiddagen? När man blir äldre inser man hur mycket tid och energi man sparar på att vara sitt naturliga jag ibland – och att det inte är att skämma ut sig att gå på restaurang i en helt vanlig tröja. Det spelar ingen roll vad andra anser om din klädsel. Det viktiga är att du känner dig bekväm.

Nej, högklackat = onödigt.Nej, högklackat = onödigt.Nej, högklackat = onödigt.
Nej, högklackat = onödigt. Foto: Serg Shalimoff

6. Att ha på dig obekväma skor

Aldrig att man skulle ha satt på sig curlingkängor eller ett par Ecco-skor när man var yngre! Eller ens ha tänkt tanken på att investera dyra pengar i ett par SKÖNA skor. Men med åldern släpper ängsligheten och man kommer på hur mycket längre en festkväll blir när man slipper ha ont i fötterna – eller hur värdefullt det är att inte frysa sönder tårna på väg till jobbet. Plötsligt inser man briljansen med den där skopåsen som mamma alltid hade med sig när hon gick på middag.

 

LÄS OCKSÅ: Ju äldre desto nöjdare – vi blir bara lyckligare

LÄS OCKSÅ: Vilken är din mentala ålder egentligen?